In 2006 is landelijk elektronisch dossier klaar

Dit artikel delen:

Volgens minister van VWS Hans Hoogervorst is invoering van het elektronisch medisch dossier in 2006 een haalbare kaart. De Tweede Kamer kreeg woensdag een brief met de laatste stand van zaken rond het dossier.

"Ik weet dat veel Kamerleden de invoering van het landelijke medicatie- en het waarneemdossier veel te lang vinden duren. Het is technisch en organisatorisch lastig te regelen, omdat de zorgsector een complex krachtenveld kent. Vergeet dit niet: als de invoering in 2006 lukt, dan is Nederland wel één van de eerste landen met een elektronisch medisch dossier."

Dit zei Hoogervorst bij de uitreiking van de Grote Breedbandprijs dinsdagavond. De minister reikte de prijs, een initiatief van het platform Nederland Breed, uit aan Sterrekind. Deze organisatie brengt chronisch zieke kinderen via de chatsite Sterrewereld met elkaar in contact. Het prijzengeld van vijftigduizend euro zal worden gebruikt om de site te ontsluiten voor mobieltjes en voor het voeren van videogesprekken.

De knoop over de financiering van het dossier is doorgehakt. Het ministerie van VWS gaat de kosten voor een landelijk schakelpunt dat alle zorgverleners toegang geeft tot een verwijsindex met informatie over dossiers op zich nemen. Na verloop van tijd zullen de zorgverleners de kosten voor het instandhouden van de voorziening voor hun rekening nemen is de bedoeling. Het departement had eerder al aangegeven andere noodzakelijke onderdelen voor het dossier, zoals een burgerservicenummer en identificatiesystemen voor zorgverleners en verzekeraars op zich te nemen.

 

Het verplicht stellen van het gebruik van het landelijk dossier is volgens de minister niet nodig. "Er worden in Nederland veel fouten gemaakt met medicijnen. Elke behandelaar zal er omwille van het voorkomen van deze fouten na enige tijd op gebrand zijn om het landelijke dossier te gebruiken bij zijn werk", aldus de minister.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-02T14:30:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.