Claudia de Andrade-de Wit tijdelijk afwezig

Amsterdamse CIO krijgt extra managers

De Amsterdamse ict-directeur Claudia de Andrade-de Wit krijgt van het Amsterdamse College per direct een verzwaard management toegewezen om het ict-beleid weer op de rails te krijgen. Wie er aan het management worden toegevoegd, is nog niet bekend. De nieuwe managers moeten het wel enkele weken zonder hun directeur doen. Bronnen binnen de Dienst ICT melden Computable dat De Andrade-de Wit momenteel wegens privéomstandigheden thuis zit. Ook zou zij te hard gewerkt hebben.

Dat Claudia de Andrade-de Wit door de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes weggestuurd zou zijn, wordt ten stelligste ontkend door de bronnen binnen de ict-afdeling. Woordvoerder van de wethouder Rinske Wieman wil geen commentaar geven op de situatie rond de Amsterdamse ict-directeur.

Maatregelen

Eerder bleek uit een brief van wethouder Eric Wiebes dat het Amsterdamse College ingrijpt bij de Dienst ICT. De situatie rondom de ict-infrastructuur was ernstiger dan gedacht, waardoor het hele uitvoeringsplan ‘Eén ict voor één Amsterdam' voor onbetaalde tijd is stopgezet. De Dienst ICT wordt onvoldoende in staat geacht om de ict-problemen het hoofd te bieden. Stevige ingrepen worden noodzakelijk geacht, waardoor er een verzwaard management aan de Dienst ICT wordt toegevoegd, externe specialisten het functioneren van de dienst onder de loep gaan nemen en de gevolgen voor de planning, financiën, organisatie en toegezegde besparingen inzichtelijk worden gemaakt.

Binnen de Dienst ICT zijn de aankondigingen van de wethouder geen verrassing. Een zwaarder management stond al op de planning, de dienst zou zelfs al een B-regime toegewezen hebben gekregen. Dit houdt in dat een afdeling extra hulp krijgt om orde op zaken te stellen. Daarnaast blijkt uit de brief van wethouder Wiebes dat de Dienst ICT zelf al eind december heeft besloten de uitrol van de nieuwe ict-werkplek in het kader van achterstallig onderhoud stop te zetten.

Herziene voorstel

Hoe het vanaf nu verder gaat, is nog even koffiedik kijken. Vanuit de gemeente Amsterdam wordt voorlopig geen commentaar gegeven en wordt verwezen naar de commissievergadering die 30 maart 2011 plaatsvindt. Dan worden ook de stappen voor de korte termijn bepaald en wordt afgesproken wanneer het herziene voorstel voor het realisatieplan klaar moet zijn.

Voor Amsterdam-cio De Andrade-de Wit betekent dit een periode van rust en herstel. Ingewijden melden dat ze nu enkele weken de tijd heeft om op te knappen, om eind maart 2011 met het aangepaste uitvoeringsplan verder te gaan.

CIO van het Jaar

Ict-directeur van de gemeente Amsterdam Claudia de Andrade-de Wit werd eind 2010 door lezers van Computable tijdens de Computable Awards uitgeroepen tot ‘CIO van het Jaar'. Zij is sinds juni 2009 cio bij de gemeente Amsterdam. Bij de uitreiking van de award vertelde De Andrade-de Wit dat zij de ict-organisatie van de gemeente binnen een jaar op orde zou hebben. Zij is één van de cio's die in de grote steden werden benoemd om orde op zaken te stellen in de gemeentelijke ict.

Impressie Computable Awards 2010

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Amsterdam legt uitvoering ICT-plan stil

Amsterdam moet buitenlandse ICT'er werven

Amsterdam zoekt zeven ICT-managers

ICT-storing brengt Amsterdam tot inkeer

Amsterdamse raad verwerpt ICT-uitvoeringsplan

Amsterdam ziet VoIP als bezuinigingsmaatregel

Amsterdam wil vijftig datacenters sluiten

'Verouderde ICT Amsterdam zorgt voor uitval'

Amsterdam standaardiseert op Blackberry

Amsterdams ERP-systeem kost 11 miljoen

B&W Amsterdam keurt ICT-uitvoeringsplan goed

Rekenkamer onderzoekt ICT-inhuur Amsterdam

DICT Amsterdam dreigt 9 miljoen mis te lopen

Amsterdam stelt externe CIO voor half jaar aan

Amsterdam zoekt virtualisatiespecialisten

Amsterdam schenkt ICT-wethouder krediet

CFO bij ICT-investeringen populairder dan CIO

Wiebes bijt in Blackberry na ICT-frustraties

Amsterdam rest 30 miljoen voor vernieuwing

Amsterdam krijgt in oktober 'stabilisatieplan'

ICT-kosten Amsterdam frustreren vernieuwing

Amsterdam stelt ICT-plan uit tot 2013

Amsterdam huurt helft ICT'ers extern in

Amsterdam keurt ICT-noodplan unaniem goed

Amsterdam wil zes ton extra voor ERP-systeem

Amsterdam wil ICT-vernieuwing uitstellen


Reacties

Ik wacht af totdat iemand van bovenaf eindelijk een motie van wantrouwen indient om dit schepsel af te laten treden.

Ronduit belachelijk dat iemand een award "CIO van het jaar krijgt" terwijl men nog niets heeft laten zien en zelf aangeeft wanneer men in de toekomst pas wat gaat veranderen.

Sowieso belachelijk, vanwege stress thuiszitten. Je doet wel of niet wat er gedaan moet worden en kan wel of niet dealen met de situatie, daar zit niets tussen in. Maar goed dit soort zwakke managers type "reintegratietraject" "stress vanwege andere mensen" heeft men in overvloed bij de gemeente Amsterdam.

"extra managers"

Hey, de oplossing voor problemen: Extra managers! Komt dat zien! Komt dat zien! De oplossing voor al uw problemen

"verzwaard management"
Waar heb ik dat eerder gehoord?
En, hielp het?

Amsterdam zoekt zeven managers, Amsterdamse CIO krijgt extra managers, Amsterdam krijgt extra externe specialisten. Zo langzamerhand heb je voor elke uitvoerende ICT-er een adviseur of een manager. Nog meer chiefs als de oplossing?
Nee, gooi de eigenwijze toko-managers er uit en geef de CIO meer bevoegdheden op centraal ICT-gebied dan de deelraden.

Dit Amsterdamse drama in de maak is in feite een voorbeeld van een fenomeen dat al een paar decennia aan de gang is in Nederland: managers (generalisten zonder specifieke talenten, behalve het managen zelf) versus specialisten (mensen die iets doen waarin ze goed zijn).

Organisaties en bedrijven die worden geinfecteerd met het managementvirus zien dat hun kerntaken geleidelijk aan worden omgebogen tot het in stand houden en het verrijken en uitbreiden van het management zelf. Zo was daar natuurlijk de InHolland zaak, maar je hoeft maar een verpleegster, bejaardenverzorgster, docent of ambtenaar te spreken om erachter te komen dat dit fenemeen zich overal en binnen elk soort organisatie afspeelt.

Binnen de rijks- en semi overheid vinden dit soort types een extreem vruchtbare voedingsbodem: een riant salaris, speciale ontslagbescherming en vergoedingen, weinig kritiek en supervisie, relatief veel macht en een enorme tolerantie voor falen. Wanneer ze er eenmaal zitten, krijg je ze niet meer weg en na een tijdje heb je dan een volledig zichzelf faciliterend onderdeel in de organisatie zonder duidelijk functie, een soort uit zijn krachten gegroeide blindedarm. Een permanente, emailende en vergaderende groep individuen die ook nog eens constant moet worden voorzien van informatie die vaak door de specialisten moet worden aangeleverd, hetgeen weer ten koste gaat van de primaire bedrijfsprocessen.

De maatregel om extra managers aan te trekken moet dan ook ontsproten zijn uit het brein van een manager. Vaak is het een voorbode van de ondergang van de organisatie. Een kind kan hier zien dat de gemeente Amsterdam afstevent op een failissement dat aanzienlijk zal blijken te zijn.

Ondanks dat er zulke hoogopgeleiden/genieen zijn aangetrokken (kuch kuch)er toch zo'n zooitje van maken. Als deze hoge mensen allemaal zo slim zijn kan de computable misschien een overzicht sturen van artikelen over gemeenten en ICT. Dan moeten ze zelf toch ook inzien dat ze niet voldoen en iets anders moeten gaan doen met hun kwaliteiten? Je zal dit hebben in een private onderneming daar zal je blij van worden als directeur :-)

"... waardoor het hele uitvoeringsplan ‘Eén ict voor één Amsterdam' voor onbetaalde tijd is stopgezet...."

Dat is niet duur zeg. :)

Heeft ze het nog korter volgehouden dan ik had verwacht.
Maar wel een prijs in de wacht gesleept. Kan ze die niet beter teruggeven? Ze heeft nog niets laten zien.

@Kees
De "Cult of the so-called expert" (managers - generalisten zonder specifieke talenten, behalve het managen zelf) en wat daaruit voortkomt staat goed beschreven in het boek "The Puritan Gift" van Hopper. Zie www.puritangift.com en ISBN 184511986X

Jeetje, nog meer papierentijgers.
Ik snap werkelijk waar niet hoe dit soort figuren CIO kunnen worden. Volgens mij doe ik echt iets verkeerd, misschien moet ik ook maar het "management" in. :o)

Hup, nog maar een paar externe managers er tegenaan gooien. Ben je snel door je budget heen, een stapel onleesbare documenten rijker en geen stap verder. Ook geen reclame voor die prijs overigens.

"Ict-directeur van de gemeente Amsterdam Claudia de Andrade-de Wit werd eind 2010 door lezers van Computable tijdens de Computable Awards uitgeroepen tot ‘CIO van het Jaar'. Zij is sinds juni 2009 cio bij de gemeente Amsterdam."

Wat voor lezers zijn dit eigenlijk? Haar kennissenkring?

@Kees, ik snap je frustraties, maar een ICT-manager hoeft echt geen productspecialist, en tester en programmeur te zijn om goed leiding te kunnen geven. Een ziekenhuisdirecteur hoeft toch ook geen brandwondenverpleegkundige, en oogarts en hartchirurg te zijn geweest.

Een ICT-manager moet uiteraard kunnen managen (analyseren, visie ontwikkelen, organiseren, communiceren, faciliteren, et cetera), moet generieke ICT-kennis hebben door een hogere ICT-studie en moet gevoel voor ICT hebben ontwikkeld door uitvoerende werkzaamheden als ICT-er te hebben verricht.

De meeste falende ICT-managers zijn gewoon geen manager of niet op dat niveau van hun huidige functie. En soms weten ze niet wat ICT inhoudt, maar dat is een minderheid.

Het is jammer dat sommige commentaren zo op de persoon gericht zijn. Eerijk gezegd hoop ik dat Computable gaat modereren en aanvallen op de persoon gaat verbieden (zoals door Peter). Die commentaren zijn niet professioneel en niet beschaafd zoals verlangd door Computable.

De automatisering in dit soort grote en politiek gevoelige organisaties is vreselijk moeilijk te sturen. Ik ken de ins en outs niet, wel weet ik dat degene die als eerste in de publiciteit komt meestal niet degene is die de meeste blaam treft. En mijn gevoel.... zoek maar eens in de politiek en in de groep die een generatie voor de huidige managers de baas was.

Als ik naar het profiel van mw. de Andrade-de Wit kijk en in die vergelijking betrek dat ze recentelijk CIO van het jaar was, dan kan ik niet anders dan aannemen dat deze dame fors wat gewicht in de schaal legt.

Als ik daartegen afzet dat de onderhavige problematiek al bestond ver voor haar aantreden, en de situatie nauwelijks blijkt bij te sturen, niet door haar en niet door haar voorganger, dan kan ik niet anders dan concluderen dat de oorzaak van de problemen waarschijnlijk op een ander vlak ligt. Als ik daarbij weer optel dat het merendeel van de reagluurders hier van mening is dat gemiddelde general manager met een lagere school en drie danslessen voldoende geëquipeerd is om de klus te klaren, dan weet ik dat ook zeker.

Het gebrek aan respect voor de mensen aan wie je verantwoording aflegt en voor wat ze hebben gepresteerd vind ik navrant. Zij hebben je misschien wel hun vertrouwen geschonken en aangetrokken om de aan hun gedelegeerde klus te klaren. Wat ze daar in ieder geval voor terug mogen verwachten is - net als van alle collega's - een onverdeelde toewijding en inspanning om die aan haar gedelegeerde klus naar verwachting in te vullen. Daarbij hoort dat het belang van de werk- of opdrachtgever op de eerste plaats wordt gesteld. En als je je daar écht niet in kan vinden, dan heb je de vrijheid om een andere betrekking te zoeken, we leven in een vrij land.

Het moet toch mogelijk zijn om met zo'n grote groep slimme mensen de hele zaak op de rails te tillen. Als je samen werkt moet dat lukken. Met een houding van 'we zullen wel eens zien wie hier de baas is' komt niemand verder.

@Arjan Ommering

Absoluut prima reactie! Bis, bis, bis!

Om als reagluurder op te schrijven dat managers geen kennis hebben... vooruit. Maar maak dan niet dezelfde fout door zonder inhoudelijke kennis op de situatie te reageren.

Mijns inziens, Arjan, kan je inhoudelijke oplossing (stelsel) en voorstel (samenwerken) nog bijdragen tot de oplossing bovendien.

@Andre Hilhorst
Peter is nog mild.

Dat de huidige CIO de skeletten uit de kast van de voorgangers heeft ge-orven zal heus wel zijn maar een award winnen zonder duidelijke resultaten aan te geven is op z'n zachtst gezegd redelijk merkwaardig te noemen.

Dkke vette LOL! Die 7 managers waren nog niet genoeg, nu komen er nog meer bij. Kunnen ze nog meer belastinggeld opvreten en nog minder presteren. En Amsterdam blijft een puinhoop. Too many chiefs, too little indans.

PvdA, PvdA, PvdA... Het is en blijft een trieste en incompetent zootje.

Een log schip krijg je alleen in beweging met een gigantisch mandaat en een management dat er voor wil gaan en de juiste competenties heeft. Wat me zo tegenstaat is dat er hier reacties staan van mensen die menen dat het ICT management zo'n beetje in alle hogere programmeertalen moet kunnen programmeren en hun thuissituatie volledig in een entiteitenrelatiemodel moet kunnen vastleggen. Wat een onzin! Het vermogen om abstract te kunnen denken, goed te communiceren en motiveren zijn de hoofdingrediënten. Verder ben ik het wel met de mensen eens die zich afvragen hoe deze dame aan die award is gekomen. Wat betekent die award eigenlijk en waar staat hij nu nog voor?

@Johan,

Nee, ik verwacht alleen dat een manager daadwerkelijk van de werkvloer komt, vanuit daar affiniteit heeft met de techniek, en op basis van zijn menselijke kwaliteiten een natuurlijke leider is en natuurlijke interesse heeft in het managen van dez mensen.

En dat hij of zij niet de hele dag in het al dan niet glazen hok gaat zitten om vervolgens het contact met de werkvloer: De mensen en de techniek te verliezen en als resultaat hiervan de grip, het respect, het teamverband en uiteindelijk zichzelf te verliezen

@Arjan Ommering: Zéér indrukwekkend gesproken!
Ik hoop voor gemeente A'dam dat ze een man als jij daar aanstellen als C.I.O., jij begrijpt het tenminste.
Btw:
Je online C.V. geeft voldoende weer van jou kennis en kunde, ik was niet verrast - na het lezen van jou stukje... ;)

@Arjan Ommering
Mooie woorden,maar persoonlijk denk ik dat het "gebrek aan respect aan de mensen aan wie je verantwoordelijkheid aflegt" dat u denkt terug te zien in de reacties alhier te wijten is aan andere zaken.

Ten eerste denk ik dat respect niets te maken heeft met een dienstverband of een andere economische betrekking. Persoonlijk heb ik respect voor de dag tot dag inzet van mensen voor anderen, zoals docenten, leraren, zieken- en bejaardenverzorgers, agenten, brandweerlieden etc. vaak voor een salaris waar een gemiddelde manager zijn neus voor ophaalt.

Ten tweede zie ik als freelance IT-er vaak dat maatregelen die aan personeel wordt opgelegd niet gelden voor het management. Zo blijven juist in deze tijden de managers buiten schot als het aankomt op kostenbesparende maatregelen en het inkrimpen van het personeelsbestand. (Ook bij offshoring en outsourcing).

Ten derde overwegen steeds meer mensen die goed zijn in hun werk een eigen zaak te beginnen, omdat zij het beu zijn binnen een organisatie of bedrijf mee te betalen aan te dikke managementlagen en/of overhead en kans zien om daar buiten op eigen kracht te overleven.

Als freelance IT-er focus ik op mijn eigen competenties en vervul ik uiteraard de opdracht naar mijn beste kunnen. Voor mij is dat evident. Het hebben van respect voor de opdrachtgever heeft daar echter niets mee te doen.

@Arjan Sommering & @Kees

Beiden hebben een punt. Feit blijft wel dat met en zonder respect voor desbetreffende functionaris(sen) management en hoger verantwoordelijken veelal buiten schot blijven vanwege allerlei kleine lettertjes vóór af opgesteld onder de noemer "als ik faal ligt het aan de incompetentie van het personeel welke mijn richtlijnen niet kunnen doorgronden".

Het zou fantastisch zijn als men hier eens wat aan gaat doen ..... O nee, dat gaat niet want diezelfde groep managers moeten dit initiëren en dat gaat natuurlijk nooit gebeuren "hand in eigen boezem steken" is je eigen doodvonnis tekenen en zó integer zijn we nu ook weer niet, jammer!

Ik zeg meer stuurgroepen bestaande uit de specialisten die het werk doen welke vanuit de stuurgroep de processen kunnen overzien, advies uitbrengen aan het management en bijsturen op de operatie daar waar nodig.

Op die manier kan het management elkaar de hand boven het hoofd blijven houden en blijft men ook buiten schot als er wat fout gaat m.u.v. mismanagement van desbetreffende stuurgroepen onder zijn/haar verantwoordelijkheid.

Zo ontstaat er een stok voor beiden partijen waarmee ook beiden kanten op geslagen kan worden en creëer je gelijk een aangenaam werkbare en vooral stuurbare omgeving.

Ik hoop dat er een keer korte mette gemaakt wordt met de decentrale bevoegdheden binnen de gemeente als het gaat om ICT. Hier is geen enkele directeur tegenop gewassen.
Dit is niet iets van de laatste jaren Amsterdam heeft heeft de afgelopen jaren niets geïnnoveerd noch geconsolideerd of vernieuwd nu moet het allemaal in een hele korte periode. De gemeenteraad college B&W heeft hier minstens zoveel boter op haar hoofd. Ik denk dat wethouders als van Poelgeest en Wiebes en gemeente secretaris eerst eens goed naar zichzelf moeten kijken... zij zijn mede veroozaker van deze puinzooi.

Een directeur slachtofferen vind ik persoonlijk wat te makkelijk ..
Laat ze maar een goed onderzoek doen (onafhankelijk) dan komt dit vanzelf naar boven.

In juli 2010 zag ik nog wat vacatures staan op de site www.amsterdam.nl, zoals teamleider Datacenter en Applicatiebeheer. Dit zijn de afdelingen waarbij het toen waarschijnlijk ook al misging. Tot mijn stomme verbazing zag ik kort geleden nog dat deze vacatures nog steeds open stonden, terwijl voor dit soort functies genoeg geschikte kandidaten te vinden zijn. Tegelijkertijd is de beste CIO van het jaar daar wel in no-time eruit gewerkt en vervangen. I don't get it... Misschien helpt het als er een overheidsbrede advieslijst wordt opgesteld waaruit integere managers gekozen kunnen worden. Het is gewoon vreemd dat zoiets zo lang in stand blijft.

"Voor Amsterdam-cio De Andrade-de Wit betekent dit een periode van rust en herstel. Ingewijden melden dat ze nu enkele weken de tijd heeft om op te knappen, om eind maart 2011 met het aangepaste uitvoeringsplan verder te gaan."

Zo...uitgerust?
En nu aan de slag met die nieuwe managers. Dat moet lukken!

Het is nu 12 april, ben benieuwd.
1 senior op die post en dan moet het toch goedkomen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-10T16:05:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.