Eerste kentekencard komt in automuseum

Dit artikel delen:

In het Louwman Museum in Den Haag is het eerste kentekenbewijs op pasjesformaat uitgereikt. De card hoort bij een Toyota 2000GT uit 1974, een pronkstuk uit de collectie van het automuseum. Sinds 1 januari 2014 wordt bij onder andere de verkoop van een auto een kentekencard gegeven in plaats van het oude papieren kentekenbewijs. Naar verwachting zijn in 2019 alle papieren kentekenbewijzen vervangen. Het eerste exemplaar krijgt een plek in de vitrine in het museum naast het eerste papieren kentekenbewijs uit 1898. Dat bestond nog uit vier handgeschreven pagina’s.

In het Louwman Museum gaven Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), en Michele Blom, directeur Wegen en Verkeersveiligheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het startsein  voor de vervanging van het papieren kentekenbewijs door kentekencards.  

Volgens Hakkenberg is de kentekencard handzaam en veilig. 'De kaart past in je portemonnee en is daardoor makkelijk mee te nemen. Ook is de kaart lastiger na te maken en daarmee minder gevoelig voor fraude.' Via de website van de RDW is een app te downloaden die de belangrijkste echtheidskenmerken van de nieuwe kentekencard laat zien.   

Vervanging

De kentekencard vervangt geleidelijk het tweedelige papieren kentekenbewijs. Vanaf 1 januari 2014 krijgen nieuwe voertuigen bij aanschaf een kentekencard. Bestaande voertuigen krijgen een kentekencard als ze van eigenaar veranderen, geschorst worden of een technische wijziging ondergaan. De verwachting is dat vanaf 2019 de papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards.

Op de kentekencard staan de gegevens van zowel het voertuig als van de kentekenhouder. Nu staan die op de afzonderlijke papieren kentekendelen. Die gegevens staan ook op de chip op de kentekencard. In plaats van het huidige overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar van het voertuig bij de tenaamstelling een tenaamstellingscode. Deze code is nodig als het voertuig van eigenaar wisselt, geschorst, gesloopt of geëxporteerd wordt. Vanwege de veiligheid worden de cards niet meer op locatie, maar alleen nog centraal bij de RDW aangemaakt en uitgegeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De reden zou zijn omdat het kentekenbewijs minder makkelijk na te maken zou zijn. Maar bijkomstigheid is ook dat de overheid met een druk op de knop je kenteken ongeldig kan verklaren.
Denk daar maar eens over na.

Enige lastige is als er 5 chauffeurs in huis zijn en 2 auto's. Dan mag dat pasje in de portemonnee passen maar is altijd zoek... Hoe sneller je het niet meer bij je hoeft te dragen hoe beter.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-03T11:44:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.