Fors banenverlies UWV door digitalisering

Uitvoeringsinstantie bezuinigt ook op ict

Dit artikel delen:

De dienstverlening van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) wordt door de kabinetsbezuinigingen ingrijpend herzien. Het aantal vestigingen van UWV Werkbedrijf wordt teruggebracht van honderd naar dertig regiovestigingen. Werklozen krijgen voortaan grotendeels te maken met digitale dienstverlening in plaats van face-to-face contact. Tussen 2012 en 2015 vervallen tussen de vijf- en zesduizend van de ruim twintigduizend arbeidsplaatsen bij het UWV. Daarnaast wil de uitvoeringsinstantie bezuinigen op de lopende ondersteunende zaken, waaronder ict.

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 14 maart 2011 een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin ontvouwt hij de plannen om de dienstverlening van het UWV ingrijpend te wijzigen.

Het budget van de uitvoeringsinstantie wordt in totaal verminderd met 500 miljoen euro voor de periode 2012-2015 als gevolg van de taakstelling van het kabinet. Hiervan heeft circa 450 miljoen betrekking op het uitvoeringsbudget. In de loop van 2011 wordt verder uitgewerkt wanneer en welke vestigingen van UWV Werkbedrijf moeten sluiten.

Meer zelf doen

In de nieuwe plannen krijgen uitkeringsgerechtigden minder en voor een kortere periode ondersteuning en moeten zij meer gebruikmaken van de dienstverlening van uitzendbureaus en andere commerciële instellingen.

Ww'ers kunnen alleen in de eerste drie maanden gebruikmaken van de kostenloze openbare digitale dienstverlening. Daaronder vallen onder meer het vacaturesysteem, de elektronische registratie van werkzoekenden en informatie over werk en opleidingen. Ww'ers die tussen drie en twaalf maanden werkloos zijn, kunnen e-coaching krijgen van een werkcoach van UWV. Voor een beperkt deel van de klanten is nog face-to-face dienstverlening mogelijk.

Werkgevers kunnen op de dertig regiovestigingen terecht voor informatie en advies. Daarnaast krijgen ze ondersteuning in specifieke situaties zoals bij de uitvoering van convenanten, bij crisissituaties en bij massaontslag.

BIj het UWV loopt al een aantal jaar een project om de informatievoorziening te verbeteren door het invoeren van contentmanagementoplossingen binnen de organisatie.  Het bedrijf Data Direction is daarbij betrokken.

Ict-plannen

De aangekondigde bezuiniging van vijfhonderd miljoen euro bestaat uit het schrappen van het re-integratiebudget voor ww'ers (opbrengst: honderd miljoen euro), het verkleinen van het budget met honderd miljoen euro op bemiddeling van werkzoekenden en een algemene taakstelling van 299 miljoen euro voor de periode 2012-2015.

Die laatste bezuiniging is deels al opgelegd door het vorige kabinet. Het UWV vult dit bedrag onder andere in door besparingen op ict, huisvesting en staf en een heroverweging van taken. Verder wordt de wet- en regelgeving vereenvoudigd. Van deze 299 miljoen wordt 127 miljoen op een later tijdstip ingevuld, nog voor de zomer van 2011.

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen meldde 2010 al wil in de periode 2010-2013 structureel 96 miljoen euro bezuinigen op de totale ict-uitgaven. Thijs Vervaat, de toenmalige chief information officer, kondigde hiervoor diverse, onderling samenhangende maatregelen aan, zoals het terugdringen van hardware- en beheerkosten, het verkleinen van het applicatielandschap en het inkrimpen van het personeelsbestand. Het is nog niet bekend of deze maatregelen worden bijgesteld of aangevuld naar aanleiding van het nieuwe plan van minister Kamp.

Ontslagen

Het UWV verwacht overigens dat het aantal uitkeringsgerechtigden zal dalen. Als gevolg daarvan zal het budget nog verder slinken met een ongeveer honderd miljoen euro. In totaal daalt het budget van UWV dus met circa 600 miljoen. In dit bedrag is nog geen rekening gehouden met eventuele gevolgen van de nieuwe Wet Werken naar vermogen, waar het kabinet nog aan werkt.

Tussen 2012 en 2015 zullen naar verwachting tussen de vijf- en zesduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Het grootste verlies aan banen treedt op bij het UWV Werkbedrijf, daar verdwijnen per 1 januari 2012 al zo'n 900 arbeidsplaatsen. De uitvoeringsinstantie tracht het aantal gedwongen ontslagen te beperken In eerste instantie zullen tijdelijke contracten niet worden verlengd. Er zullen mobiliteitsbevorderende instrumenten worden ingezet om mensen van werk naar werk te begeleiden.

De afgelopen jaren heeft UWV al een forse personeelsreductie doorgevoerd (van 7200 medewerkers in de periode 2003-2009). Door de inzet van mobiliteitsbevorderende maatregelen heeft dit uiteindelijk geleid tot slechts een paar honderd gedwongen ontslagen. De ambitie van UWV is om opnieuw een maximale inspanning te leveren om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Toenmalige cio Vervaat was maar een detacheerder met eigen adviestoko, die zijn eigen zakken heeft gevuld en is vertrokken. Hopelijk wordt het vanuit het cio-office nu wel strategisch gekeken. Dat men zwaar moet bezuinigen is helder.

UVW kan beter geholpen worden met een CIO/PMO-orgaan dat betrokken is bij en begrip heeft van de business die UVW doet. Hoe zal het omgaan met de WW'ers in het nieuwe situatie, bemiddeling werkzoekenden...

Ja hoe gaat het straks met de WW-ers? Zelfs in dit digitale tijdperk zijn er ook mensen zonder computer, omdat ze er gewoonweg het geld niet voor hebben of er niets mee hebben. Voor hen moet alles ook goed geregeld blijven.
Daarnaast kan het UWV door slim inzetten van digitale middelen en dit dan ook goed in te bedden in de processen in de eigen organisatie nog wel wat winst behalen.

Dhr. Vervaat was in dienst van het UWV, zij het in een tijdelijk verband. De duur van de het dienstverband was wel opmerkelijk. Eigenlijk zou "iedere Architect een tijdje in zijn eigen ontwerp" moeten wonen, om de praktijk te ervaren.

Het UWV en digitalisering, dat is al vele jaren een problematische relatie. De eigen medewerkers klagen vaak niet eens meer als er ICT-problemen zijn. Ze wachten af of er een herstel gaat plaatsvinden. De informatisering en automatisering is bij het UWV net zo slecht geregeld als bijvoorbeeld bij de politie. Dit is een problematiek die bij de politici bekend is. Toch denken ze er flink te kunnen bezuinigen met behulp van de ICT.
Waar hebben we dit nog meer gehoord? Inderdaad bij een aantal departementen en grote gemeenten waar informatisering en automatisering ook al jaren matig tot slecht geregeld is. De gemeente Utrecht is daar net bijgekomen.

Ja dat banenverlies bij de UWV zal wel lukken, want dat is een kwestie van banenschrappen. Maar een meer effectieve UWV door taakstellingen en digitale dienstverlening is wishful thinking.

Misschien zouden de politici eens zelf het voortouw moeten gaan nemen. Laten ze eens een heleboel van de eigen fractieassistenten schrappen. Daarna mogen ze laten zien beter geïnformeerd te zijn en beter te kunnen communiceren; met één muisklik, dat spreekt voor zich.

Deze golfbeweging zie je altijd bij ambtenarenorganisaties. Jaren geleden moest elke integratiedeskundige vervangen worden door drie werkcoaches, omdat die goedkoper waren. Nu hebben ze de integratiedeskundigen weer aangenomen omdat geen werkcoach wist waar hij het over had. Dat zal je nu ook met deze ontslagronde zien, over een half jaar worden er weer massaal werkcoaches aangenomen.

@Jurist: Dat snap ik inderdaad. Wat is hiermee bedoel is:

- Tijdelijk mensen, CIO of gewoon programma managers/PMO hebben GEEN binding met de organisatie, ze zijn WEL capabel maar helaas interimmer's die de belangen van de klant en/of mensen niet als hoofd doel zien.

Vervaat runt eigen toko al 12 jaar, vult eigen zakken en vertrekt voordat de groot uitdaging eraan komt.

Zelfde gedoe zie je ook bij andere noodlijdende organisaties in publieke sector (vtsPN, Defensie, Min van Economische Zaken enz enz) en ook triest genoeg in semi-publieke en privaat sector (TNT enz).

Uiteindelijk gaat het om MENSEN. Mensen die bij UVW werken. alle 9000 man/vrouw. Mensen die aan baan gefaciliteerd moeten worden.

Eind resultaat: werkloze UVW'ers komen NIET aan de bak, omdat ze niet voorbereid zijn voor de moeilijke toekomst. Werklozen krijgen het alleen maar moeilijk. Dus is dan de impact op sociaal gebied groot.

Een goede leider helpt organisatie en mensen. Hij loopt niet eigen boel te regelen!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-14T14:08:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.