Prinsjesdag 2011

ICT~Office: Bezuinigen kan met ICT

Dit artikel delen:
sparen

In de Troonrede is sterk de nadruk gelegd op de noodzaak van bezuinigingen. ICT~Office ziet tal van kansen om vele miljarden te besparen door de inzet van ict. Volgens de branchevereniging heeft de initiatiefgroep 20x20 onlangs aangetoond dat vele miljarden bespaard kunnen worden door overheidstaken anders en vooral slimmer in te richten. ICT~Office steunt dit initiatief en roept het huidige kabinet op te onderzoeken welke voorstellen snel ingevoerd kunnen worden zodat het nieuw te vormen kabinet een vliegende start kan maken.

In de Troonrede was er aandacht voor het bevorderen van ondernemerschap, investeren in infrastructuur en versterking van veiligheid, onderwijs en innovatie. Dit zijn volgens ICT~Office terreinen waar met inzet van ict veel winst valt te boeken. Met het oog op strakkere regie en betere coördinatie pleit de branchevereniging voor het aanstellen van een regeringscommissaris voor ict. Dat zorgt, zoals genoemd in de Troonrede, voor betere efficiency in de bedrijfsvoering van de Rijksoverheid door betere samenwerking op terreinen als informatie- en communicatietechnologie. De ambitie moet volgens ICT~Office zijn dat in 2016 de overheid zijn dienstverlening volledig online aanbiedt.

Vrijstelling van btw

Het verhogen van de arbeidsproductiviteit moet van de brancheorganisatie een hoge prioriteit krijgen. De toepassing van ict heeft de afgelopen decennia al voor een forse stijging gezorgd. De mogelijkheden zijn volgens ICT~Office echter nog lang niet uitgeput. Dit moet een daadwerkelijke doorvertaling krijgen naar maatschappelijke sectoren als zorg, onderwijs, mobiliteit en veiligheid. Veiligheid en vertrouwen moeten hier een prominente plaats innemen. ICT~Office pleit voor onder meer het vrijstellen van btw op de inkoop van digitale leermiddelen in het onderwijs. Goed opgeleide werknemers afkomstig uit een beter en op maat gemaakt onderwijs verdienen zich op termijn vele malen terug.

Veiligheid wordt in de Troonrede genoemd als belangrijk terrein. ICT~Office pleit vooral ook voor veiligheid online. De veiligheid van de hoogwaardige digitale infrastructuur is volgens de branchevereniging van groot belang. Cyber security moet een belangrijke plaats krijgen in het beleid, met daarbij een passend budget. Hier dient het nieuw te vormen kabinet van ICT~Office prioriteit aan te geven.

Innovatie bepaalt succes

Het is volgens de belangenbehartiger mogelijk om Nederland concurrerender, duurzamer en klaar voor de 21e eeuw te maken. Er zijn voldoende plannen die dat kunnen waarmaken. Het nieuwe kabinet zal daarom moeten inzetten op een hervormings- en investeringsagenda voor de toekomst. Door van Nederland een echte kenniseconomie te maken, wordt duurzame economische groei gewaarborgd. Het succes van de Nederlandse kenniseconomie is afhankelijk van innovatie. 70 procent van alle innovatie is volgens ICT~Office gerelateerd aan ict.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De snelste en meest efectieve wijze van bezuinigen is dmv hergebruik van IT assets. Helaas is het 'zuinig denken' nog geen gemeengoed.

Ik ben het er mee eens: de overheid kan veel goedkoper werken door het wrek anders en slimmer. Hierbij is ICT zeker een factor die tot besparingen kan leiden.
Een kostenpost waar we dan vaak tegenaanlopen is dat de systemen waar we mee werken veelal gesloten zijn (bescherming marktaandeel leveranciers)en tegen vrij hoge kosten moeten worden ontsloten. Ik denk dat dat een onderwerp is waar ICT-office haar invloed kan aanwenden om de de het verbeteren ook echt makkelijker en goedkoper te maken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-18T17:22:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.