Verzet softwarepatentwet grijpt strohalm

Dit artikel delen:

De tegenstanders van een Europees wetsvoorstel voor softwarepatenten vestigen hun laatste hoop op Nederlandse en Deense volksvertegenwoordigers. Kamermoties moeten de regeringen van deze landen dwingen het voorstel opnieuw ter discussie te stellen.

De Europese Commissie wil niet opnieuw beginnen met het ontwerp van een wet voor softwarepatenten. Het Europees Parlement had daarom gevraagd. De Commissie zet door, ondanks van zware politiek tegendruk. Naast het EP maken volksvertegenwoordigers in Spanje, Duitsland, Nederland en Denemarken bezwaar tegen de patentwet. Polen heeft goedkeuring van het ontwerp al twee maal tegengehouden.

Tegenstanders willen de regels voor softwarepatenten verscherpen, om onzinnige patenten te voorkomen. Voor hen spant het er morgenochtend om in Den Haag; en vrijdagmorgen wordt het spannend in Kopenhagen.
Onder meer kamerleden Ada Gerkens (SP), Kees Vendrik (Groenlinks) en Martijn van Dam (PvdA) gaan wederom proberen staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip op andere gedachten te krijgen.

De linkse partijen bereiden vandaag enkele moties voor. De meeste steun is er voor het voorstel Nederland te dwingen een EU-lidstaat te steunen als het vraagt om een nieuwe discussie. Een motie om Nederland te dwingen om die discussie te vragen, ligt gevoeliger.

Vertegenwoordiger van coalitiepartij D66 Bert Bakker wil het liefst dat Nederland de mening van het Europees Parlement aanneemt. De Nederlandse regering vreest echter volgens hem de komende jaren gestraft te worden als het nu de ongeschreven Europese regels schendt.

Collega-politici van Groenlinks in Denemarken spannen zich nu in om steun te krijgen van de Sociaal Democraten (daar de op een na grootste partij). Kamerlid voor de Deense socialisten Anne Grete Holmsgaard denkt een goede kans te maken dat het Deense parlement de regering kan dwingen te vragen om een nieuwe discussie. "De Sociaal Democraten realiseren zich dat ze met hun instemming twee jaar terug een vergissing begingen op dit belangrijke dossier."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-02T15:04:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.