Reisradar en Parkshark winnen open data-wedstrijd

Dit artikel delen:

De Verkeersonderneming heeft twee geldprijzen van elk tweeduizend euro uitgereikt aan de winnaars van de 'Ontwijk de File'-open data challenge: de Reisradar-app van Waag Society en de Parkshark Best Bet-app van Glimworm IT. De wedstrijd was georganiseerd in samenwerking met de Open State Foundation. Doel was programmeurs uit te dagen een open data app te ontwikkelen waarmee files ontweken kunnen worden. De winnaars ontvingen de prijzen tijdens het Rotterdamse evenement Internet of Things.

De Reisradar-app (reisradarapp.waag.org) werd ingezonden door Waag Society. De planner gaat uit van de eigen routes van gebruikers, en toont relevante data voor die routes aan de hand van de huidige tijd en locatie. De app importeert bijvoorbeeld verschillende mobiliteitsdatabronnen zoals dienstregelingen, verkeersdrukte of weersvoorspellingen en koppelt deze aan betreffende objecten uit de OpenStreetMap-database.

De Parkshark Best Bet-app (jon651c.glimworm.com/park/bb.php) komt van het bedrijf Glimworm IT en is een uitbreiding op de bestaande Parkshark-app, een app waarmee je snel een 'goedkope' parkeergarage kunt vinden in de buurt. Met de app wil Glimworm IT tevens adviseren op welke tijdstippen een garage vrij is en wanneer je dan het best kunt vertrekken van huis, zonder in de file te staan.

Voor de wedstrijd konden programmeurs gebruik maken van open verkeersdata op de website data.rotterdamopendata.nl. Daarbij ging het om bijvoorbeeld gegevens over verkeersintensiteit van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, tijdelijke verkeersmaatregelen en openstaande bruggen. Het idee erachter is dat applicaties die gebruik maken van deze data eindgebruikers beter kunnen informeren over (drukke) verkeerssituaties. Dit helpt eindgebruikers weer om betere beslissingen te nemen over routes en vertrektijden en draagt hiermee bij aan het verminderen van de filedruk.

Slim reizen

De Verkeersonderneming is de uitvoeringsorganisatie voor het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in de regio Rotterdam. De Verkeersonderneming is de samenwerkingsorganisatie van gemeente Rotterdam, stadsregio Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam N.V. en het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat. VNO-NCW, Deltalinqs, Kamer van Koophandel Rotterdam, EVO, TLN, provincie Zuid-Holland, gemeente Spijkenisse en politie Rotterdam-Rijnmond zijn de belangrijkste adviseurs. Het doel is het bereikbaar maken en houden van de stad, haven en regio Rotterdam door slim gebruik van het huidige asfalt, Slim Reizen en Slim Werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-17T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.