VN helpt Libië bij herstel ICT-sector

Dit artikel delen:

Foto: Tupungato/Shutterstock.com

ITU, het ict-agentschap van de Verengde Naties (VN) gaat Libië helpen bij de wederopbouw van de ict-sector. De VN-organisatie werkt mee aan een masterplan voor herstel van de ict-industrie in het door oorlog verwoeste land. Daarnaast deelt ITU best practices en stuurt het een afvaardiging naar Libië om ter plekke ondersteuning te bieden en de voortgang te toetsen.

De toezegging volgt op de hulpvraag van een Libische delegatie die onlangs aanklopte bij de VN-organisatie in Genève. Tijdens dat bezoek is onder meer overlegd over de ontwikkeling van breedbandnetwerken en een landelijke administratie voor de verdeling van het breedbandspectrum.

Volgens de Libische onderminister voor communicatie en informatie, Mohamad Benrasali, biedt het herstel van de ict-sector veel kansen voor de economische groei en het creëren van banen in Libië . Hij benadrukt dat investeringen pas zullen volgen als de basis van de infrastructuur wordt gevormd door een stabiel netwerk en regelgeving van begin af aan eenduidig is.

De Libische regering heeft plannen om digitale dienstverlening op te zetten. Het kijkt ook naar onderwijs via internet en ziet kansen voor e-commerce. Directeur van ITU’s telecommunicatie development bureau, Brahima Sanou, denkt dat het plan voor wederopbouw een flinke kluif wordt. Hij vindt de doelstelling haalbaar.

UNHCR

ITU staat voor International Telecommunication Union. Deze telecom-unie is een agentschap van de Verenigde Naties en staat overheden en VN-onderdelen bij in crisissituaties. Zo hielp de ITU Japan na de zeebeving in 2011 aan satellietapparatuur en leverde het apparatuur aan de vluchtelingenorganisatie UNHCR voor hulp in Mali. Deze VN-organisaties hebben vaak niet het geld om snel apparatuur aan te schaffen. De ITU schakelt daarbij gespecialiseerde partijen als AT&T in om ondersteunende ict-werkzaamheden te verrichten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als Libië van de 'black list' word afgehaald door de VS, dan ben ik heel erg benieuwd wie die 'zakelijke en commerciële' kar zal gaan trekken. Zaken uit de VS hoogst waarschijnlijk? Ik heb namelijk nog geen NL politieke delegatie richting Libië zien vertrekken die daar voor het NL bedrijfsleven lobbied. Toch iets om over na te denken als je ziet hoe die Amerikanen het aanpakken....

Of zijn wij niet zo VS vriendelijk geweest in de verschillende conflicten daar? Ik zie Rutte of Timmermans in elk geval geen stappen zetten.

Wederom een akte van onvermogen voor de overheid?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-14T15:56:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.