Brabants ICT-verbond verbreekt samenwerking

Dit artikel delen:

De Noord-Brabantse gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem stoppen met samenwerken op het gebied van e-dienstverlening en ict. Op verschillende ict-vlakken werd er al samengewerkt, maar op het gebied van informatie konden de gemeenten niet eenduidig beleid ontwikkelen. De gemeente Werkendam dacht anders over digitalisering en de invulling van de midoffice dan de andere twee gemeenten.

Het verschil zit hem vooral in de aanpak en het tempo van doorvoeren van het informatiebeleid. Dit zou voor de gemeenten kunnen leiden tot ongewenste vertragingen in de ontwikkeling van e-dienstverlening. Toch menen de gemeenten dat de ict-samenwerking uit 2009 niet voor niks is geweest.

Opgeleverde basisdoelstellingen

Twee jaar geleden wilden de drie gemeenten graag een gezamenlijke ict-infrastructuur opzetten om de kwetsbaarheid te beperken en efficiencywinst en kostenbesparingen te realiseren. Deze basisdoelstellingen zijn deels bereikt. Zo is een gezamenlijke infrastructuur gerealiseerd die bestaat uit een multi-platform netwerk. Daarnaast zijn de centrale functies gecentraliseerd in Aalburg, is gezamenlijk systeembeheer doorgevoerd en zijn de kantoorautomatisering en telewerkomgeving in alle drie de gemeenten identiek.

Bij het aanbreken van de nieuwe fase, het informatiebeleid, gaat het dus fout in de ict-samenwerking van de Noord-Brabantse gemeenten. Aalburg en Woudrichem maken beiden gebruik van de diensten van PinkRoccade en Werkendam werkt met het systeem van Centric. Werkendam wil vasthouden aan één leverancier (Centric) voor de backoffice-applicaties, terwijl het gezamenlijk aangeschafte PinkRoccade-platform binnen de gemeente Aalburg draait. Hierdoor wordt er van verdere samenwerking afgezien.

PQR en Equalit

Ter ondersteuning van de ict-samenwerking tussen Aalburg, Werkendam en Woudrichem mocht infrastructuurspecialist PQR begin 2010 een centrale serveromgeving voor de gemeenten realiseren, waar ongeveer 350 medewerkers gebruik van gingen maken. PQR heeft een vierjarige overeenkomst (met een optie tot verlenging van eenmaal één jaar) gesloten voor de levering, de installatie, de configuratie en het onderhoud van de centrale serveromgeving. Het is niet bekend wat er met dit contract gaat gebeuren.

Aalburg, Werkendam en Woudrichem waren via de samenwerkende sociale werkvoorziening !GO ook al toegetreden tot het ict-samenwerkingverband Equalit. Equalit houdt zich bezig met het bieden van ondersteuning op het gebied van e-overheid en ict. Of de drie gemeenten in dit samenwerkingsverband blijven zitten, is vooralsnog onbekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-29T16:41:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.