KPN trekt bod voor vaste telefonie OT2010 in

Telecomleverancier KPN trekt zijn bod voor het cluster Vaste Telefonie van de rijksbrede overheidsaanbesteding OT2010 in. Het bedrijf doet dit nadat het op 6 februari 2012 door het College van Beroep voor het bedrijfsleven in het ongelijk werd gesteld in een beroep dat KPN aantekende tegen de uitspraak van telecomwaakhond Opta. Hierin werd gesteld dat de telecomleverancier zich op straffe van een boete uit de aanbesteding moest terugtrekken.

KPN kiest dus eieren voor zijn geld en voorkomt hiermee een boete van maximaal één miljoen euro. Officieel trekt het telecombedrijf trouwens niet het bod in, maar KPN heeft bij de laatste verlenging van het bod in het contract laten opnemen dat het bod tot twaalf dagen na de uitspraak van een rechter gestand blijft. De rechter oordeelde eerder dat KPN zich binnen twee weken moest terugtrekken.

Overheid aan zet

‘Feitelijk vervalt het bod dus', zegt een KPN-woordvoerder, ‘en voldoen we aan wat de rechter wil. Het gevolg is wel dat het nu weer aan de overheid is wat er verder gaat gebeuren met het cluster Vaste Telefonie binnen OT2010.'

Een woordvoerder van het programmabureau laat aan Computable weten dat OT2010 kennis heeft genomen van de beslissing van KPN, maar verder geen commentaar wil geven. ‘Wij wachten eerst nog de uitspraak in het hoger beroep af dat wij aanspanden om te bepalen of we wel of niet aan KPN mogen gunnen. Die uitspraak is ergens half februari. Daarna bepalen we hoe het verder gaat.'

Opnieuw aanbesteden

Momenteel kan het binnen het cluster Vaste Telefonie twee kanten opgaan. De rechter bepaalt in hoger beroep dat KPN de opdracht gegund mag krijgen, waardoor het telecombedrijf alsnog de klus van 120 miljoen euro, zonder boete, toegewezen krijgt of de gehele aanbesteding wordt overnieuw gedaan. OT2010 gaat ogenschijnlijk vooral van deze laatste optie uit, want eind januari 2012 besloot het programmabureau de aanbesteding opnieuw uit te schrijven. Sterker zelfs, het cluster Vast wordt opgedeeld in twee clusters. Analoge/isdn-verbindingen en ip-telefonie via het sip-protocol worden los van elkaar aanbesteed.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

OT2010 besteedt cluster Vast opnieuw aan

Opta dwingt KPN tot intrekken bod OT2010

Vaste telefonie OT2010 is nog niet voor KPN

KPN vergoedt schade aan OT2010

Tele2 spant kort geding aan tegen OT2010

OT2010 cluster vaste telefonie naar KPN

OT2010 stelt besluit over cluster Vast uit

Rechter dwingt Staat tot gunnen aan KPN

BT: 'OT2010 deelt niet alle essentiële info'

BT naar rechter om heraanbesteding OT2010

OT2010 besteedt vaste telefonie opnieuw aan

Staat in hoger beroep om aanbesteding OT2010

KPN wint kort geding OT2010-aanbesteding

OT2010 passeert KPN en gunt aan Tele2

OT2010 besteedt telefooncentrales apart aan

'KPN verstoorde concurrentie bij OT2010'

OT2010 kiest leverancier voor SMS-diensten

OT2010 overleeft kort geding SMS Gateway

Ministerie herziet KPN-gunning vaste telefonie

OT2010-verliezers tekenen bezwaar aan

KPN en BTC winnen telecomopdrachten OT2010

Vodafone wint mobiel cluster OT2010

Overheid toetst netwerkdekking voor OT2010

OT2010 rondt publicatie aanbestedingen af

OT2010 is populair onder grote gemeenten

Ruim 100 overheden doen mee met OT2010

Overheid begint telecomaanbesteding OT2010

Staat eist 24 miljoen euro van KPN om OT2010

Tele2 krijgt alsnog vaste telefonie OT2010

Detron wint grote VoIP-opdracht bij overheid


Reacties

Er zijn een paar mogelijke scenario's mogelijk. Namelijk het meest voor de hand liggende maar het meest tijdrovende door de aanbesteding opnieuw uit te schrijven en waarbij mogelijk op te delen om verdere onduidelijkheid te voorkomen.

Maar of je hier nu als aanbieder zo blij van moet worden is natuurlijk een andere zaak. Het zal weer een investering qua tijd en inspanning betekenen.

Of misschien krijgt de oorspronkelijke nr. 2 van de vorige tender de opdracht wel. Dit zou ook nog een reeele optie kunnen zijn.

Ik ben erg benieuwd wat hier gaat gebeuren.

Wat ik mij nu eigenlijk afvraag, KPN heeft volgens mij de wettelijke verplichting het vaste net te onderhouden , instand te houden , en indien nodig te ujpgraden.
Ze hebben nu al onder druk van allerlei commissies de ''concurentie'' op hun infrastructuur/telefooncentrales moeten toelaten zonder dat daar iets tegen overstaat. Als ze nu ook niet meer mogen meedingen naar het aanbieden van telefoonvoorzieningen bij de overheid, waaronder het noodnet, waar zit dan nog de motivatie van KPN om het vaste net in stand te houden..... en bieden ze straks alleen nog mobiel aan ???

@moiahh50: KPN is verplicht om het vaste net te onderhouden maar daar vangen ze ook geld voor. Ik dacht dat het iets van 5 - 7 euro/maand is voor een lijn die door een concurrent wordt gebruikt (zie opta.nl voor het exacte bedrag). Een deel de KPN abonnementskosten van een vaste lijn is ook voor het onderhoud van de koperdraadjes tussen het ISRA punt in een pand en de wijkcentrale. In mijn ervaring is dat onderhoud het switchen naar een nieuw koperpaar als het oude koperpaar te verrot is. Geen rocket science. Dat is dus weer mooi verdiend.

Er staat wel degelijk iets tegenover als de concurrenten van KPN toegang willen hebben tot de KPN infra/CO's. De tarieven die KPN in rekening mag brengen zijn bepaald door de OPTA en staan op de OPTA website gepubliceerd. Dus ook hier wordt KPN weer netjes betaald. Je hoeft dus echt geen medelijden te hebben met KPN.

Tot slot, KPN mag niet meer meedingen omdat ze volgens de rechter de regels hebben overtreden. Als ik het mij goed herinner dan hebben ze op het laatste moment lagere tarieven met hun eigen afdeling Wholesale afgesproken en heeft Wholesale die lagere tarieven niet op tijd gecommuniceerd naar de andere partijen die op de aanbesteding hadden ingeschreven. En dat had wel gemoeten. Niet zo handig.

Dank @Pieter voor deze heldere uitleg. Blijf ik het toch raar vinden dat je, bij je aanbieding je prijzen onder de pet houdt of de kaarten tegen de borst bij het afgeven van deze prijzen/ of bij het inschrijven op een tender.
Als je vooruit je concu-lega's moet informeren over jou prijzen komt er toch nooit concurentie op het net , want dan blijven ze gewoon de prijzen op elkaar af stemmen.

Ik weet nog wel situaties waar bij een inschrijving alle aanbiedingen in een afgesloten bus werden gedaan en op uur X onder toezicht de aanbiedingen werden vergeleken. Dus ook geen afstemming of publicatie van prijzen naar collega's... en de scherptste of degene die het meest aansloot bij de aanvraag was de winnaar.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-07T10:55:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.