OC&W steunt biologisch open data-project Elixir

Dit artikel delen:

Nederland treedt toe tot het Europese samenwerkingsverband Elixir, een open data-initiatief op het gebied van biologische en biomedische onderzoeksdata. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) draagt 1,1 miljoen euro bij het Elixir. Door de toetreding krijgen Nederlandse onderzoekers toegang tot belangrijke biologische onderzoeksgegevens die van nut kunnen zijn voor onderzoek op het gebied van geneeskunde, biotechnologie en landbouw.

De moderne biologie levert enorme hoeveelheden data op. Elixir maakt het voor wetenschappers mogelijk om biologische data uit eerdere experimenten sneller te vinden, makkelijker te integreren in nieuwe onderzoeken en sneller te delen met Europese collega’s. Samenhang en integratie van de vele verschillende data kan leiden tot een grote bijdrage in het onderzoek naar bijvoorbeeld therapieën voor erfelijke ziektes.

Nederland treedt als zevende land toe tot deze Europese samenwerking. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W), die zijn handtekening heeft gezet onder het samenwerkingsverband, noemt Elixir een grote stap op het gebied van 'open access' van onderzoeksdata. Nu wil hij samen met Europese collega’s ook komen tot een open toegang van wetenschappelijke publicaties.

'De wereld om ons heen verandert snel. We leven nu in een digitale wereld en die vraagt om op een nieuwe manier met wetenschappelijk onderzoek om te gaan. Dit geldt niet alleen voor publicaties, maar ook voor toegang van onderzoeksgegevens. Voor het beschikbaar stellen en houden van onderzoeksdata moeten goede afspraken worden gemaakt. Ik ben blij dat het Europese Elixir daar binnen het (bio)medische veld een voortrekkersrol in speelt, en dat Nederland daar actief aan bijdraagt', aldus Dekker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-05T13:30:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.