Bijna 3 miljard voor Europees robot-onderzoek

Dit artikel delen:

De Europese Unie en een consortium van bedrijven steken gezamenlijk 2,8 miljard euro in de ontwikkeling van robots. Europa besteedt ongeveer zevenhonderd miljoen euro aan subsidiegelden. De bedrijven, verenigd in Eurobotics, steken samen zo'n 2,1 miljard euro euro in de ontwikkeling van de robots. Volgens de betrokkenen gaat het zogenoemde Sparc-project om het grootste civiele robotproject ooit. Er wordt onderzoek gedaan naar de inzet van robots in verschillende sectoren, waaronder de maakindustrie, gezondheidszorg, landbouw, milieu en transport.

De EU stelt dat het verbond moet zorgen voor 240.000 extra Europese banen, en een stimulans van vier miljard euro per jaar voor de robotindustrie in de EU. Het wereldwijde marktaandeel van Europese robotbedrijven moet omhoog van 35 procent nu tot 42 procent in 2020.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zei dinsdag 3 juni 2014 dat robots de samenleving kunnen verbeteren. 'Ze zijn snel, precies en krachtig. Ze doen de taken die mensen te moeilijk, te gevaarlijk of gewoon te saai vinden.'

De commissaris noemt als voorbeelden van de inzet van robots: reddingswerk na rampen, het opvoeren van de productie in de landbouw en zorgtaken. Volgens de EU zijn robots ook geschikt voor bijvoorbeeld het houden van toezicht vanuit de lucht (drones) en onderzoek naar milieuvervuiling door opsporingen en onderzoek in oppervlaktewater of op zee.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als ze robots kunnen maken die de mens overbodig kunnen maken kan de VN een volgende stap doen in hun Agenda 21 programma. Het definitieve antwoord tegen de overbevolking van de aarde.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-03T16:31:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.