Minister: ICT-problemen politie zijn ernstig

Dit artikel delen:

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is bekend met de ict-problemen bij de politie en vindt ze ernstig. Er zijn verbeterslagen noodzakelijk en er moet meer aandacht komen voor beheer van de ict-systemen. Dat vertelt woordvoerder Karen Temmink van het ministerie naar aanleiding van een vernietigende analyse van de softwarekwaliteit van het nieuwe politieinformatiesysteem BVH (Basisvoorziening Handhaving).

Op woensdag 4 november 2010 publiceerden actualiteitenprogramma EenVandaag en Computable over een oud onderzoek naar de kwaliteit van het BVH-systeem. Hoewel daaruit bleek dat het systeem als geheel van zeer lage kwaliteit en slecht onderhoudbaar was, werd het kort nadien landelijk uitgerold. Inmiddels werken ruim vijftigduizend agenten dagelijks met het systeem.

Sindsdien klagen veel gebruikers over toegenomen administratieve rompslomp. Het vermoeden is dat vtsPN, de ict-dienst van de politie, weinig heeft gedaan met de conclusies en aanbevelingen uit het rapport. Geen van de betrokkenen kan of wil dit bevestigen.

Slagvaardigheid

Voorlichtster Temmink van het ministerie kan geen inhoudelijke reactie geven op de uitgelekte softwareanalyse. 'Besef dat de minister pas drie weken in functie is.' Ze verwijst naar een eerdere reactie die de voormalig minister Ernst Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken in juli 2010 naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin schreef de bewindsman te werken aan maatregelen om het computersysteem te verbeteren en de slagvaardigheid van de politie te vergroten.

De aanstelling van een chief information officer (Aad Meijboom) en de oprichting van een intern interventieteam waren daarvan voorbeelden. Met de aanstelling van het nieuwe kabinet zijn de maatregelen uitgebreid met het plan om de 26 politiekorpsen samen te voegen tot één nationaal politiekorps. 'Je kunt je voorstellen dat het gemakkelijker is om voor één organisatie een centraal ict-systeem te ontwikkelen, dan voor 26 korpsen.'

Spoeddebat

Op 15 november 2010 behandelt de Tweede Kamer de begroting van de politie. Woordvoerster Temmink verwacht dat minister Opstelten tijdens dat overleg ingaat op de berichtgeving over de vermeende slechte kwaliteit van informatiesysteem BVH. Volgens Temmink is de kans klein dat voor die tijd een spoeddebat over het onderwerp plaatsvindt. SP-kamerlid Ronald Raak heeft daarop aangedrongen, maar ontbeert volgens haar daarvoor een meerderheid in de Kamer.

vtsPN, de ict-dienst die verantwoordelijk is voor de landelijk invoering van het systeem, wil nog niet reageren op de commotie over de opgeduikelde softwareanalyse.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bij veel overheden worden vergelijkbare klachten waargenomen. Het zou nuttig zijn, om creatieve geesten de kans te geven verbeteringen aan te laten brengen en niet altijd volgens bekenden denkwijzen oplossingen te zoeken.
Ook de manier van aanbesteden is niet meer van deze tijd. Aanbestedingen zijn te vaak geschreven naar een aanbieder van voorkeur en wordt er te weinig op functionaliteit geselecteerd. Meerjarige raamcontracten maken innovaties slecht beperkt mogelijk. Immers gedurende de loop van het raamcontract heeft de aanbestedende partij gedwongen winkelnering.

Het klopt. BVH werkt slecht. Veel informatie die de politie nodig heeft is verloren gegaan. Goed voor de crimineel, slecht voor de bevolking. Het is dus een uitgelezen moment om het falende computersysteem de schuld te geven. Alle reden om de landelijke politie maar verder uit te werken en door te voeren. Na de grote reorganisatie werd de politie een papieren tijger. Iedereen was overal erg druk mee, vooral zijn of haar carrière. Dat heeft de bevolking wel gevoeld. Ik ben geen profeet. Maar ik weet nu wel al dat die tijger nog groter zal worden. De hogere rangen ruiken hun carrièremogelijkheden. Rekken en er bij blijven; zo heb ik bij die eerste grote reorganisatie gezien. Vooral geen fouten maken, want dat zou je toekomst kunnen schaden. Liever geen beslissing dan een foute beslissing. En zo klimt een heel langzamerhand de ‘beslissingloze’ leider naar de top waar hij al zijn gelijken weer tegenkomt. Een ‘beslissingloze top’ die alleen maar danst naar de pijpen van….. vul maar in. Nee…, geef mij maar leiders als Eric Nordholt. Dat waren kerels die stonden voor hun taak. Maar wel weggepromoveerd. Maar ja, die regeringsleiders kunnen het toch niet helpen dat ze zo ver van de werkelijkheid af staan? De burger zal wel weer de rekening gaan betalen.

13 jaar geleden de oplossing al aangegeven in mijn tweeluik over k/kdb. Inmiddels gecombineerd in één system q.
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/bankverzekeringswezen/1342828/1277528/k-de-onbekende-krachttaal.html. Zie voor details ook www.kx.com

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-05T14:16:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.