Inter Access sluit Pijnacker aan op eHerkenning

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Inter Access sluit de gemeente Pijnacker-Nootdorp aan op het landelijke eHerkenningstelsel. Met eHerkenning kunnen gemeenten producten en diensten via internet aanbieden aan bedrijven en instellingen. Zakelijke klanten kunnen zich met eHerkenning, net als burgers met DigiD, identificeren bij de gemeente.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft voor aansluiting op het eHerkenningsstelsel het zaaksysteem WebNext van Inter Access gekozen. Inmiddels gebruiken meer dan dertig gemeenten dit pakket. De aansluiting op eHerkenning werd ontwikkeld in opdracht van de gebruikersvereniging van deze gemeenten. De aansluiting is samen met Gemnet als eHerkenningsmakelaar, gerealiseerd. Inter Access biedt via WebNext eHerkenning aan in combinatie met een koppeling naar webservices.nl.

Als een bedrijf of instelling via eHerkenning vraagt om authenticatie, haalt het zaaksysteem de basisgegevens van een bedrijf uit webservices.nl, een betrouwbare gegevensbron die op de data van de Kamer van Koophandel is gebaseerd. Deze koppeling maakt de dienstverlening van een gemeente klantvriendelijker, omdat bedrijven niet steeds hun basisgegevens handmatig hoeven in te voeren. Tegelijkertijd beschikt de gemeente over betrouwbare en actuele bedrijfsgegevens en kan zo efficiënter werken zonder de gegevens telkens te controleren.

Digitale dienstverlening van gemeenten aan bedrijven en instellingen, is een belangrijk onderdeel van het Nationaal UitvoeringsProgramma (NUP) Dienstverlening en e-overheid. Inter Access implementeert bouwstenen hiervoor conform het convenant met het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (King).

NUP

Het NUP voorziet in een basisinfrastructuur van 24 digitale en online voorzieningen voor de overheid. Het bestaat uit vier programmaonderdelen voor de komende vier jaar: het loket voor burgers, digitale dienstverlening aan bedrijven, het stelsel van basisregistraties en implementatieondersteuning voor gemeenten.

De afgelopen jaren heeft de digitale dienstverlening van de gemeente een behoorlijke vlucht genomen, stelt commercieel directeur Bert van Haarlem van Inter Access. ‘Wat nog ontbrak, was een authenticatiemiddel voor bedrijven en instellingen. eHerkenning vult die leemte.' De aansluiting van een WebNext-gemeente op eHerkenning is een primeur voor Inter Access en de gebruikersvereniging.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mijn complimenten voor Inter Access, de inzicht in de markt en ondernemers geest, dat ze zo'n mooi systeem bouwen.

Bizar natuurlijk dat dit gemaakt moet worden om dat de gemeenten, overheid niet een centraal systeem hebben om dit zelf te doen. Stel je eens voor, 1 centrale digitale overheid, gemeente, provincie en centrale overheid onder 1 dak. Lijkt me een mooie kans om te besparen en de burger en bedrijven betere diensten te leveren.

Eind resultaat is in ieder geval dat met deze oplossing de klanten tenminste tegemoet gekomen worden. Daar gaat het uiteindelijk om.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-21T10:57:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.