'Complete EPD-investering is weggegooid geld'

Dit artikel delen:

De voorgenomen ontmanteling van het landelijke elektronische patiëntendossier (epd) door het Nictiz maakt alle investeringen gedaan door overheid, zorgverleners en softwareleveranciers in één klap vrijwel waardeloos. Dat zegt directeur Gert-Jan van Boven van Nictiz, ontwikkelaar en beheerder van de infrastructuur van het epd. De overheid stak de afgelopen tien jaar een bedrag tussen 300 en 350 miljoen euro in het project. Daar bovenop investeerden zorgverleners en softwareleveranciers grote bedragen om hun systemen op het landelijke epd aan te sluiten.

Het enige dat overblijft van het werk dat voor de invoering van het epd is verzet, zijn de standaarden die Nictiz voor de elektronische uitwisseling van medische gegevens heeft ontwikkeld, zegt Nictiz-directeur Gert-Jan van Boven. Een dag na het besluit om definitief met het landelijk epd te stoppen, dreunt de klap nog na in de burelen van Nictiz. 'Dit is te droef voor woorden. Wij likken nu onze wonden. Die zijn nog heel vers.'

Het staken van het epd levert volgens hem alleen verliezers op. Allereerst de patiënten, die niet de zekerheid hebben dat artsen in spoedgevallen snel relevante gegevens kunnen opvragen uit hun medische dossiers. Ook zorgverleners en leveranciers van software voor zorgverleners zien hun investering in de aansluiting op het zogeheten landelijk schakelpunt van Nictiz waardeloos worden. En niet in de laatste plaats is het een klap voor Nictiz, dat met het wegvallen van het epd 60 procent van zijn arbeidsplaatsen ziet verdwijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat ik me afvraag is in hoeverre zorgverleners en softwareleveranciers die op basis van die set standaarden investeerden in aansluiting op het EPD, terwijl dat nog niet af was, daartoe verplicht waren gesteld. Ik ken zorginstellingen die tonnen hebben geïnvesteerd. Het lijkt me redelijk dat indien die verplichting er daadwerkelijk was, zij die investering van de overheid terugontvangen.

Laat de markt maar met iets goeds en goedkoops komen. De kans op slagen van een door de staat geproduceerd megalomaan stuk maatwerk is zo goed als nihil.
Binnen een jaar of 5 draait elk ziekenhuis met SAP ISH.

Duidelijk waarom de zorg in Nederland zo hoog wordt door al van dit soort fratsen.
Gelukkig hebben wij nog wat mensen die soms hun hele leven al gewerkt hebben en nu aangewezen zijn op een verpleeghuis.
Die kunnen dan huur betalen en daar tegen over een iets lagere bijdrage. Maar ja ze zullen meer betalen.
Geld uitgeven als je zelf veel hebt, blijft nog steeds het gemakkelijkst met geld van anderen.
Zo Ook met het EPD dit had heel mooi kunnen worden als de goede mensen/beslissingen maar waren genomen. Een goed EPD systeem kan namelijk ook zeer goed kosten drukkend zijn omdat er geen onnodig onderzoek gedaan hoeft te worden wat al eerder is uitgevoerd.
De veiligheid is misschien wel een probleem omdat de knappe koppen die zich bezig houden met het hacken eigenlijk alleen maar dom zijn. Zij moeten eens goed aangepakt worden en niet de onschuldige.

Ik denk dat deze link ook gekoppeld kan worden:

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/4230545/1277202/rijk-verspeelt-doelbewust-5-miljard-aan-ict.html

@ea Het ligt aan de hackers?? Grow up! Jij bent zeker een fan van security by obscurity? Nou, dan hoop ik niet dat je verantwoordelijk bent voor gegevens van mij.

Het EPD was van het begin af aan een onzalig idee. Veel te grote belangen, een slechte architectuur en privacy als een afterthought. De Eerste Kamer heeft snel duidelijk gemaakt grote bezwaren te zien en de minister gewaarschuwd geen onomkeerbare stappen te zetten. Daar heeft die zich weinig van aan getrokken, tot de Eerste Kamer besloot dat het geen heil zag in dit ding.

Het is ook een onzinnig ding. 95% van de medische handelingen vindt plaats binnen de eigen regio. Daar heb je helemaal geen landelijk schakelpunt voor nodig. En die paar keer dat dat wel handig is, heb je er nog weinig aan, omdat de gegevens echt niet binnen een paar tellen werden overhandigd. En bovendien zijn die dossiers vaak fors. Even alles doornemen voor je iemand behandeld voor een hartaanval is niet echt een optie.

Nederland is beter af zonder dit EPD. Regionale oplossingen zijn veel zinniger.

En de schuld geven aan de hackers is het meest idiote. Systemen moeten voortdurend getest worden, zodat fouten kunnen worden verholpen. Alleen zo voorkom je effectief dataverlies. Want de criminelen die misbruik willen maken van die data gaan gewoon door als je hackers het leven zuur begint te maken.

Het is natuurlijk ook te absurd voor woorden om wat feitelijk een pilot was, te forceren voor het hele land - zonder dat de Kamers er mee akkoord waren gegaan.

Iets pakken voordat je toestemming hebt heet diefstal, en dat is wat hier gebeurd is: onze 'zorg'ministers hebben dit geforceerd en horen nu ter verantwoording te worden geroepen.

De schuld geven aan mensen die hiertegen (mijns inziens terecht) geprotesteerd hebben past de overheid niet.

Als men voor aangaan van deze investeringsverplichting even met de betreffende duitse overheidsinstantie in Karlsruhe had gebeld, had men 300 mio€ gespaard, want Duitsland heeft jaren geleden eenzelfde plan geblokkeerd vanwege beveiligingsproblemen. Overgiens: Burgers moeten zich meer bewust worden van medische kosten voordat ze naar de dokter gaan, zegt minister Schippers, maar 75 mio€ voor een griepprik die niet werkt en de dik 300 mio€ voor de varkensgriep-hype van een jaar geleden is, als ik grof reken, minimaal een miljard € van ons geld weggegooid .... Daar neem ik een paracetamolletje op.

Je maakt iets voor een klant.(De mensen Nederland) De klant laat je 300-350 miljoen betalen. Je levert iets wat de klant niet wil. Je laat de klant wel betalen. Klaag je nu ook nog dat de klant het in de prullenbak gooit?
Ok, natuurlijk zit er een nuance in dat de klant niet helder is geweest in de specificaties maar moet je je hand ook niet een beetje in eigen boezem steken omdat je de klant niet beter geholpen heb om de specificaties beter te krijgen?

Ik zie het regionaal ook niet voor elkaar komen. SAP ishmed is een mooi voorbeeld van recent geintroduceerde legacy. De ziekenhuizen hebben zeer weerbarstige systemen die echt goed dichtgetimmerd achter een firewall thuishoren. Er zijn normen afgesproken (NEN 751.), die met de huidige legacy niet kunnen worden bereikt, er is in feite geen echte business case om dat te doorbreken. Top down is het nu mislukt. Bottom up wordt het zeker een drama. Geen enkel initiatief ligt nu voor de hand. Goed werk, minister!

Teruggaan naar 'het papieren tijdperk' kost ook geld, kent ook beveiligingsrisico's (hoe veilig is het faxen van een bericht?) en is mogelijk trager en onvollediger in de overdracht dan EPD.

Waarom wordt nu het hele EPD idee losgelaten en de infrastructuur ontmanteld? Waarom niet eerst een businesscase gemaakt, waarin één van de scenario's het (regionaal) hergebruiken van EPD al dan niet met de bestaande beheerorganisatie NICTIZ zou kunnen zijn? Met aangescherpte randvoorwaarden o.a. in de sfeer van privacy en een betere vertegenwoordiging van het burgerbelang?

Dit alternatief afgezet tegen de alternatieven:
- 'terug naar het papieren tijdperk'
- het slim inzetten van in regio's bewezen alternatieve oplossingen in andere regio's
- als Nederland aansluiten bij (defacto)standaards en bewezen implementaties hiervan in andere landen (bijv. SAP ISH?)

Een businesscase geeft betrokken partijen, politiek en burgers inzicht in alternatieven van ontmantelen, (des)investeringen en totale kosten van alternatieven voor het EPD op korte en langere termijn.

Waarmee een onderbouwede toekomstgerichte (politieke) beslissing mogelijk is en eventueel hergebruik kan worden gemaakt van wat er nu nog aan kennis, infra, processen en organisatie aanwezig is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-11T10:21:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.