Politietop pleit voor compleet nieuwe ICT

Binnen 3 jaar moet nieuw Datacenter Politie Nederland zijn voltooid

Dit artikel delen:

De Nederlandse politie moet zijn ict-systemen en de organisatie daaromheen volledig vervangen en onderbrengen in een nieuwe eenheid: Datacenter Politie Nederland. Er mag niet meer worden geïnvesteerd in vernieuwing van de huidige ict-voorzieningen. Te dure, onbeheersbare, overbodige of verouderde toepassingen worden beëindigd. Dat adviseren de 25 korpsbeheerders aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Ze stellen dat de ict-organisatie van de politie niet op orde is.

Het Datacenter Politie Nederland moet in drie jaar worden opgebouwd. Al in het eerste jaar moeten belangrijke toepassingen centraal draaien. Het Korpsbeheerdersberaad heeft op 25 maart 2011 zijn nieuwe ict-strategie voorgesteld. De vervanging zou ten laste van het ict-budget bij de politie moeten komen.

De politiekorpsen zullen de voorgestelde aanpak voelen, schrijven de korpsbeheerders. 'De komende jaren is er geen geld om te investeren in nieuwe mooie en gewenste projecten. Het is echter naar de mening van het korpsbeheerdersberaad de enige begaanbare weg. Het huis moet eerst op orde worden gebracht, voordat vernieuwingen mogelijk zijn.'

Bedrijfscultuur

De korpsbeheerders verwijzen naar de diverse interne en externe onderzoeken die zijn uitgevoerd naar aanleiding van een maandenlange computerstoring bij acht korpsen in Noordoost-Nederland. Uiteindelijk bleek de oorzaak te liggen in een herstelprogramma (hotfix) die na herinstallatie van Citrix-servers over het hoofd was gezien. Er werd bovendien om uiteenlopende redenen pas laat ingegrepen.

In een ander rapport bleek dat de bedrijfscultuur binnen de centrale ict-afdeling problemen in de hand werkt en dat de beheerorganisatie gebrekkig is. Het dagelijks bestuur van het overlegorgaan van politiekorpsbeheerders verbaasde zich destijds over de geconstateerde problemen.

Na aanleiding van de onderzoeken werd besloten een interventieteam aan te stellen om de problemen aan te pakken. Ook stelde de politie een chief information officer (cio) aan, Ad Meijboom. De centrale ict-tak van de politie, vtsPN, komt vanaf mei 2011 onder de verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie. Uiteindelijk komen ook de 25 politiekorpsen als één nationaal korps onder zijn verantwoordelijkheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

D66 houdt druk op minister na ICT-falen politie

Gedeeld politiedienstencentrum komt in 2011

Rekenkamer start onderzoek BVH en vtsPN

Gekweld politiesysteem BVH kost 42,5 miljoen

Opstelten wil BVH helder vóór nationale politie

Opstelten onderzoekt nieuw ICT-systeem politie

Kamer: nationale politie moet zonder BVH

'Politiesysteem BVH was gedoemd te mislukken'

Minister: ICT-problemen politie zijn ernstig

Politiesysteem BVH is 'zeer slecht'

Aad Meijboom wordt eerste CIO bij politie

Politie somber over verbetering vtsPN

Bedrijfscultuur verergerde ICT-storing politie

CIO moet ICT-problemen bij politie aanpakken

Interventieteam pakt problemen vtsPN aan

Korpsbeheer verrast door problemen bij vtsPN

Politie-ICT voldoet niet aan verwachtingen

ICT-systemen politie rammelen nog steeds

PWC: Centrale ICT bespaart politie 56,2 miljoen

Politie Noord-Nederland kan weer inloggen

Politie zet speurtocht naar storing voort

Politie speurt nog steeds naar oorzaak storing

Politie: ICT-problemen toch niet opgelost

Politie achterhaalt oorzaak computerstoring

ICT-afdeling politie halveert inhuurbudget

Computerstoring politie duurt nog hele week

Centraal politiedienstencentrum komt na 2010

vtsPN rondt invoering politiesysteem af

Team High Tech Crime werft dertig rechercheurs

Meijboom vertrekt alweer als CIO bij politie

Berucht politiesysteem BVH duikt op in strip

Politie-ICT blijkt één groot tranendal

Rekenkamer laakt ontwikkeling politie-ICT


Reacties

Eindelijk een leuke hobby ICT !!

Outsourcen naar India is natuurlijk ook mogelijk :
Hugo kom er maar in ..

Heb recentelijk te maken gehad met de gevolgen van eiland-automatisering bij de politie. Kort gezegd komt het er op neer dat politie in het ene deel van het land, geen inzage /toegang heeft in meldingen/dossiers die in het andere deel van het land zijn opgemaakt... En dan heb ik het nog niet gehad over "kastje-muur" cultuur. Seems a long way...

Heb het "onderzoek-naar-de-uitval-van-de-politiesystemen-in-noordoost-nederland" toch maar eens doorgelezen. Net zoals in alle andere rapportage wordt de geit en kool weer gespaard. Ze houden steeds precies op waar het interessant begint te worden. Ik kan zelfs niet vinden om welke hotfix het ging. Dat is lastig, want een ontbrekende hotfix veroorzaakt geen probleem, een aanwezige hotfix lost hooguit een probleem op. We weten dus niet om welk probleem het ging en dus ook niet waarom 120 idioten er 2 maanden op hebben lopen rechercheren. De aanbevelingen slaan ook helemaal nergens op zolang er geen invullingswijze van wordt aangegeven.

Het kan toch niet waar zijn dat ze nu echt alles in de hens gaan steken? Deze mensen kletsen zich suf, maar er komt kennelijk uitsluitend concensus als de kapitaalvernietiging maximaal is en het grote brassen weer kan beginnen. Hier wordt wellicht op een gore manier misbruik gemaakt van de totale incompetentie van de beslissers. Het lijkt me toch echt handig dat ze nu eindelijk het tafelzilver eens gaan inventeraiseren.

Waar het om draait dat er geen eenheid is bij de korpsen binnen de politie, Zij zijn hoofdelijke aansprakelijk en verantwoordelijk om goed pakket aan eisen / wensen dusdanig te specificeren zodanig dat daarin de organisatorische en de continue veranderingen daarin zijn verwekt, of nog sterker zoals binnen het ERP - model alles al in het pakket zit, dat slechts met parameters etc.. etc.. het nieuwe model kan worden geimplementeerd. Ik ben stellig overtuigd dat zo'n leverancier die internationaal opereert voor handen is. Net zoals in 1992 Scala Business Solution in de Benelux ERP software lannceerde en introduceerde waarna de Nederlandse softwareleverancier het einde zagen van een uurtje factuurtje mentaliteit, waar vele ondernemingen over gingen op software. En allen zoals SAP, en AFAS etc etc dit kopieerde.

Tenslotte is de tijd van maatwerkautomatisering al lang ee gepasseerd station, en nog erger het zijn onze belastingcenten die aan verspilde producten worden besteed. Tijd bij de politie om te kijken of Internationaal zo'n softwareleveranciers is zoals destijds het ERP.

Ik kan het weten, want ik heb ERP in 1992 in de Benelux gelanceerd en geintroduceerd.


Hm, de slechte informatie integratie is al decennia problematisch, zelfs fnuikend.
Vraag mij af als een politie-top, BiZa en JUS decennia dermate slecht management uitvoert, of ze nog wel de kennis, mandaat en legitimatie [en belangrijker: kennis] hebben om dit te opperen. Gezien het dreigingsbeeld van Oost-Europese criminaliteit had men dit al veel eerder dienen te doen, maar niet in een recessie cyclus die minstens 10 jaar gaat duren. Samenwerking en investering in W-Europese politie-systemen ligt meer voor de hand! Nederland heeft teveel last van de recessie en is eigenlijk ook te klein!

Als een bedrijf alles van de grond gaat opbouwen, gaat het bedrijf vaak failliet. In dit geval betekent dit weer de nodige 100-en miljoenen die worden doorgedraaid.
Laten we echter niet altijd zo negatief zijn en opbouwend te werk gaan:
Volgens mij moet het best mogelijk zijn om dit in de gewenste tijd binnen een redelijk budget voor elkaar te krijgen. Dan moet de projectaanpak echter anders zijn dan tot nu toe te doen gebruikelijk. Het project moet ook niet als een ICT project worden gezien, maar als een Resultaat-project. Met een juist requirements development beleid, focus op wat echt nodig is en evolutionaire opleveringen. Projectmanagement dient ook duidelijke voorwaarden aan de business te stellen, zoals bijvoorbeeld: als er bottlenecks worden veroorzaakt, dan wordt dit snel geëscaleerd en binnen enkele dagen opgelost. Ik heb een dergelijke aanpak in een ander project prima zien functioneren, met als resultaat een tevreden business in recordtijd. Kortom, ik zie wel mogelijkheden, maar als zaken op de conventionele wijze worden aangepakt vrees ik het ergste. Een proactief en resultaat-gefocust (ik bedoel hier business-resultaat, niet alleen maar leverancier-resultaat!) projectmanagement is een eerste vereiste.

Politie NL is WEL vorige jaar naar India geweest op verzoek van outsource bedrijven. Onacceptabel!

@Niels: tja, maar als ze dan 2 maanden naar iets volkomen triviaals lopen te zoeken, houdt alles natuurlijk op.
Maar ik snap het wel: ze willen zo snel mogelijk van alles af omdat het schaamrood ze zelf inmiddels ook naar de kaken is gestegen. Ik durf te wedden dat ze honderden 4 GByte Citrixservertjes hebben staan waar dan vervolgens maar een man of 20, 40 op wil (dit aantal gebruikers per server staat als enige detail wel in het rapport). Ik durf ook te wedden dat ze op laag 2 niets geregeld hebben (anders konden die 120 idioten geen 2 maanden onderweg zijn).

Eigenlijk zou geen enkel overheids orgaan zich bezig moeten houden met IT. Dit is iets wat faciliterend is en geen core business van de organisatie. Ja men kan zeggen dat dat nu ook gebeurd maar ik zou pleiten voor een echt onafhankelijke organisatie los van aanbestedingen maar een echt overheidsnetwerk wat op alle facetten in elkaar geknoopt is zodat men grensoverschrijdend kan werken zonder dure bureaucratie en falende projecten. Het is een utopie maarja dat is het nu ook...

Alle overheden samen hebben een heleboel IT werkzaamheden. Een heleboel gaat er fout en al die fouten zijn terug te vinden in een kort artikel over de tien meest gemaakte fouten bij IT projecten.

De korpsbeheerders snappen gelukkig heel goed dat de huidige situatie een ergerlijke bende is maar natuurlijk zijn ze niet in staat om een goed gefundeerde mening te hebben over nieuwe oplossingen.

Naar mijn mening moet er een projectburo IT overheid komen die adviseurs, projectleiders en projectmanagers leveren voor de IT projecten van de overheid. En natuurlijk moet dat buro een overheidsorgaan zijn dat gesponsord wordt: de diensten die het aan overheden moeten onder de marktprijs zijn om alle overheden aan te sporen om goede adviseurs, projectleiders en projectmanagers in te huren. En om het waterdicht te maken: als een bestuurder een foute beslissing wil forceren, krijgt ie een rode kaart van het projectburo. Het mag niet gebeuren dat er meer domme beslissingen genomen gaan worden. Het kost te veel!!

@Marcus,
Freelancers ook welkom bij dit nieuwe projectburo?

Projectburo IT een Overheidsorgaan.? Voor een ambtenaren-salaris'je verantwoordelijkheid nemen voor al die mooie IT-projecten bij de Overheid:-).
Kan gewoon niet alle IT bij de Overheid worden uitbesteed?.

Het is allemaal een kwestie van schaalgrootte. Een monocultuur kan op de ene schaal uitdrukkelijk voordelen hebben terwijl het op de andere schaal funest uitpakt. Niet alleen - zoals in dit geval - voor de omvang van de gevolgen van incompetentie, maar ook voor de dynamiek en flexibiliteit van een organisatie i.c. ict-infrastructuur. ICT vergt teveel dynamiek voor zo'n eenvoudig panacee als maximale uniformiteit (door zo veel mogelijk standaardisatie en centralisatie).

Standaardisatie ontstaat van onderaf. Tenminste, als ze van bovenaf enig benul hebben van waar het over gaat en de juiste voorwaarden weten te scheppen. Hier gaat het om prutsers en dan onstaan alleen debâcles.

"En natuurlijk moet dat buro een overheidsorgaan zijn dat gesponsord wordt: de diensten die het aan overheden moeten onder de marktprijs zijn om alle overheden aan te sporen om goede adviseurs, projectleiders en projectmanagers in te huren."

Juist niet sponsoren. Dan kom je nooit van Microsoft af, en blijf je jaar na jaar tientallen miljoenen onnodig naar Redmond pompen.
Enfin... De overheid moet gewoon volledig over naar Open Source. Dan pas kan je openheid afdwingen - iets wat we allemaal willen. Zonder openheid zullen verantwoordelijken voor rotzooi nooit hun verantwoordelijkheid hoeven nemen. En dan blijven de systemen altijd verre van optimaal.

Aad Meijboom heeft geen idee wat hij moet doen. De druk komt van de korpschefs van de hele land. Ik voorspel dat hij binnenkort weer vertrekt.
Misschien Thijs Vervaart vragen, die detacheerder kan wel zonder gevoel en passie voor organisatie zijn "detacheer klus" klaren.

Mooi stuk. Volgens mij heeft de politie al jaren zo'n centre (die club wijzigd iedere par jaar van naam omdat ff googlen wel veel schandalen omhoog brengt. De laatste naam is volgens mij vtsPolitie. Dat staat voor 'voorziening tot samenwerking'. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de bouw van de systemen die nu worden afgezeken. Kortom: oude oplossing in nieuwe zakken. Dit is dezelfde club die vorige jaar nog zwaar onder vuur lag omdat het een bolwerk van zzp-ers en andere ict-bureaus was.

Veel succes met de oplossing ;-)

De stap van de korpsbeheerders klinkt als kapitaal vernietiging maar dat hoeft het niet te zijn, als de oude software wordt gebruikt om een scherp PvE/FO neer te leggen en gebruik wordt gemaakt van zoveel mogelijk standaard tools en componenten en de ontwikkeling plaats vindt obv SCRUM.

@marcus
Zoiets als jij bedoeld is er sinds kort: www.i-interimrijk.nl

i-interim Rijk rekent zich Rijk:-).
Naast vtsPolitie zijn er nog andere zgn. IT Projectburo's te weten iVent, DID, GDI enz. Dit zijn de bekende clubs, welke regelmatig van naam veranderen.:-)Nee, gewoon alle IT bij de Overheid "outsourcen" en de Business functioneel IT laten aanbesteden. (fixed-price, fixed date)

Ik heb de politie automatisering vanaf het eerste geautomatiseerde politie systeem gevolgd (1984) en nu en dan in de beginfase bij betrokken geweest en ik heb vele falen zien aankomen. Dit is nu niet de oplossing en zeker niet in 3 jaar tijd. Absoluut onhaalbaar. Naar mijn idee eerst 1 korps van maken, dan een DESKUNDIGE CIO aanstellen en een goed migratieplan opstellen. Dat is m.i. de juiste volgorde.

Nederland wil nieuwe politie-top :-P

Bij de overheid is het wellicht goedkoper om de organisatie aan te passen aan de ICT oplossing.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-28T11:54:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.