EC wil nieuwe elektronicamarkten claimen

Dit artikel delen:

De EU kan tot 60 procent marktaandeel van nieuwe elektronicamarkten claimen en de economische waarde van de halfgeleiderproductie binnen tien jaar verdubbelen. Dat staat in het plan dat de Electronics Leaders Group (ELG) aan de Europese Commissie heeft aangeboden.

Het gedetailleerde plan werd op verzoek van Eurocommissaris Neelie Kroes opgesteld door de in 2013 opgerichte ELG, een groep van elf elektronica-ceo’s. De groep adviseert in het plan om de aandacht vooral te richten op terreinen waarop Europa van oudsher sterk is, zoals automotive, energie, industriële automatisering en security. Het doel is een verdubbeling van de huidige productie in de komende tien jaar. Daarnaast moet de nadruk liggen op nieuwe, snel groeiende markten, zoals het internet der dingen en de ontwikkeling van ‘smart-x’-markten (bijvoorbeeld smart homes en smart grids). Het doel is in 2020 een marktaandeel te behalen van 60 procent in deze opkomende markten. Ook het terugwinnen van een sterke aanwezigheid in mobiele en draadloze communicatie is een van de speerpunten in het plan. Het doel is hier om 20 procent van de verwachte groei in deze markten te veroveren.

Neelie Kroes: ‘Ik wil dat wij aan de leiding gaan. De sector wil dat ook. Dus mijn boodschap is: we maken van Europa de plaats waar je innovatieve micro- en nano-elektronica maakt en koopt.’

Smart everything everywhere

De ELG stelt ook een belangrijk initiatief voor: ‘smart everything everywhere’. Dat behelst het oprichten van centers of excellence en zones voor grootschalige, real-life testen van opkomende technologieën, verspreid over heel Europa. Voor de toelevering ziet de groep duidelijke mogelijkheden om de capaciteit vanaf 2016/2017 met zeventigduizend nieuwe wafers per maand te laten toenemen, dat betekent een gemiddelde toename van 10 procent per jaar. Europa kan rekenen op een sterke materiaal- en apparatuurindustrie om concurrerend te blijven in de productie, inclusief de aankomende overgang naar kostenbesparende, grotere wafers.

Concrete actie

In Europa zijn in het halfgeleider-ecosysteem zelf ongeveer 250.000 mensen werkzaam; in de gehele waardeketen zo’n 2,5 miljoen. Micro- en nano-elektronica-componenten en -systemen vertegenwoordigen tenminste 10 procent van het Europese bbp en de wereldwijde vraag stijgt jaarlijks met 9 procent in volume en 5 tot 6 procent in waarde. De ELG gaat nu aan de slag om de gepresenteerde ideeën om te zetten in concrete actie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-17T13:12:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.