Eindhoven deelt ruimtelijke gegevens met ArcGIS

Dit artikel delen:
Landmeter

Gemeente Eindhoven heeft voor het realiseren van een gemeentelijk Geo-Fundament en de vernieuwing van het webGIS GeoGids een contract ondertekend met leverancier van geografische informatiesystemen Esri Nederland. Met het nieuwe GeoFundament en GeoGids kan iedereen vanuit dezelfde tool, dezelfde ruimtelijke gegevens zien.

GeoGids wordt al zo’n tien jaar door meer dan achthonderd medewerkers van de gemeente Eindhoven gebruikt die ruimtelijke informatie nodig hebben. Informatie die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de inrichting en het beheer van de openbare ruimte, het verlenen van vergunningen en het opstellen van bestemmingsplannen. Daarnaast worden deze gegevens in de samenwerking met gemeentelijke partners gebruikt en om met bewoners te communiceren. Dat kan alleen als er door iedereen gewerkt wordt met dezelfde gegevens.

GeoFundament en GeoGids

Door het creëren van één GIS-infrastructuur zorgt Esri Nederland ervoor dat de gemeente voortaan makkelijker informatie kan delen. Met het ArcGIS-platform is het mogelijk gegevens en informatie te beheren, integreren, analyseren en tevens te visualiseren voor iedereen.

Om vanuit diezelfde gegevens te kunnen werken, is een eenduidig gemeentelijk gegevensfundament nodig. Ook moeten die gegevens op een gemakkelijke manier gevonden kunnen worden. Voor dat gegevensfundament zorgt het GeoFundament, de tool om de gegevens toegankelijk te maken is GeoGids.

Met het GeoFundament en de GeoGids speelt de gemeente Eindhoven in op de ontwikkelingen die op hen afkomt. Denk bijvoorbeeld aan de wettelijke basisregistraties, verwachtingen van inwoners om met de gemeente te communiceren via online kaarten, smartphones en tablets (zoals via de BuitenBeter-app) en de behoefte aan ‘open', vrij toegankelijke data.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alleen jammer dat ArcGis een bijna monopolie heeft in de GIS markt en dat licenties schreeuwend duur zijn terwijl er ook legio open-source alternatieven zijn.
Je zou het kunnen vergelijken met het opdringen van .doc of docx formaat terwijl er een prima open-source ODF formaat is dat vrij door iedereen gebruikt mag en kan worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-14T10:54:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.