Gemeente Haarlem stapt uit Govunited

Dit artikel delen:

De gemeente Haarlem heeft het lidmaatschap van Govunited opgezegd. De Spaarnestad was van het begin af aan betrokken bij dit gemeentelijk ict-samenwerkingsverband voor de e-overheid, maar nam geen producten meer af van Govunited. Nu het verband zich heeft losgemaakt van Ictu en als stichting zelfstandig verder gaat, wil Haarlem geen enkel financieel risico lopen en stapt er uit. De gemeente wil op ict-gebied nauw samenwerken met buurgenoot Haarlemmermeer.

De verzelfstandiging van Govunited vormde voor de gemeente Haarlem aanleiding om uit Govunited te stappen. Niet alleen sluiten de producten van Govunited, inclusief het Triple C-zaaksysteem van Logica, niet aan op de ict-huishouding van de gemeente, ook wil Haarlem geen enkel financieel risico lopen. Govunited heeft namelijk bij de ontvlechting een schuldenlast van vijf miljoen euro meegenomen. Het college Burgemeester & Wethouders van Haarlem bestempelt dat als een mogelijk financieel risico en schrijft bovendien in zijn besluit: 'gezien de onzekere financiële positie van Govunited is het onzeker of er in de komende vier jaar voldoende ontwikkelpotentieel is om het door Govunited aangeboden zaaksysteem levend te houden.'

Progressie

De gemeente verwacht geen juridische of financiële gevolgen van het opzeggen van het lidmaatschap. Arjen Hof, programmadirecteur Govunited, zegt nog in gesprek te zijn met Haarlem over het besluit en een andere manier van samenwerking. Hij wijst er op dat Govunited juist een stijgende lijn laat zien met recente nieuwe leden als Werkendam (voor Triple C) en, opnieuw, Utrecht. 'Een paar jaar geleden hadden we de nodige problemen, maar sinds een jaar hebben we veel progressie geboekt.' Inmiddels bevinden achttien gemeenten zich in de implementatiefase of zijn live gegaan en doen tien gemeenten op andere gronden, zoals kennisdeling, mee aan het samenwerkingsverband, meldt Govunited.

Steunlid

Haarlem was al in 2006 betrokken bij het gemeentelijk samenwerkingsverband Govunited, maar deed niet mee aan de eerste gezamenlijke aanbesteding Andez-1 voor de invoering van een digitaal loket. Een nieuwe aanbesteding, Gu1/Andez-3, leidde in april 2008 tot een gunning aan Logica voor het leveren van een midoffice-suite. Haarlem gaf in september 2009 op basis van de door Logica geleverde resultaten aan GovUnited aan geen gebruik te maken van de uit de aanbesteding aangeboden producten.

De Noord-Hollandse provinciehoofdstad is wel altijd steunlid gebleven van Govunited. De gemeente wilde bovendien de mogelijkheid openhouden om in de toekomst nog wel producten en diensten af te kunnen nemen. In 2010 vond nog een proefproject plaats om het zaakgericht werken binnen de gemeente te implementeren en het flex- en papierloos werken te ondersteunen. Ook hier leidde de inzet van de software van Logica niet tot de gewenste resultaten, meldt B&W in het besluit.

In 2012 onderzoekt Haarlem opnieuw hoe zij het zaakgericht werken binnen de gemeentelijke organisatie kan ondersteunen. De gemeente wil op ict-gebied nauw samenwerken met buurgenoot Haarlemmermeer.

Losmaken

Programmadirecteur Hof benadrukt dat lid worden van Govunited niet betekent dat automatisch de software van Logica moet worden afgenomen. 'Wij bieden een breed producten- en dienstenaanbod en kunnen op allerlei vlak samenwerken. Utrecht bijvoorbeeld heeft een andere midoffice-oplossing dan die van Logica maar werkt met ons samen op het gebied van zaakgericht werken en de ontwikkeling van een open source documentmanagementsysteem op basis van Alfresco. Daarover hebben wij veel kennis in huis.'

Afgelopen oktober meldde Govunited dat het zich ging losmaken van Ictu, de ict-uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie waarvan het als programma deel uitmaakt. Het samenwerkingsverband wordt een stichting waarbij het eigenaarschap komt te liggen bij de afnemende en deelnemende gemeenten, inclusief overname van alle verplichtingen die bij Govunited zijn belegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De gemeente wil op ict-gebied nauw samenwerken met buurgenoot Haarlemmermeer.

Laat Haarlemmermeer nu net Triple C van Logica gebruiken! Google maar eens op Haarlemmermeer en Triple C, zo vind je oa.
http://www.logica.nl/we-are-logica/media-centre/case-studies/meer-focus-op-servicegerichtheid-en-grotere-efficiency/

Laat Haarlemmermeer nu kennelijk ook stoppen met Govunited, zie het originele raadsbesluit van 08-11 (http://e-diensten.haarlem.nl/infoman/bijlagen/Bijlagen-DownDoc.asp?Item=1&format=3003&uid=407693979) waarin staat:
"5. Onze collega gemeente en samenwerkingspartij Haarlemmermeer heeft
aangegeven niet deel te nemen in de nieuw te vormen stichting GovUnited"

Om het nog ingewikkelder te maken:
Haarlemmermeer is lid van GovUnited maar gaat niet mee naar de nieuw te vormen stichting GovUnited.
Wel neemt Haarlemmermeer medio december 2011 Triple C in gebruik. Dit kan ook omdat het gebruik van Triple C los staat van het lidmaatschap van de stichting GovUnited.

Even ter correctie: Haarlem deed niet mee aan Andez-1, Dat waren Alphen aan den Rijn, Nieuwegein, Delft, Ede en Zoetermeer (initialen vormen ANDEZ).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-02T15:27:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.