Dimpact en GovUnited omarmen GVOP van KOOP

Dit artikel delen:
Website

De gemeentelijke samenwerkingsverbanden Dimpact en GovUnited hebben besloten om collectief gebruik te maken van de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties (GVOP). De GVOP is een door het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) ontwikkelde webapplicatie waarmee alle decentrale overheden hun officiële bekendmakingen elektronisch kunnen publiceren. Vanaf 1 januari 2014 is dit verplicht.

Door de aansluiting van Dimpact en GovUnited wordt voldoende massa bereikt zodat de licentiekosten voor het gebruik van GVOP voor alle gemeenten in Nederland kunnen dalen. Dit is een belangrijke stap naar landelijke standaardisatie binnen de e-overheid. Dimpact en GovUnited zijn de eerste samenwerkingsverbanden van gemeenten die collectief hebben besloten aan te sluiten op de GVOP. Zij volgen hiermee het voorbeeld van de waterschappen die via het Waterschapshuis collectief op de GVOP zijn aangesloten en ook enkele individuele gemeenten. ‘Met het gezamenlijke gebruik door gemeenten van GVOP is weer een belangrijke stap gezet naar standaardisatie van ict-middelen in gemeenteland’, aldus René Bal, directeur-bestuurder van Dimpact.

Rechtsgeldig publicatiemiddel

‘De aansluiting van het merendeel van onze leden zorgt voor een tijdige oplossing om aan de wettelijke verplichting op 1 januari 2014 te voldoen voor de elektronische publicatie van algemeen verbindende voorschriften’, zegt Arjen Hof, programmadirecteur van GovUnited. ‘Met het gebruik van GVOP dragen wij bij aan de verdere standaardisatie en verkrijgen wij een kwalitatief hoogwaardig en rechtsgeldig publicatiemiddel’, voegt Bal er aan toe.

De meeste bij Dimpact en GovUnited aangesloten gemeenten (in totaal ongeveer vijftig) gaan vanaf 1 september 2013 hun gemeentelijke bekendmakingen publiceren via de GVOP in eigen gemeentebladen op de website www.officielebekendmakingen.nl. Op deze website worden al sinds juli 2009 ook de landelijke officiële bekendmakingen gepubliceerd van de Staatscourant, het Staatsblad en Tractatenblad alsmede de parlementaire publicaties.

Verlaging licentiekosten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is akkoord met het verlagen van de licentiekosten voor het gebruik van GVOP voor gemeenten met minder dan honderdduizend inwoners. Dit geldt per direct. Bal: ‘Met de collectieve aansluiting van Dimpact en GovUnited konden de licentiekosten ook voor andere gemeenten verlaagd worden tot een beter haalbaar niveau.’ Hof voegt toe: ‘We zijn trots, dat we dit hebben kunnen afspreken. GVOP is een mooi voorbeeld van hoe standaardisatie zorgt voor kostendaling.’

Ook bij KOOP toont men zich verheugd over de overeenkomsten met Dimpact en GovUnited. ‘De toetreding van vijftig extra gemeenten zorgt voor een brede en stabiele basis van de GVOP-applicatie’, zegt Onno Muchall, manager van KOOP. ‘Volgens plan kunnen nu de licentiekosten verlaagd worden.’ ‘Op korte termijn zal de burger alle publicaties over zijn buurt uit zowel Staatscourant als gemeentebladen, provinciale bladen en waterschapsbladen als één zoekresultaat kunnen vinden op internet, zowel via www.officielebekendmakingen.nl als via www.overheid.nl’, voegt Lucien de Moor, programmamanager Ontwikkeling van KOOP, hieraan toe. ‘En uiteraard van de decentrale overheden, die meedoen aan GVOP.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-03T08:59:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.