SA daagt Easi2010 om Fujitsu-monitor

Dit artikel delen:

Het kort geding dat ict-dienstverlener Scholten Awater (SA) heeft aangespannen tegen overheidsinkooporganisatie Easi2010 (Europese Aanbesteding Samenwerking ICT) draait om een monitor en de prijslijsten van Fujitsu. Het kort geding werd woensdagmiddag 31 augustus 2011 behandeld in de rechtbank in Den Haag.

Het kort geding van Scholten Awater tegen Easi2010 gaat over het onderdeel Werkplekken. Dat perceel, goed voor een bedrag van 25 miljoen euro, is gegund aan Fujitsu. Volgens de advocaat van Scholten Awater heeft Fujitsu de zakelijke L20T-3 LED display monitor aangeboden die niet beschikbaar zou zijn. Er zou alleen een consumentenversie bestaan, aldus directeur Theo Willems van Scholten Awater. Hij heeft een L20T-3 LED displaymonitor meegenomen en beweert dat deze beschikbare monitor niet geschikt is voor zakelijk gebruik, onder andere doordat de voet van de monitor niet sterk genoeg zou zijn. Daarnaast is de Fujitsu L20T-3 LED display monitor, zoals Fujitsu die in een datasheet in de aanbesteding omschrijft, niet verkrijgbaar, zo beweert Willems. ‘Fujitsu heeft de monitor verzonnen.'

 De advocaat van Scholten Awater zegt dat Fujitsu zijn integriteit moet bewijzen en de aangeboden monitor moet tonen. Tot nu toont Fujitsu zijn aangeboden monitor alleen in een datasheet. De monitor zou verder op dit moment niet meer beschikbaar zijn.

Ingram Micro en Copaco

Daarnaast zeggen Willems en zijn advocaat dat er twee verschillende prijslijsten bestaan voor Fujitsu-producten. Easi2010 vraagt namelijk om een openbare prijslijst. Er is een Europese prijslijst (CEMEA: Central Europe Middle East & Africa) en een Nederlandse prijslijst; een ‘openbare list prijslijst' (olp). Fujitsu heeft zijn aanbod gebaseerd op een CEMEA-prijslijst. De CEMEA-prijslijst is niet openbaar, ook niet via Fujitsu-distributeurs Ingram Micro en Copaco, aldus Willems en zijn advocaat. Er bestaat wel een prijslijst voor de Nederlandse markt. Een Fujitsu L20T-3 LED monitor kost 145 tot 149 euro.

De advocaat van Scholten Awater beweert dat de datasheet van Fujitsu, zoals die aan Easi2010 is aangeboden, 'op zijn zachts gezegd gemanipuleerd is'. Hij vindt daarom dat de gunning van Easi2010 Werplekken aan Fujitsu door de rechter ongeldig moet worden verklaard en verzoekt tot een heraanbesteding van het perceel.

Giswerk

In repliek stellen de advocaten van Fujitsu en Easi2010 dat er wel degelijk een zakelijke monitor van Fujitsu bestaat. Scholten Awater kan niet tegen zijn verlies, aldus de advocate van Easi2010. Ze vindt de argumenten van Scholten Awater ‘giswerk en aannames zijn' en ‘geen hout snijden'. ‘Scholten Awater is met het kort geding uit op een heraanbesteding en dat is teleurstellend', aldus de advocate van Easi2010. Alleen Fujitsu voldoet voor het perceel Werkplekken, andere partijen zoals Dell, Schoten Awater en SCC, zijn afgewezen.'

Volgens de advocaat van Fujitsu is de zakelijke versie van de Fujitsu L20T-3 LED monitor wel beschikbaar. De monitor, zoals die is aangeboden aan Easi2010, is weliswaar niet te vinden op het internet, maar dat komt omdat Fujitsu duizenden producten heeft. Niet alle producten staan online. De specificaties van de monitor zijn volgens de advocaat in een document omschreven. De door Easi2010 gevraagde service, die drie jaar moet duren, is onderbouwd door een accountantsverklaring van KPMG.

De advocaat zegt verder dat Scholten Awater gewoon moet accepteren dat de gunning Werplekken naar Fujitsu is gegaan. Hij zegt verder dat Dell dat ook heeft geaccepteerd en af ziet van een kort geding tegen Easi2010. Door het kort geding maakt Scholten Awater concurrent Fujitsu zwart, aldus de Fujitsu-advcocaat. Een directielid van Fujitsu Nederland voegt er aan toe dat zijn bedrijf hoge normen en waarden hanteert. ‘De aantijgingen tegen Fujitsu gaan te ver.'

De rechtbank in Den Haag doet op 14 september 2011 uitspraak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Was er dan geen demofase in deze aanbesteding?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-01T11:55:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.