PQR virtualiseert ICT bij gemeente Houten

De gemeente Houten laat zijn bestaande ict-voorzieningen vervangen door PQR uit Vianen. De dienstverlener heeft een nieuwe ict-omgeving ontworpen en gaat deze implementeren. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van virtualisatie, dataopslag, netwerken en bladetechnologie. Ambtenaren kunnen volgens de gemeente na de implementatie meer plaats-, tijd- en werkplekonafhankelijk werken in een centraal beheerde omgeving. De aanbesteding is goed voor 1 miljoen euro.

PQR virtualiseert de ict-omgeving van de gemeente om het nieuwe werken bij de ambtenaren te introduceren. Hierbij wordt Microsoft Hyper-V gebruikt, dat serversystemen en werkplekken virtualiseert. Daarnaast levert PQR een server-based computing-oplossing die bestaat uit een Citrix Access Gateway 5.01,  XenApp 6 en XenDesktop 5 Enterprise Edition Virtual Desktop Infrastructure. Verder implementeert het bedrijf een beveiligingsoplossing voor telewerken, dat bestaat uit Trend Micro OfficeScan en SafeWord tokens.

Twin datacenter

Om ervoor te zorgen dat de ict-voorzieningen van de gemeente Houten altijd beschikbaar zijn, heeft PQR een zogenaamd 'high available twin datacenter' ontworpen. Bij een twin datacenter bevindt data zich op twee identieke, maar fysiek van elkaar gescheiden locaties. Hierdoor is de continuïteit van de dienstverlening ook in geval van calamiteiten gewaarborgd, aldus PQR. Het twin datacenter bestaat uit een HP-serverinfrastructuur op basis van bladetechnologie, een HP LeftHand storage area network (san), back-up en netwerkinfrastructuuroplossing.

Peter van der Linde, hoofd van de afdeling Informatie bij de gemeente Houten, zegt dat de nieuwe ict-omgeving een aantal voordelen oplevert. 'De continuïteit van de dienstverlening wordt gewaarborgd. De medewerkers kunnen altijd, overal en veilig hun werk doen. Dit komt de productiviteit ten goede en maakt een efficiëntere benutting van beschikbare werkplekken mogelijk. Omdat het beheer van de ict-omgeving door deze centralisatie- en virtualisatieslag vereenvoudigd wordt, kan ook tijd en geld bespaard worden.'

1 miljoen euro

De opdrachtwaarde van deze niet-openbare Europese aanbesteding bedraagt circa 1 miljoen euro. Het project wordt uiterlijk in het derde kwartaal van 2011 opgeleverd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

is dit zo spectaculair dat het nieuwswaardig is? of is het een pqr promo stukje?(denk het zelf wel).
Gaan ze dan direct aan de slag met XenDesktop5 of met de "verouderde" 4 verder? das dan weer jammer dat, dat er niet bij staat.

Tja bij de overheid mag het wat kosten. Wat een ramp als een stel ambtenaren een dag niet kan werken. Ik denk niet eens dat je wat merkt als burger.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-04T15:04:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.