D66 stelt Kamervragen over spyware overheid

Dit artikel delen:

D66 wil van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten of de Nederlandse overheid net als de Duitse overheid gebruikmaakt van spyware om het computergebruik van burgers in de gaten te houden. In Duitsland is een politieke rel ontstaan nadat bleek dat een aantal deelstaten de spionagetool Bundestrojaner van Digitask inzetten. De leverancier beweert de spyware ook aan Nederland te hebben verkocht.

Na berichten in de Duitse media over het gebruik van spyware door politie en justitie wil D66 van minister Opstelten weten of de Nederlandse overheid ook gebruik maakt van dit soort technologie, en in hoeverre dat binnen de grenzen van de Nederlandse wet en de Europese privacyregels valt.
In Duitsland onderzoekt de minister van Justitie inmiddels of het gebruik van spyware binnen de grenzen van de wet heeft plaatsgevonden.

Digitask

De Kamerleden Gerard Schouw en Magda Berndsen (beide D66) hebben de Kamervragen aan de bewindsman gesteld. Zij willen van hem weten of hij op de hoogte is van de berichtgeving hierover en of hij kan bevestigen dat de Nederlandse overheid de R2D2-spyware van Digitask heeft gekocht.

Ook vragen de Kamerleden zich af of de Nederlandse overheid in het bezit is van vergelijkbare technologie en of de politie gebruikmaakt van spyware. Tot slot is er de vraag aan de minister of hij kan aangeven in hoeverre het gebruik van spyware binnen de grenzen van de Nederlandse wet en Europese regelgeving valt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

LS...

Als je het Vrije Volk aanklikt, vliegen de waarschuwingen over Trojaanse Paarden over je scherm. De redactie waarschuwen gaat niet volgens de daarvoor bedoelde link. Geeft ERROR aan zonder uitleg. Zouden de Amateurruiters van de AIVD op die paarden zitten ?!Voorlopig is mijn beveiliging voldoende maar voor hoelang nog...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-12T10:31:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.