CAMS-Force Vision gaat op in JIVC Defensie

Dit artikel delen:

De gespecialiseerde ict-divisie van de Marine CAMS-Force Vision wordt samengevoegd met Ivent en andere ict-onderdelen van Defensie tot een Joint IV Commando (JIVC). Er werken zo'n 165 mensen bij CAMS-Force Vision. Het marineonderdeel kwam recent negatief in het nieuws. Er zou sprake zijn van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen.

Minister Hillen kondigde in zijn recente bezuinigingsplan aan dat de bestuurlijke ict-organisatie Ivent en het ressort C4I worden samengevoegd tot een Joint IV Commando (JIVC). Onder het ressort C4I, dat valt onder de divisie Defensie Materieel Organisatie (DMO), verstaat Defensie de militair-operationele informatievoorzieningstaken. 'C4I staat voor vier C's en één I. En die staan weer voor Command, Control, Communication, Computers & Information', vertelt een woordvoerder van Defensie. Navraag bij hem leert dat ook CAMS-Force Vision onder het ressort C4I valt. Wat er nog meer onder valt en hoeveel personeelsleden bij dit werk betrokken zijn, kon de zegsman niet precies aangeven. Wel is Ivent met drieduizend medewerkers verreweg de grootste tak binnen JIVC.

1 juli meer details

De bewindsman wil met de samenvoeging de integratie van de bestuurlijke en operationele ict-taken versterken en vraag en aanbod op ict-gebied beter op elkaar af te stemmen. Daardoor verwacht Hillen een efficiënter en goedkoper functionerende ict-organisatie te kunnen neerzetten. De bestuursstaf van het ministerie blijft verantwoordelijk voor de opdrachtverstrekking; de uitvoering komt bij het JIVC te liggen. Het ministerie zal waarschijnlijk pas op 1 juli meer details bekendmaken over de opzet van deze nieuwe ict-commandogroep.

CAMS-Force Vision is gevestigd in de Nieuwe Haven in Den Helder. Het onderdeel bestaat sinds 1967 en is een expertisecentrum van het ressort Zeesystemen. Het is een van de oudste software-ontwikkelbedrijven in Nederland en staat in direct contact met de verschillende vaartuigen van de Koninklijke Marine. CAMS-Force Vision ontwerpt (zware beveiligings)systemen voor fregatten en onderzeeboten van de Koninklijke Marine, maar ook andere diensten aan andere Defensieonderdelen. Zo ontwerpt en integreert CAMS-Force Vision commandosystemen. Van de 165 medewerkers zijn er zo'n 120 mensen bezig met software engineering. 75 procent is burgerpersoneel, de overigen zijn in militaire dienst.

Disciplinair gestraft

De integratie van CAMS-Force Vision in JIVC zal nog flinke klus vormen. Bij het onderdeel ging laatst een beerput open. CDA-minister Hans Hillen van Defensie schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat Defensie toch aangifte doet van mogelijke strafbare feiten die er zijn gepleegd. Er zou sprake van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Een klokkenluider en andere kritische werknemers en hun familieleden zouden worden geïntimideerd door managers. Twee leidinggevenden van het marineonderdeel zijn inmiddels disciplinair gestraft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je kunt zeggen wat je wilt van de ICT bij Defensie, maar in één ding zijn ze ontzettend goed - het bedenken van namen!

Ja, en als ze een naam verpest hebben, dan bedenken ze snel een nieuwe. Fuseer een grote met een kleine en zie: Ivent + Cams-force-vision = Jivc.

Let ook op de mooie mix van Engels (Joint) en Nederlands (informatie verwerking(s-) commando) in deze naam. Daar is zwaar over nagedacht.

Maar veel kwaad kan het niet, want over een paar jaar (3-5) is het Jivc alweer vervangen door iets met een andere naam.

Onder Ressort C4i van de Directie Wapensystemen vallen CAMS-Force Vision (voormalig Ressort Zeesystemen), het Command & Control Support Centre in Amersfoort en de Afdeling C3i System (Den Haag), beide voormalig Ressort Landsytemen.

JIVC me wat worden.
Het ondersteunend personeel zal de grote verliezer zijn, maar dat komt er van als je liegt en bedriegt om je eigen functioneren te verbloemen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-13T09:53:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.