Kans op EU herstart softwarepatenten

Het is zo goed als zeker dat de Europese Commissie van voren af aan begint met het opstellen van een wetsontwerp voor softwareoctrooien.


Woensdag stemden Europarlementsleden in de Juridische commissie bijna unaniem voor de herstart van het wetsvoorstel. Helemaal zeker is de herstart nog niet. De Europese Commissie kan het Parlement negeren.

 

De stemming volgde nadat Eurocommissaris voor de Interne Markt, Charles McCreevy, de EU-parlementsleden verzekerde dat  de Raad van Ministers het omstreden voorstel binnenkort zou aannemen.

De Europese Commissie wilde daarmee het parlement de pas afsnijden. Dat ijvert al twee maanden voor een herstart. Meteen na de toespraak van McCreevy stemde de Juridische Commissie voor.

 

Zowel het Parlement als de Raad van Ministers moeten het voorstel goedkeuren. Het Parlement diende in september 2003 vele wijzigingsvoorstellen in, de Raad van Ministers negeerde daarvan afgelopen mei de meeste.

 

De formele goedkeuring door de ministers is echter al tweemaal uitgesteld. Met name de nieuwe (Oosteuropese) lidstaten zijn bang dat softwarepatenten vooral gunstig zijn voor de grote (Amerikaanse) ict-bedrijven. Vooral Polen maakt zich sterk, het wil de ontluikende ict-sector daar bescherming bieden tegen onzinnige en te vergaande softwarepatenten. 

Polen haalde in december en januari het onderwerp op het allerlaatste moment van de agenda. Het economisch ingrijpende wetsontwerp stond beide keren als formeel punt op de agenda van ministers van Landbouw en Visserij.

 

Het ministerie van Economische Zaken is voorstander van het Commissievoorstel. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil echter dat Nederland de wijzigingen overneemt van het Europees Parlement.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-03T08:52:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.