Europees ICT-agentschap komt in Tallinn

Dit artikel delen:

De Europese ict-beheerorganisatie voor grensoverschrijdende veiligheidssystemen wordt gehuisvest in Tallinn, de hoofdstad van Estland. In het najaar van 2012 moet het agentschap van start gaan. Er wordt nog gezocht naar een directeur. Het IT Agency krijgt in eerste instantie het overkoepelende operationeel beheer en de beveiliging toebedeeld van drie grote systemen: het nog op te leveren Schengeninformatiesysteem (SIS II), het Europese Visuminformatiesysteem en Eurodac, een vergelijkingssysteem voor vingerafdrukken van asielzoekers en illegalen. Op de langere termijn moet ook er het beheer van andere ict-systemen bijkomen.

Het agentschap zal 24 uur per dag, zeven dagen in de week zijn beheertaken uitvoeren. Het krijgt in ieder geval de belangrijke taak om te zorgen voor een constante gegevensstroom tussen de nationale overheden. Daarnaast wordt het agentschap verantwoordelijk voor de beveiliging, managementinformatie en training van ict-experts.

De keuze voor de Estse hoofdstad als zetel voor het IT-agentschap past bij het beleid om nieuwe agentschappen te huisvesten in nieuwe lidstaten van de EU. Opmerkelijk is wel dat een aantal beheertaken van het Visuminformatiesysteem en het toekomstige SIS II uitgevoerd blijven worden in het ict-centrum van de EU in Straatsburg, nadat de IT Agency van start gaat. Wel wordt het operationeel beheer van Eurodac in zijn geheel overgebracht naar Tallinn. In het Oostenrijkse Sankt Johann in Pongau staat een backupsite. Een woordvoerder van de EU kon nog niet aangeven wat precies de onderlinge rollen zullen zijn van de ict-afdelingen in Tallinn, Straatsburg en Sankt-Johann.

Management

De nieuwe club in Tallinn wordt opgezet als een zogeheten Regulatory Agency, een zelfstandig Europees bestuursorgaan. De Europese Commissie en de deelnemende landen zijn vertegenwoordigd in het managementteam van de organisatie. Daarnaast zullen experts uit de verschillende Schengen-landen de organisatie adviseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-01T11:57:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.