Siemens en Digidentity ontwikkelen DigiD door

Dit artikel delen:

Een consortium van Siemens en Digidentity gaat de komende vier jaar DigiD doorontwikkelen. Zij wonnen de aanbesteding die door de stichting Ictu was uitgeschreven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken benoemde eerder al Ictu als verantwoordelijke voor de realisatie van DigiD-X. Logius zal het beheer van de vernieuwde authenticatievoorziening op zich nemen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken selecteerde eerder overheidsdienstverlener ICT Uitvoeringsorganisatie (Ictu) en beheerorganisatie Logius voor de ontwikkeling van DigiD-X. Dat is de nieuwe versie van de authenticatievoorziening DigiD. Ictu wordt verantwoordelijk voor de totstandkoming van DigiD-X, Logius gaat de voorziening beheren.

Ictu schreef vervolgens de aanbesteding uit om een leverancier te vinden voor de realisatie van DigiD-X en de migratie van het huidige DigiD naar de nieuwe versie van de authenticatievoorziening. Stichting Ictu stond destijds aan de wieg van de ontwikkeling van DigiD en begeleidt nu de doorontwikkeling.

DigiD

DigiD is het digitale authenticatiesysteem van de overheid waarmee burgers op een betrouwbare manier hun zaken met de overheid kunnen regelen, bijvoorbeeld bij het invullen van het belastingformulier en het krijgen van studiefinanciering en kinderbijslag. DigiD is ingevoerd in 2005 en het aantal gebruikers is sindsdien gegroeid naar ruim acht miljoen.

De afgelopen jaren is een groeiend aantal overheidsorganisaties gebruik gaan maken van DigiD. Doorontwikkeling van DigiD, op basis van open source, is noodzakelijk voor de integratie met andere voorzieningen van de e-overheid, zoals DigiD Machtigen en MijnOverheid.

Oplevering DigiD-X

Eerder werd de opdrachtwaarde voor de realisatie van DigiD-X al geschat op vier miljoen euro over vier jaar. In deze schatting zijn de kosten voor ontwikkeling, doorontwikkeling en beheer meegenomen. De kosten voor hosting zitten er nog niet in. Aan de nieuwe versie wordt sinds halverwege 2009 gewerkt. De oplevering is gepland voor 2011.

Digidentity is een Haagse onderneming gespecialiseerd in autenticatietechnologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-23T15:21:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.