RBG laat Tax-i vallen ten gunste van Centric

Dit artikel delen:

De Regionale Belasting Groep (RBG) heeft de aanschaf, de implementatie en het jaarlijkse onderhoud van een nieuw belastingsysteem gegund aan Centric. RBG heft en int de waterschapsbelastingen voor de hoogheemraadschappen van Delfland (HHD) en Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). Eigenlijk was Tax-i de eerste keuze, maar door de grote problemen die het Waterschapshuis en Logica met de ontwikkeling van dit systeem hebben, wijkt RGB uit naar een alternatief.

De oplossing van Centric (Key2Geïntegreerd Heffen) is gekozen na een Europese aanbesteding. De geraamde waarde van het vijfjarig contract ligt tussen de anderhalf en drie miljoen euro. Het implementatietraject van Key2Geïntegreerd Heffen is inmiddels gestart. Naar verwachting zal het systeem per 1 november 2012 in gebruik worden genomen. Inclusief de gunning van de RGB levert Centric de oplossing Key2Geïntegreerd Heffen aan elf belastingkantoren die in totaal zestig gemeenten, 21 waterschappen en twee regionale afvalverwerkende diensten bedienen.

Het Centric-pakket is ter vervanging van het belastingsysteem IBS van Pinkroccade. RBG heeft nog een onderhoudscontract tot eind 2012. Deze verouderde oplossing is alleen geschikt voor de administratie van belastingen voor waterschappen. RBG is een gemeenschappelijke regeling die naast waterschappen ook gemeentes wil bedienen. Daarom zocht het lokale belastingkantoor naar een systeem dat zowel de gemeentelijke als de waterschapsbelastingen kan opleggen. De Centric-oplossing kan dit. Recent heeft de RBG een intentieverklaring met de gemeente Delft ondertekend voor de uitvoering van de gemeentelijke belasting.

Tax-i

Het omstreden Tax-i-project dat via het Waterschapshuis voor alle waterschappen zou worden ontwikkeld, had eigenlijk de vervanger moeten zijn van het IBS-pakket bij RBG. Tax-i was de verzamelnaam voor een overheidsdatabase (ODB), belastingsoftware (UBS) en een digitale postbus (ESB). Hoofdaannemer Logica kreeg het echter met zijn partners Ordina en Oracle niet voor elkaar een werkend geheel op te leveren. Inmiddels ligt het project stil en overleggen het Waterschapshuis en Logica hoe er een einde aan het project kan komen. De deelnemende waterschappen wachten echter niet meer op het eindresultaat en kiezen voor alternatieve oplossingen. Partijen als Centric en GouwIT profiteren hiervan met recent binnengehaalde opdrachten.

In de begroting van 2012 schrijft RBG dat mocht de belastingsapplicatie van Tax-i te zijner tijd beschikbaar komen en bewezen heeft te werken, het kantoor zich dan zal beraden op het gebruik van dit pakket. Immers, de deelnemende waterschappen hebben ervoor betaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zonde dat gevestigde namen als Logica met Ordina en Oracle er niet in slagen aan de verwachtingen te voldoen. Zou dit verband houden met de recente braIN DRAIN vanuit Logica waarbij niet de minste mensen het eerst weggaan..?

Beste hf,

Als Logica, Ordina en Oracle niet slagen en zoals jezelf zegt niet de minste partijen in de markt zijn, zou het dan niet aan het Waterschapshuis en de Waterschappen zelf kunnen liggen..?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-03T09:54:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.