Falkplan verliest geding om open wegendata

Dit artikel delen:

De voorzieningenrechter van de rechtbank ‘s-Hertogenbosch heeft het verzoek van kaartenmaker Falkplan-Andes afgewezen om hergebruik van het Nationaal Wegenbestand (NWB) te verbieden. Dat betekent dat het digitale geografische bestand met wegen in Nederland door iedereen mag worden gebruikt. Falkplan bouwt zelf bestanden die vergelijkbaar zijn met het NWB en vreest dat het door het gratis beschikbare bestand veel omzet kwijtraakt.

In het Nationaal Wegenbestand (NWB) zijn nagenoeg alle wegen in Nederland opgenomen die worden beheerd door wegbeheerders als het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. De minister van Infrastructuur en Milieu besloot dit jaar het hergebruik van de gegevens toe te staan. Het bedrijf Falkplan-Andes maakte bezwaar tegen het hergebruik en vroeg om een voorlopige voorziening. Falkplan bouwt zelf bestanden die vergelijkbaar zijn met het NWB en voerde onder meer aan dat als de minister het NWB gratis toegankelijk maakt het bedrijf vele opdrachten verliest.

Geen schade

Volgens de voorzieningenrechter heeft Falkplan niet kunnen aantonen dat het bedrijf ernstige schade ondervindt door het toestaan van hergebruik van het NWB. Falkplan heeft ook niet aannemelijk gemaakt dat het toestaan van het hergebruik onmiddellijk tot onomkeerbare gevolgen voor het bedrijf leidt. Daarnaast heeft de minister de informatie in het NWB verkregen voor het uitoefenen van zijn publieke taak en is de minister bevoegd het hergebruik van de gegevens toe te staan. Ook is hergebruik niet in strijd is met de Wet openbaarheid bestuur of andere regelgeving, aldus de Bossche rechtbank.

De beslissing heeft tot gevolg dat iedereen gebruik kan maken van het NWB voor commerciële en niet-commerciële doeleinden. Het kabinet stimuleert het gebruik van open data als middel om nieuwe producten te ontwikkelen (zie het portaal www.data.overheid.nl ). Een bekend voorbeeld is Buienradar.nl dat gegevens van het Knmi gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-15T23:22:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.