Cascadis komt met nieuwe monitor e-overheid

ICTU stopt in 2011 met Overheid.nl Monitor

Dit artikel delen:

De beroepsvereniging Cascadis gaat in samenwerking met CFES, Parantion en PriceWaterhouseCoopers bouwen aan een nieuwe monitor voor de e-overheid. Deze Monitor e-dienstverlening, oplevering eind 2011, maakt de volwassenheid van de digitale diensten van (semi-)overheidsorganisaties inzichtelijk. Om zo'n kwalitatieve meetinstrument wordt in de overheidsmarkt al een tijdlang gevraagd. De Ictu kondigde recent aan te stoppen met de kwantitatieve Overheid.nl Monitor.

Elektronische dienstverlening is voor de overheid een belangrijk middel om de dienstverlening aan burgers goedkoper en efficiënter te maken, stelt Cascadis, de beroepsvereniging voor webbeheerders bij de overheid. Over de manier waarop die e-dienstverlening het beste kan worden verleend, is nog veel onbekend, aldus de vereniging. Daarom heeft ze besloten om een instrument te ontwikkelen dat de e-dienstverlening van de overheid meet en vergelijkt.

Beu

Voor de e-overheid bestaat al een monitor die rond 2000 werd gelanceerd: de Overheid.nl Monitor. Deze kwantitatieve monitor meette vooral de voortgang op internet van de overheidsorganisaties. De laatste jaren was er veel kritiek op deze klassieke benchmark, die door het Ictu (Ict-uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wordt beheerd. Gemeenten smachtten naar een andere meting voor de kwaliteit van hun digitale dienstverlening. De Overheid.nl Monitor werd gezien als een veredelde checklist voor websites, een afvinklijst met punten die te veel op de techniek zijn gericht en te weinig op de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid.

De Ictu heeft zich de kritiek aangetrokken en stopt per 1 juli 2011 met de monitor. De uitvoeringsorganisatie is nog wel met het ministerie en andere mede-overheden aan het nadenken over een nieuwe methode om de ontwikkelingen op het gebied van de elektronische overheid en dienstverlening in kaart te brengen. Volgens Cascadis-voorzitter Ron Zwetsloot is het louter toeval dat zijn vereniging nu ook met het nieuws van een nieuwe, kwalitatieve monitor komt. 'Een besluit dat wij overigens al voorzagen en ook begrijpen. De kwantitatieve Overheid.nl Monitor heeft zijn doel bereikt. We moeten ons nu richten op de kwaliteit van de e-dienstverlening.'

Dossiers

Maar de nieuwe Monitor e-dienstverlening komt niet helemaal uit de lucht vallen. In het najaar van 2009 kondigde Cascadis al aan dat het zich met partners aan het oriënteren was op een kwalitatief alternatief voor de Ictu-monitor. De nieuwe monitor, die eind 2011 wordt opgeleverd, meet de processen van organisaties achter de website en geeft volgens Cascadis antwoord op de vragen wat een organisatie moet doen om de dienstverlening te verbeteren en hoe andere overheidsorganisaties dat doen.

De gegevens die nodig zijn voor de monitor worden zoveel mogelijk geautomatiseerd verzameld en gekoppeld aan een organisatie. Hierdoor vormen zich als het ware ‘dossiers' van individuele organisaties waarmee vergelijkingen kunnen worden gemaakt, meldt Cascadis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-13T11:44:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.