ICT-storing brengt Amsterdam tot inkeer

Dit artikel delen:

De Amsterdamse gemeenteraad heeft toch veertig miljoen euro beschikbaar gesteld voor het wegwerken van achterstallig ict-onderhoud bij de gemeente Amsterdam. De goedkeuring komt nadat op donderdag 16 december 2010 het netwerk er één volle dag uit lag. Verschillende diensten ondervonden ernstige hinder van de storing. Zo kon de dienst Persoonsgegevens geen documenten zoals trouwaktes verstrekken. Op het stadhuis kon niet gemaild of geprint worden.

Donderdagavond 16 december 2010 ging de gemeenteraad alsnog akkoord met het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil. De storing was toen nog in volle gang. 'Het leidde tot hilarische taferelen bij het afsluitende begrotingsdebat van de gemeenteraad', zo schrijft het Parool. 'Handgeschreven moties en een naarstige zoektocht naar een nog wel functionerende printer.'

Volgens het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil wordt gedurende vier jaar honderd miljoen euro extra geïnvesteerd om de versnipperde en verouderde ict-infrastructuur te centraliseren en vernieuwen. Daarmee zou volgens VVD-wethouder Eric Wiebes vanaf 2014 per jaar 21 miljoen euro kunnen worden bespaard.

Uitval

De gemeente wil onder meer 22,3 miljoen reserveren voor de vervanging van verouderde apparatuur. Dat is dringend nodig 'om de bedrijfscontinuïteit te borgen', zo blijkt uit het plan. 'Systemen dreigen uit te vallen door verouderde apparatuur en zijn niet meer beschermd tegen calamiteiten. Gedacht moet worden aan apparatuur die de technische afschrijvingstermijn heeft overschreden en daardoor onverwacht en frequent uitvalt.'

Zo konden in het voorjaar van 2010 driehonderd ambtenaren meerdere keren enkele dagen niet werken, omdat het netwerk uitviel door verouderde apparatuur.

ICT op Open Amsterdams Peil

De gemeenteraad verwierp het  Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil in eerste instantie. Gemeenteraadsleden hadden grote bedenkingen bij de voorgespiegelde besparing van 21 miljoen euro die het plan na vier jaar moet opbrengen. Bovendien betreurt een deel van de raadsleden, waaronder de SP en de PvdA, dat in het plan geen ruimte is voor open source software. Volgens deze partijen is het gemeentebreed invoeren van opensourceprogramma's een veel betere manier om duurzame besparingen te realiseren.

De aanvankelijke huivering van de gemeenteraadsleden om in te stemmen met het uitvoeringsplan wordt versterkt door de recente verschijning van een vernietigend rapport over de Amsterdamse ict-investeringen tussen 2002 en 2010. Eén van de conclusies in dit rapport is dat de ict-plannen in die jaren onvoldoende kritisch zijn beoordeeld door de gemeenteraad. Het onderzoek werd uitgevoerd door adviesbureau Policy Research Corporation.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom gaat Amsterdam haar netwerk niet onderbrengen bij een zichzelf respecterende leverancier? Ik neem overigens aan dat een flinke claim op zijn plaats is.

@Charlie

Denk je dat er nu nog een zichzelf respecterende leverancier zal zijn die de huidige hard- en software tegen redelijke tarieven in beheer zou willen nemen? Ik denk dat er op z'n minst een flinke risico-opslag bovenop de prijs zal komen te liggen...

Dit is toch hilarisch te noemen: noodzaak van investeringen worden duidelijk terwijl de wereld ongeveer vergaat. Soms is iets doen waar je niet helemaal achter staat, beter dan helemaal niks doen en de boel laten instorten...

Vraag is: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Was iedereen zo druk met Noord/Zuid-lijn dat ze vergeten zijn om mee te gaan met de tijd? Te grote deelbelangen en verworven machtsposities?

Het is onmogelijk om storingsincidenten toe te schrijven aan veroudering van apparatuur. Verouderde apparatuur geeft hooguit een toename van de kàns op storing. Overigens is er - blijkens statistiek op 'mean time between failures' - juist bij netwerken jarenlang alleen maar een afname van de storingskans naarmate apparatuur langer in bedrijf is.

Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat een toegenomen kans op storing de aanleiding was voor vervanging van netwerkapparatuur. Wellicht gaat om DHCP-servers of zo, maar daarvan mag je toch verwachten dat het allemaal redundant is uitgevoerd. Bovendien praat je dan over tienduizenden of maximaal tonnen, geen 40 miljoen.

Het klopt gewoon niet, zo maar als er gestemd wordt een grote storing. Lachen.

Het idee bekruipt mij dat de uitval van ICT op 16 december onterecht gebruikt wordt om extra funding te krijgen. De onderdelen van de gemeente die waren uitgevallen waren net over op de nieuwe ICT. Niks legacy. Lijkt me dat de raad dus niet goed geïnformeerd was.

"Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat een toegenomen kans op storing de aanleiding was voor vervanging van netwerkapparatuur."

Ik heb nieuws voor je, zo werkt de Gemeente Amsterdam. Zelfde is gebeurd met airco units, stroomvoorziening en servers. Er moet wat gebeuren, dan pas wordt er budget beschikbaar gemaakt.

Dit geeft maar weer het niveau in de politiek aan. Reken maar eens uit wat het de belastingbetaler kost als alle ambtenaren in Amsterdam niet kunnen werken. Om dit in te halen zijn zeker extra handen nodig die de kosten in Amsterdam omhoog stuwen.
Voor de ICT is een beleid nodig wat continu wordt uitgevoerd. Als voor dit soort dingen een gemeenteraad moet gaan vergaderen is het echt mis.

Eens met Rob Koelmans. Tenzij er in het verleden echt bagger hardware gekocht is, zal lang draaiend spul zoals netwerk bekabeling en servers meestal vrolijk doorwerken. Misschien dat af en toe een harde schijf of een voeding vervangen moet worden, maar een hele dag het hele netwerk eruit: dat is wel erg merkwaardig.

Het is natuurlijk wel zo dat veel managers en politici liever investeren in "leuke plannen" (liefst gericht op korte termijn resultaat) dan in structurele versteviging. Niet alleen de gemeente Amsterdam, maar ook de NS is daar goed in. Ik zou dat als policicus of manager ook doen, immers het beloningsstelsel zit zo in elkaar dat korte termijn resultaat wel beloond wordt en structurele verbetering niet echt.

Wat verwacht je anders in een PvdA bolwerk? Het is toch mijn geld niet is de heersende teneur in dergelijk regenteske kringen. En zolang de PvdA (Portemonnee van de Ander) daar de scepter zwaait met haar asociale geldverkwistingsbeleid, zal er ook niets veranderen.

Ben het wel eens met de stelling dat het beschreven motief om (eindelijk) te investeren niet klopt. Maar naar mijn mening is dit een voorbeeld van hoe de politiek vaak werkt: mensen op operationeel vlak (en met een visie) geven aan dat er iets gedaan moet worden. De beslissers kunnen op een of andere reden niet overtuigd worden en spenderen liever geld aan andere eye-catchers (want ze hebben immers al IT in huis..), maar ja als de boel dan echt klapt dan worden er wel besluiten genomen. Als ik dit zo lees dan denk ik dat er een heel hoop (op want afstand) betrokken personen denken: eindelijk.....! en dat hebben we toch allang gezegd...

Dat ze meer storingen hebben zal ongetwijfeld te maken hebben met 1: het feit dat de burgers via het net veel meer services benaderen en daar is die hele omgeving niet voor gebouwd en 2: er is ongetwijfeld een woud van 'spaghetti' gebouwd in de afgelopen jaren.

Achterdocht begrijpt het. Grote geheim is dat het niet de oude maar de nieuwe infrastructuur is die uiterst wankel is.

@charlie

Amsterdam heeft al talloze, zichzelf vermoedelijk zeer respecterende IT-leveranciers of -adviseurs ingeschakeld, die de ene na de andere loze belofte doen en iedereen, alle kanten op, het bos insturen met ongefundeerde adviezen, onrealistische besparingsmogelijkheden en een ondermaatse dienstverlening. Ik noem er een paar.. ach nee, laat maar.
Of die leveranciers zichzelf inderdaad respecteren valt te bezien, maar ze leven er goed van.

De interne IT'ers, voor zover ze niet al een goed heenkomen hebben gezocht, zijn allang murw en durven hun mond niet meer open te doen. Alle neuzen moeten nu immers dezelfde kant op.
Kijk nou eens echt goed waarom het misging met het centrale ICT in Amsterdam, met de focus, met de besturing en het toezicht en met het onder het tapijt werken van alle signalen die er al jarenlang waren dat het de verkeerde kant op ging. Te weinig geld? welnee.

@hans
Natuurlijk kun je de politiek wat verwijten, vooral als er zoveel misgaat. Maar de politiek is ook afhankelijk van de steun van mensen (interne, maar ook de enorme aantallen externe adviseurs) die al jarenlang wisten wat er misging, maar die er om allerlei redenen de voorkeur aan gaven om te doen alsof er niets aan de hand was.

Kennenlijk regeert angst boven gezond verstand en van enige visie is geen sprake. Dit is waardoor heel Nederland binnenkort ook een derdewereldland kan worden.

Onder het motto, wie niet horen wil, moet maar voelen.

Hoelang gaan nit-wits bij overheid (en bedrijfsleven) maar door met blind "snijden in de kosten en bezuinigen?" totdat ze de ict-poten onder hun eigen stoelen en bedrijf kompleet hebben uitgehold?

Weer een mooie motivatie voor een Reichs-computer-centrum. Alle overheidsdiensten lekker centraal en goed geregeld door solide partijen met verstand van ict en politiek.


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-27T10:51:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.