Consortium onderzoekt inzet ICT voor waterbeheer

Dit artikel delen:

Het publiek-private consortium, bestaande uit Rijkswaterstaat, IBM, Waterschap Delfland, TU Delft en Deltares, kondigen de start van Digitale Delta aan. Dit is een grootschalig onderzoeksproject naar slimmer waterbeheer. Gedurende twaalf maanden onderzoeken deze partijen hoe met behulp van betere informatiedeling en slim hergebruik van ict-toepassingen het waterbeheer in Nederland valt te verbeteren. Dat moet leiden tot lagere kosten, meer innovatie en een sterkere internationale positie.

Het project Digitale Delta richt zich in eerste instantie op waterprojecten binnen de regio van Hoogheemraadschap Delfland en van Rijkswaterstaat. Als de proef succesvol is, wordt landelijke opschaling overwogen. Als eerste wil Digitale Delta de gegevens van verschillende waterprojecten samenvoegen en eenvoudig beschikbaar maken. Dit kunnen gegevens zijn over regenval, waterstanden, waterkwaliteit, dijksensoren, maar ook radardata, voorspellingsmodellen en gegevens van sluizen, gemalen en dammen.

Na het samenvoegen wordt er gekeken hoe ict-toepassingen helpen bij het analyseren van al die gegevens om risico´s op overstroming, droogte en waterkwaliteit beter te kunnen voorspellen. Door het beter analyseren en door het benutten van de grote hoeveelheden beschikbare data biedt Digitale Delta straks mogelijkheden om een antwoord te formuleren op de toenemende uitdagingen van wateroverlast en -tekort, is het streven.

Kosten stijgen

De betrokken partijen willen met de Digitale Delta het onderzoek naar waterbeheer stimuleren en de werkgelegenheid in deze sector een impuls geven. Het project maakt data openbaar en leesbaar, waardoor allerlei relevante partijen in het waterbeheer tot nieuwe oplossingen kunnen komen én onderzoeken sneller en goedkoper kunnen worden uitgevoerd. Dat geldt niet alleen voor waterschappen en Rijkswaterstaat, maar ook voor waterexperts en onderzoekers. Bovendien kan de Digitale Delta door Nederlandse onderzoekers en ondernemers ook in andere delen van de wereld ingezet worden om mensen tegen het water te beschermen.

Nederland heeft volgens het consortium wereldwijd het best functionerende watermanagementsysteem. Maar door onder andere de snel veranderende weersomstandigheden stijgen de kosten voor waterbeheer in Nederland jaarlijks Volgens het Bestuursakkoord Water geeft de Nederlandse overheid jaarlijks zeven miljard euro uit aan waterbeheer en die kosten zullen zonder ingrijpen de komende zeven jaar stijgen met een tot twee miljard euro. Het consortium stelt dat partijen in de watersector dan ook beter kunnen samenwerken en beschikbare informatie op grotere schaal kunnen delen.  

Win-win-situatie

Het consortium geeft een aantal voorbeelden:

• Voorspellen van waterhoeveelheden

Rijkswaterstaat en waterschappen zullen in het kader van Digitale Delta de gegevens over waterstanden gaan optimaliseren. Momenteel bestaat er geen centraal informatiesysteem voor waterstanden in Nederland. Informatie wordt vaak nog doorgebeld of gemaild. Via één centraal IT platform zullen die gegevens eenvoudiger op te vragen zijn.   

• Waarschuwingssysteem  

Binnen het beheergebied van het Hoogheemraadschap van Delfland wordt met ondernemingen als Hydrologic en IBM gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw waarschuwingssysteem voor overstromingen. Gegevens zullen via het digitale platform beschikbaar worden gesteld voor andere partijen die met behulp hiervan hun eigen waterprojecten kunnen starten.  

• Meetnet Campus TU Delft

De afdeling Watermanagement van de TU Delft is gestart met een project om een gemakkelijk uit te breiden meetnet op de campus in te richten. Bijdragen aan en flexibel kunnen inspelen op de ontwikkelingen op sensorgebied zijn daarbij van groot belang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-02T14:53:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.