Nederland met India in big data-onderzoek

Dit artikel delen:

Nederlandse en Indiase onderzoekers en bedrijven als Shell, Vodafone en Intel India, onderzoeken samen nieuwe toepassingen voor analyse van grote data-bestanden. Het publiek-private cluster bestudeert nieuwe toepassingen voor de analyse van grootschalige datasets. Er wordt gestart met drie samenwerkingsprojecten. Eén van de voorwaarden voor deelnemende bedrijven is dat ze voor vijftig procent bijdragen aan de totale projectbegroting voor het academisch onderzoek.

Er zijn in totaal vier uitgewerkte onderzoekaanvragen ingediend waarvan er drie zijn gehonoreerd. Dat is een onderzoek naar mobiliteit en managementondersteuning voor Indiase steden. In het eerste project worden methodes ontwikkelt om data van mobiele telefoons en aanvullende gegevens in te zetten voor het bepalen van algoritmen die inzicht geven in verkeersparameters. Er worden simulatiemodellen gebouwd die onder andere verkeersstromen, vertragingen en verzadiging voorspellen. Er werken onder andere professoren van de Universiteit van Amsterdam aan mee. India levert onder meer wetenschappers van onderzoeksinstituten in Bangalore.

Het tweede onderzoek met de naam NextGenSmart_DC is gericht op de volgende generatie 'slimme' datacenters. De belangrijkste doelen van het project zijn het ontwerp en de validatie van op ict-gebaseerde energiebesparende methoden voor industriële omgevingen, waarbij datacenters in India als casus gebruikt worden. Er moet een generieke aanpak en methode gedefinieerd worden die in de toekomst in Nederlandse en Indiase bedrijven kan worden toegepast. Aan het project werken onder andere professoren uit Groningen en de Indiase stad Hyderabad.

TU Delft

Het derde project richt zich op de ontwikkeling van steden. Het onderzoek verbindt eindgebruikers en belanghebbenden van stedelijke infrastructuur aan de ontwerpers en besluitprocessen over investeringen in infrastructuur. Door middel van data-analyse en participatieve middelen als gaming en simulatie wordt de gebruiker centraal gezet. Het resultaat moet leiden tot beter leefbare en duurzame steden, zowel in India als in Nederland. Daaraan doen onder meer de TU Delft, Shell en Intel mee.

Nederlandse bedrijven die geïnteresseerd zijn in ict-onderzoek en samenwerking met India kunnen contact opnemen met De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-30T14:50:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.