OM stelt onderzoek in naar Diginotar

Dit artikel delen:

Het Openbaar Ministerie is een feitenonderzoek gestart naar aanleiding van de digitale inbraak bij Diginotar. Ook is de landsadvocaat bij de zaak betrokken. Bekeken wordt of Diginotar aansprakelijk kan worden gesteld voor nalatigheid. Uit het onderzoek van Fox-IT blijkt dat het authenticatiebedrijf er een potje van heeft gemaakt: verouderde software, gebrek aan redundantie, makkelijk te achterhalen wachtwoorden en het ontbreken van voldoende anti-virussoftware.

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in een Kamerbrief een uiteenzetting gegeven van de achtergronden en de gevolgen van de digitale inbraak bij Diginotar. Bij de brief zit een vernietigend rapport van ict-beveilingsbedrijf Fox-IT, dat in opdracht van Govcert, het cyber crime-team van de rijksoverheid, de digitale inbraak heeft onderzocht. Fox-ITconstateert in het rapport dat de netwerkinrichting en de beveiligingsprocedures van Diginotar niet toereikend waren om een succesvolle hack tegen te houden.

Kraken

Het digitale forensisch onderzoeksbureau uit Delft vond tijdens zijn recherche dat op de bedrijfskritische servers van Diginotar malware stond die normaliter door anti-virussoftware opgemerkt en opgevangen had moeten worden. Daarnaast opereerde een aantal kritische componenten niet goed gescheiden van elkaar. Alle CA-servers (CA = Certificate Authority) maakten deel uit van één Windows-domein waardoor ze allemaal toegankelijk waren met één verkregen gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie. Het wachtwoord was bovendien eenvoudig te kraken, ondervonden de onderzoekers van Fox-IT. Volgens het bedrijf waren de servers, die dan wel weer in een goed fysiek beveiligde en geklimatiseerde computerzaal stonden, bereikbaar via het gangbare management-lan.

Een andere bevinding van Fox-IT is dat de software die Diginotar op zijn publieke webservers had staan, verouderd was en niet gepatched. Antivirus-software was hier afwezig. Wel draaide er een inbraakpreventiesysteem, maar die gaf na de inbraak geen sjoege. Onduidelijk is nog waarom dit systeem niet reageerde op de inbraakpogingen van de vermoedelijk Iraanse hackers. Tot slot concludeerde Fox-IT dat er geen beveiligde centrale network logging was geregeld.

Niet melden

Uit de Kamerbrief van Donner blijkt dat, nadat het kabinet op 2 september 2011 signalen kreeg dat de PKI Overheid-certificaten van Diginotar mogelijk gecompromitteerd waren door de inbraak bij Diginotar, het Openbaar Ministerie en de landsadvocaat zijn ingeschakeld. Diginotar zelf heeft op maandag 5 september aangifte gedaan van de gepleegde digitale inbraak.

Het kabinet heeft inmiddels het vertrouwen opgezegd in Diginotar. Het neemt het het authenticatiebedrijf kwalijk dat het noch op 19 juni 2011, nadat het voor het eerst een inbraakpoging op het spoor kwam, noch in een later stadium de overheid op de hoogte stelde van de beveiligingsproblemen. Pas nadat Govcert werd ingelicht door zijn Duitse evenknie Cert-Bund over mogelijke problemen met de authentieke certificaten van Diginotar op 29 augustus jongstleden kreeg de Nederlandse overheid een eerste indicatie van de problemen, meldt minister Donner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Diginotar-hack treft Windows Update niet

Vasco: Wij zijn 100 procent Diginotar-vrij

Overheid: Diginotar-hack treft e-aangifte niet

Donner laat Diginotar vallen

Vervalst Google SSL-certificaat bij Diginotar

Amerikaans authenticatiebedrijf koopt DigiNotar

Na Diginotar-hack heeft Nederland weer CA

‘Ondergang Diginotar blijft doodzonde’

Feitenonderzoek OM naar Diginotar doodgebloed

'Overheid moet digitale veiligheid verbeteren'

Rijk eist 8,7 miljoen euro van failliet Diginotar

Onderzoeksraad gaat overheids-ICT analyseren

Vasco verliest bijna vijf miljoen door Diginotar

'Convergence is goed alternatief voor CA's'

Kabinet: meer dan één certificaat per systeem

'We moeten af van certificaat-autoriteiten'

Wat er mis is met certificaatautoriteiten

Hackers laken ICT-beveiliging overheid

Pensioenregister wacht op PKI-bewijs Getronics

'Diginotar is ten dode opgeschreven'

GlobalSign verkoopt weer SSL-certificaten

Diginotar frustreert project Boordcomputer Taxi

Authenticatie mag geen technisch probleem zijn

Diginotar bungelt aan Parelsnoer

Diginotar CA-hack raakt ons allemaal

Alternatief voor certificaat ontbreekt nog

Diginotar-partners zoeken naar alternatieven

Advocatenorde zegt vertrouwen in Diginotar op


Reacties

Als de tekortkomingen zo talrijk en zo ernstig zijn kunnen ze nauwelijks in korte tijd zijn onstaan. Je vraagt je af of de overheid in het verleden ooit een audit van Diginotar heeft uitgevoerd; en zo ja, wanneer dan wel.

Die tent is dus failliet...

Wat mij nu weer verbaasd is dat ná de digitale inbraak een ict-beveiligingsbedrijf opdracht krijgt e.e.a. te onderzoeken. Blijkbaar is er in het verleden geen (half)jaarlijkse audit uitgevoerd. Voor een dergelijk cruciaal bedrijf toch een must.
Bekeken wordt Dignotar aansprakelijk kan worden gesteld voor nalatigheid en de overheid in deze dan?

Dit hele Diginotar gebeuren bewijst maar eens de kwetsbaarheid van een rotte schakel. Dat de rotte schakel hier de leverancier van de beveiligings certificaten betreft is ten hemel schreiend. Hoe kan het dat dit bedrijf zijn zaken niet op orde had? Hoe bestaat het dat er anti-virussoftware werd gebruikt?
En met één simpel te kraken wachtwoord van een gebruiker was er binnen te komen?
Dit artikel en de andere over Diginotar, geven een beeld van een stel amateurs die zichzelf flink over het paard getild hebben. Voorop stond het verdienen van geld, en dat met zo weinig mogelijk middelen, zo lijkt het. Ik vermoed dat het scenario ooit begonnen is met een klein netwerkje, dat ongebreideld is uitgebouwd, waar externe koppelingen aan zijn gehangen, en men totaal vergeten is er de juiste toegangsdeuren voor te zetten en men geen benul had wat men eigenlijk levert. Totale ontkening van het belang van je product, ik zou zelfs zeggen minachting van je klanten.
Misschien zit ik er naast met mijn betoog, het zij dan maar zo.
Ineens bekruipt me het gevoel dat de laatste keer dat ik DigiD gebruikte er iemand mee kon kijken. Nee, dat zal wel niet, toch?

Je vraagt je af of hier wel een goed gezamenlijk beeld was van het belang van de dienst voor het "bedrijfsproces" en de risico's die er waren ten aanzien van de dienst. Waren er afspraken gemaakt over het managen van de risico's? Ik vermoed dat we hier een gruwelijk voorbeeld zien van een ontbrekend of slecht functionerend servicemanagement proces van zowel de overheid (klant) als Diginotar (leverancier).

Zelfs Vasco (de eigenaar van Diginotar sinds jan van dit jaar) neemt afstand van Diginotar: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/security/4136686/1276896/vasco-wij-zijn-100-procent-diginotarvrij.html

Hebben ze dan geen goede due dilligence gedaan toen ze de tent voor 10 mio kochten ?

Ze hebben destijds Diginotar gekocht om de government sector te betreden. En juist die sector neemt nu afstand van Diginotar ! 10 mio down the drain !

Het OM kan natuurlijk wel een feitenonderzoek gaan doen, maar het lijkt er toch wel sterk op dat de 'Governance & Compliance' door BZK richting Diginotar niet op orde was. Zie verder http://www.logius.nl/producten/toegang/pkioverheid/aansluiten/toetreden-tot-pkioverheid/

Vraag is dus in hoeverre de G&C wél op orde is voor andere aangeslotenen.
Hetgeen volstrekt los staat van het OM-onderzoek

Tja, we komen om in het toezicht in Nederland, en nog kan een bedrijf zo lopen prutsen. En dat terwijl de toelatingseisen van PKI Overheid niet mis zijn. (zie http://www.logius.nl/producten/toegang/pkioverheid/) Maar ja, eisen stellen en handhaven valt niet mee, blijkbaar. Daar zal Logius, onderdeel van Min BZK, toch ook even de hand in eigen boezem moeten steken.

Volgens andere sites werden wel degelijk audits uitgevoerd door Price Waterhouse Coopers. Als dat correct is, is het de vraag wat die audits precies voorstellen. Bij welke andere organisaties heeft PWC beveiligingsaudits uitgevoerd, en wat voor ellende zou daar verborgen kunnen liggen?

Deze case zal over 20 jaar nog onderwezen worden op IT opleidingen. Hier zitten zoveel aspecten aan die niet kloppen. Uiteindelijk is alles terug te herleiden naar goed beheer en de discipline om dat te handhaven. Zijn er van te voren beheerprocessen gedefinieerd en zijn die nagekomen? Het toont maar weer eens aan dat outsourcing ook niet alles is. Ben ook wel benieuwd naar het Governance model dat men hiervoor heeft gehanteerd.
Hopelijk zal de overheid hier niet alleen op reageren op de voor haar bekende bestuurlijke wijze. Hopelijk zal zij nu een serieuze poging wagen om IT niet te zien als een commodity wat je even inkoopt, maar als essentieel onderdeel van haar core business. En die core business niet alleen nationaal zien.
Uiteindelijk heeft Nederland op dit vlak ook een internationale verantwoordelijkheid. Want als er een les is die we hieruit moeten trekken: hackers houden zich niet aan landsgrenzen. Dus moet onze overheid en haar IT governance daar op zijn ingericht. En dat geld ook voor onze partners in de EU!

Hee, niet mijn hele reactie heeft het gehaald. Hierbij de rest:

Vooral als je dit berichtje leest uit 2009:
Overheid moet informatiesystemen beter beschermen
http://www.logius.nl/nc/producten/toegang/nieuwsbericht/titel/overheid-moet-informatiesystemen-beter-beschermen/?cHash=c94a3aabaf45678847292ee836103c2f&sword_list%5B0%5D=pki&sword_list%5B1%5D=overheid

Wat er gebeurd is valt niet echt goed te praten. Maar wat dat betreft denk ik dat er in Nederland nog wel meer van zulke organisaties zijn die hun boel zo slecht op orde hebben dat ze min of meer hun hoofd al op het blok hebben gelegd. En dan puur op het feit dat ik zelf al in menige (overheids) keuken heb mogen rondkijken.
Security is altijd al het ondergeschoven kindje geweest. Het is lastig, duur en het levert toch niks op. Totdat het fout gaat en je als bedrijf je reputatie en continuïteit op het spel zet.
Dus als je er bij voorbaat al vanuit gaat dat het mis zal gaan en wat dan de consequenties zijn dan ligt dat rampenplan er en kan er kordaat op worden getreden.

Volgens de site van Diginotar heeft PWC in 2008 nog een audit voor de EV-SSL certificaten uitgevoerd, en is de ETSI certificering nog geldig tot 2013. Vreemd genoeg is nagenoeg de gehele Diginotar-site nog steeds actief, en kan je zelfs nog gewoon certificaten aanvragen. Gelet op de ernst van de situatie zouden diverse functionaliteiten toch meteen op slot moeten.

Nou moet ik wel zeggen dat PWC hun audits in zoverre correct uitvoert, dat ze controleren wat er gecontroleerd moet worden. Met andere woorden, is de wijze waarop je normaliter een certificaat aanvraagt en uitgeeft correct, zijn de Certificate Practices gedefinieerd en correct. Ik vraag me af of PWC uberhaupt heeft gechecked of het Administrator wachtwoord van het Domain waar de Servers in staan adequaat is beveiligd. Als dat geen onderdeel van de audit is, wordt dat ook niet gecontroleerd. Maar uiteindelijk vraag je je dan wel af wat voor waarde zulks een audit heeft.

@Erwin: Het kan zo zijn dat PWC vraagt of er wachtwoorden op de domeinen staan, als het antwoord 'ja' is, is dat voor de audit voldoende. Ze zullen nooit het wachtwoord te horen of zien krijgen. Inderdaad, wat is de waarde van de audit dan nog, even afgezien van de rest daarvan.

Diginotar:
-verouderde software: 2% goedkoper dan concurrent.
-gebrek aan redundantie: 3% goedkoper dan concurrent.
-makkelijk te achterhalen wachtwoorden: geen goede policies (=arbeid=geld): 1% goedkoper dan concurrent.
-ontbreken van voldoende anti-virussoftware: 1% goedkoper dan concurrent.
Totaal: 7% goedkoper dan de concurrent met het verstrekken van certificaten, en de overheid neemt wellicht automatisch de goedkoopste?

Als iets dergelijks als deze voorstelling van zaken correct is (of zijn certificaten bij elk bedrijf even duur?): bij wie ligt dan eigenlijk de grootste fout?

Hoe dan ook... Dat de beveiliging van delen van de overheid moet afhangen van een commercieel bedrijf en niet van een specialistisch onderdeel van de overheid zelf, lijkt me sowieso een uiterst onwenselijke situatie. (Net zoals je het stemproces van een stemcomputer zou willen laten afhangen die ook via een commercieel bedrijf betrokken moet worden.)

Maar het is allemaal simpelweg een keuze die voortvloeit uit de (m.i. te) grote hang naar vrije marktwerking en privatisering.
Enige oplossing tegen deze (in mijn ogen) basale fouten is m.i: links stemmen, en weg blijven van VVD, CDA, Wilders. En privatiseringen weer ongedaan maken.

@Jaap-G As Erwin implies, the audit would more than likely examine the controls and procedures involved in the management and handling of the certificates. Undoubtedly, some of the controls and procedures would involve the technical infrastructure. However the enforcement of any findings and recommendations is a separate issue.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-06T11:56:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.