GIS-specialist professor Scholten grijpt naast prijs

Dit artikel delen:

Bart Jacobs (midden) krijgt prijscheque van 25.000 euro.

Niet professor en gis-specialist Henk Scholten van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft de Huibregtsenprijs 2012 gewonnen, maar professor Bart Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen. Jacobs kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar digitale beveiliging. Professor Scholten was ook genomineerd vanwege zijn onderzoek op het gebied van geografische informatiesystemen en crisisbeheersing. Deze nominatie was opvallend, omdat de invoering van een landelijk crisismanagementsysteem waar Scholten bij betrokken was, dit jaar werd stopgezet.

Jacobs en Scholten behoorden tot de groep zeven genomineerde onderzoekers voor de Huibregtsenprijs 2012. Dat is een prijs voor vernieuwend wetenschappelijk onderzoek met maatschappelijke relevantie. De Huibregtsenprijs 2012, bestaande uit een cheque ter waarde van 25.000 euro en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan, blijkt al eind oktober te uitgereikt. Ondanks de genoemde maatschappelijke relevantie die met de prijs samenhangt, is er publicitair nauwelijks aandacht aan besteed.

OV-chipkaart en Eagle

Bart Jacobs is hoogleraar Beveiliging en correctheid van programmatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Winnaar Jacobs werd geprezen voor de vernieuwende en vindingrijke manier waarop hij wiskunde tastbaar weet te maken en voor de grote invloed die hij als wetenschapper uitoefent op de media, de politiek en de industrie. Volgens de jury laat hij overtuigend zien hoe digitale beveiliging verbeterd kan worden. Jacobs haalt vaak het nieuws met onderzoeksresultaten op het gebied van privacy en ict-beveiliging. Zo wist hij samen met collega’s (waaronder Wouter Teepe) en studenten de Nederlandse en Britse ov-chipkaart te kraken.

Henk Scholten was genomineerd vanwege zijn gis-onderzoek waaruit het informatie- en communicatiesysteem Eagle voor crisisbeheersing is ontwikkeld. Een opmerkelijke nominatie, omdat Eagle de basis vormde van het landelijk crisismanagementsysteem Lcms 2, waaruit begin dit jaar de stekker is getrokken. Volgens de VU en de jury stond de nominatie echter los van dit systeem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-23T14:11:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.