Overheid is minder duurzaam en groen

Dit artikel delen:

Duurzaamheid en groene ict doen het steeds beter in Nederlandse organisaties, al blijft de overheidssector hierin achter. Kostenbesparing is doorgaans het motief voor groene initiatieven zoals thuiswerken, waarvoor de aanhang overigens niet groeit. Dit blijkt uit de Ernst & Young ICT Barometer onder zeshonderd managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Anno 2011 staat duurzaamheid bij 67 procent van de organisaties op de agenda. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2010 toen dat nog maar bij 52 procent het geval was. Het zijn vooral de ondernemingen met meer dan vijfhonderd werknemers die op het gebied van duurzaamheid de toon zetten.

Nauwelijks groei

Ook groene ict zit flink in de lift en geldt voor een kwart van de organisaties inmiddels als belangrijk aandachtspunt, met name vanwege kostenbesparingen en vanuit de ambitie om verantwoord te ondernemen. Daarmee lijken zowel duurzaamheid als groene ict nu echt door te breken, terwijl de animo voor deze onderwerpen in 2010 in vergelijking met een jaar eerder nauwelijks enige groei vertoonde.

Ernst & Young constateert dat de overheidssector minder actief is met duurzame inspanningen. 57 procent van de ondervraagden in de overheidssector meldt dat hun organisatie werk maakt van duurzaamheid, terwijl 68 procent vindt dat een grotere inspanning nodig is. Ook op het gebied van groene ict zit de overheid in de achterhoede. Van organisaties die werk maken van groene ict noemt 78 procent kostenbesparing als belangrijkste motief daarvoor. Meest populaire initiatieven zijn het uitzetten van apparatuur en een efficiënt gebruik van printers.

Meer thuisgewerkte uren

Ruim vier op de tien organisaties, bovengemiddeld vaak in de sector dienstverlening, hebben het nieuwe werken ingevoerd of zijn er mee bezig. Bijna de helft van alle werknemers werkt (gedeeltelijk) vanuit huis en dat aantal is al jaren stabiel. Het gemiddelde aantal thuiswerkuren stijgt met zo'n 30 procent: van tien in 2009 naar dertien in 2011. In alle sectoren stijgt het aantal thuisgewerkte uren, behalve bij de overheid. Thuiswerken is onder jonge werknemers veel minder populair dan onder hun oudere collega's. Onder de jongeren neemt de animo voor thuiswerken af terwijl die onder ouderen juist toeneemt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-11T10:25:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.