Denen kiezen voor nationaal EPD

Dit artikel delen:

Het Deense Ministerie van Volksgezondheid heeft het groene licht gegeven aan de ontwikkeling van een systeem dat de verschillende regionale Deense zorginformatiesystemen op nationaal niveau koppelt. Via een uitwisselingsknooppunt, gebaseerd op het HealthShare-platform van de Amerikaanse softwareleverancier Intersystems, kunnen zorgverleners en overheidsinstanties landelijk beschikken over gegevens van patiënten. De Deense systeemintegrator Systematic bouwt dit landelijk elektronisch patiëntendossier (epd).

Intersystems versterkt met deze opdracht de positie in de Scandinavische markt. Al eerder werd bij een soortgelijk project in Zweden gekozen voor HealthShare. In deze standaardsoftwareoplossing heeft Intersystems ook expertise verwerkt die is opgedaan bij de ontwikkeling van het Landelijk Schakelpunt (LSP) in Nederland. Ook dat project had tot doel te komen tot een landelijk epd, maar werd afgeblazen na voortdurende politieke onzekerheid over privacyzaken. Het epd-project gaat in een afgeslankte, regionale vorm wel door, maar dan gedragen door overkoepelende zorgorganisaties.

Bij het Nederlandse project fungeerde Intersystems als technologiepartner van CSC, die de implementatie van de software voor zijn rekening nam. In Denemarken gebeurt dat door Systematic, een systeemintegrator die wordt aangestuurd door de Deense nationale ict-dienst voor de zorgsector (NSI: National Sundheds-IT). Volgens Intersystems worden de Deense privacyregels zodanig in het system verankerd dat vertrouwelijke zorginformatie alleen toegankelijk is voor degenen die daar wettelijk toe zijn gemachtigd.

Intersystems

Intersystems Corporation levert database- en integratietechnologieën voor applicaties in onder meer de gezondheidszorg. Naast Trakcare en Caché biedt de softwareleverancier het integratieplatform Ensemble, het zorgplatform HealthShare en de analysesoftware Deepsee. Het hoofdkantoor van Intersystems staat in Cambridge in de staat Massachusetts.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-08T09:21:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.