Plasterk start onderzoek elektronisch stemmen

Dit artikel delen:
Ronald Plasterk

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzoekt hoe elektronisch stemmen opnieuw in het stemlokaal kan worden ingevoerd. Op korte termijn wil hij hiervoor een parlementaire commissie in het leven roepen. Het parlement vergadert op 21 maart 2013 in een zogeheten Algemeen Overleg over dit voorstel.

Kiezers die buiten Nederland wonen krijgen ruim voor de verkiezingsdatum per e-mail een nieuw model stembiljet toegestuurd. Gemeenten kunnen voortaan de stemmen op een centrale locatie tellen, in plaats van versnipperd in verschillende stemlokalen. Dit staat in een wetsvoorstel dat de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het wetsvoorstel regelt de mogelijkheid om tijdens de verkiezingen van 2014 voor de gemeenteraad en voor het Europees Parlement te experimenteren met een nieuw model stembiljet voor kiezers buiten Nederland en met centraal tellen. Experimenten met elektronisch stemmen worden niet in dit wetsvoorstel geregeld, omdat hiervoor eerst de eisen moeten worden bepaald. Het onderzoek hiernaar wordt gedaan door een parlementaire commissie samengesteld uit Kamerleden van verschillende partijen.

Het per e-mail eerder versturen van het nieuwe model stembiljet naar kiezers in het buitenland moet ervoor zorgen dat kiezers meer tijd hebben om hun stembiljet terug te sturen. Het maakt stemmen in het buitenland gemakkelijker. Het centraal tellen moet ertoe leiden dat dit uniformer en efficiënter gaat. Ook nemen de controleerbaarheid en transparantie van het telproces toe: op een centrale locatie is het voor kiezers, politici en media gemakkelijker om het tellen bij te wonen.

Elektronisch tellen

Eerder stuurde minister Plasterk een wetsvoorstel naar de Raad van State dat de mogelijkheid regelde om te experimenteren met nieuwe stembiljetten in het stemlokaal en het elektronisch tellen daarvan. Deze mogelijkheid is geschrapt ten gunste van het onderzoek naar het herinvoeren van elektronisch stemmen in het stemlokaal. Daarom wordt in dit stadium niet geïnvesteerd in een nieuw stembiljet en in de technologie om stembiljetten elektronisch te tellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als de minister zou weten dat Duitsland de stemmachines in de ban heeft gedaan omdat het niet te rijmen is met de grondwet dan weet je eigenlijk al dat deze exercitie een doodlopende weg is.
Maar het is eigenlijk een manier om VNG tevreden te houden want die willen niet meer opdraaien voor de kosten voor het handmatig tellen van stemmen.

Dit soort politieke spelletjes heeft niets met IT te maken behalve dat het de reputatie van IT schaadt door te suggereren dat het IT probleem zou zijn en geen organisatorisch probleem.

Waarom (ik zou het echt niet weten) niet een onderzoek starten naar de mogelijkheid om echt elektronisch te stemmen: dus vanuit elke plek met je DigiD code een stem uitbrengen?
Voordat enorme groepen nu al beginnen te roepen dat het allemaal niet veilig zou zijn. Het idee dat je met een potlood en op meerdere locaties en bakken van vrijwilligers (vaak ook gemeente ambtenaren) nodig hebt om een verkiezing te organiseren, echt niet veiliger is.
Bovenstaand idee is makkelijker voor de burger, goedkoper voor de gemeente (na invoering, het zal wel een project zijn dat geld kost), en sneller qua uitslagen.

Je zou toch verwachten dat een inteligente en gerespecteerde man als Plasterk, wel in staat zou zijn om de rapporten en vooral de redenen voor het afschaffen van stemcomputers zou kunnen bevatten.
De enige winst die geautomatiseerd stemmen oplevert is een tijdswinst bij het tellen van de stemmen, voor de rest levert het enkel gelazer op.

Als politici nu eens gewoon hun werk fatsoenlijk doen en de rit van vier jaar uitzitten (wat ongeacht de samenstelling van het kabinet maar weinig mensen hopen), dan hoeven we maar drie maal over die vier jaar door die mallemolen heen te gaan.

Er is al eerder fraude geweest met een Nedap stemcomputer en er is iemand voor veroordeeld. Bron: http://www.stadspartijpurmerend.nl/algemeen-bestuur/fraude-stemcomputer-als-maatje-bestraft

Nu dit was een leek. Zou nu 1 computerexpert de juiste toegang krijgen, dan is het een eitje om geheel oncontroleerbaar de hele verkiezingsuitslag te wijzigen.

Het probleem met chips is dat ze niet doorzichtig zijn en dat de processen die plaatshebben dus altijd oncontroleerbaar zijn. Dat moet je niet willen in een democratie.

Bovendien is elk apparaat weerloos tegen een expert en dus fraude gevoelig. Hackers zullen dit beamen.

Ook weet ik dat na de dood van Drs. Pim Fortuyn opeens heel veel mensen CDA hebben gestemd, uit de wandelgangen weet ik dat er op grote schaal is gefraudeerd met juist die verkiezingsuitslag.

De stemcomputers zijn net 3 jaar weg, dat moet koste wat kost zo blijven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-14T15:08:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.