Defensie zet VOSS-aanbesteding door

Dit artikel delen:

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft de Tweede Kamer laten weten dat het de geplande aanbesteding van het Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS) doorzet. In de kamer waren vraagtekens gezet bij dit systeem na kritiek op de IV/ICT-infrastructuur van Defensie. De minister meent echter dat het wapensysteem-gebonden VOSS geen deel uitmaakt van de centrale IV/ICT-infrastructuur.

In een kamerbrief licht minister Hennis-Plasschaert de relatie toe tussen de centrale IV/ICT-infrastructuur en het project VOSS. Dit project is voortgekomen uit het Soldier Modernisation Programma (SMP) en beoogt de effectiviteit en bescherming van de militairen op de grond te verbeteren. Het betreft een algemeen project waarin alleen in het onderdeel Smart Vest ict-componenten zitten.

Verschillende IV/ICT-infrastructuren

Om de relatie tussen de geconstateerde problemen in de IV/ICT-infrastructuur en de aanbesteding van het project VOSS te kunnen beoordelen, maakt de minister onderscheid tussen verschillende IV/ICT-infrastructuren die Defensie gebruikt. Ten eerste is er de centrale IV/ICT-infrastructuur die bestaat uit bijvoorbeeld rekencentra, werkstations en netwerken. Hierop draaien toepassingen zoals kantoorautomatisering, SAP en Peoplesoft, die voor heel Defensie beschikbaar zijn. Deze infrastructuur is ontworpen en gebouwd voor grootschalige centrale informatieverwerking en -distributie.

Ten tweede is er de Titaan-infrastructuur die op missies en oefeningen lokaal wordt gebruikt voor zowel administratieve als militair-operationele toepassingen. Deze infrastructuur wordt door middel van satellietverbindingen gekoppeld aan de centrale IV/ICT-infrastructuur in Nederland. Tot slot worden mobiele toepassingen gebruikt om binnen en tussen operationele eenheden gevechtsinformatie te delen. Deze toepassingen draaien op een aparte IV/ICT-infrastructuur die meestal in wapensystemen is ingebouwd.

Koppelingen

De toepassingen die voor het Smart Vest worden ontwikkeld vallen in deze laatste categorie. Een ander bekend voorbeeld is het Battlefield Management System (BMS) dat in voertuigen van het Commando Landstrijdkrachten is ingebouwd. De infrastructuur van deze systemen kan volgens de minister voor informatie-uitwisseling worden gekoppeld aan Titaan, dat op zijn beurt weer gekoppeld is aan de centrale IV/ICT-infrastructuur van Defensie. Ook koppelingen met de IV/ICT-infrastructuur van andere landen waarmee operationeel wordt samengewerkt zijn mogelijk.

‘Veel wapensystemen bevatten ict-componenten en ieder wapensysteem heeft zijn eigen IV/ICT-infrastructuur, speciaal ontworpen om het optimaal te laten functioneren’, licht Hennis-Plasschaert in haar kamerbrief toe. ‘Het is niet wenselijk, en ook niet mogelijk, om voor elk systeem een gelijke IV/ICT-infrastructuur toe te passen. Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de gebruiksomstandigheden. Zo kan een systeem dat in een voertuig wordt ingebouwd van veel zwaardere, en dus krachtigere, IV/ICT-componenten worden voorzien dan een systeem dat ‘op de man’ wordt meegedragen. Als een wapensysteem van de plank wordt gekocht, ligt de IV/ICT-infrastructuur grotendeels vast. Ook als Defensie een wapensysteem laat ontwikkelen, wordt het ontwerp van de IV/ICT-infrastructuur zoveel mogelijk overgelaten aan de leverancier.’

Open en Navo-standaarden

Om te zorgen dat er, ondanks het gebruik van verschillende IV/ICT-infrastructuren, een goed samenwerkend geheel ontstaat, stelt Defensie eisen aan de interface die de fabrikant levert om zijn systeem aan andere systemen te kunnen koppelen. Defensie hanteert daarbij de regel dat dergelijke interfaces moeten voldoen aan open standaarden of in ieder geval Navo-standaarden. Dit bevordert een goede samenwerking tussen systemen onderling. Ook biedt het de mogelijkheid om systemen onafhankelijk van elkaar te laten doorontwikkelen of bijvoorbeeld te vervangen door een systeem van een andere leverancier.

Ook voor het project VOSS is het gebruik van Navo-standaarden volgens de minister van belang. Het Smart Vest moet bijvoorbeeld kunnen worden gekoppeld aan het eerder genoemde Battlefield Management System en ook aan het Combat/Nimcis-systeem dat in gebruik is bij het Korps Mariniers.

Geen invloed op aanbesteding

Hennis-Plasschaert concludeert dat de recente onderzoeken naar de staat van IV/ICT bij Defensie waren gericht op de centrale IV/ICT-infrastructuur. ‘De wapensysteem-gebonden IV/ICT-infrastructuur maakt hier geen deel van uit. Het opvolgen van de aanbevelingen die voortvloeien uit deze onderzoeken zijn niet van invloed op de aanbesteding van het Smart Vest.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Of we wachten met het VOSS systeem en kijken wat onze EU partners doen op dit gebied en stadaardiseren de systemen,.. Dit scheelt veel kosten op het gebied van logistiek en onderhoud. Het grootste voordeel van dit alles is natuurlijk dat we samen met dezelfde uitrusting kunnen opereren. Dit zodat we later kunnen intergreren met iedereen die dezelfde wapensystemen gebruiken. (lees een toekomstig EU strijdmacht)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-29T10:35:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.