ACM zoekt klokkenluiders ICT-misstanden

Dit artikel delen:

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) roept iedereen, die informatie heeft over de vervalsing van concurrentie rondom ict-overheidsaanbestedingen, op deze gegevens te delen met ACM. De mededingingswaakhond heeft aanwijzingen gekregen dat er in de ict-sector sprake is van misstanden en is deze aan het onderzoeken. Directe aanleiding is de tv-uitzending van Zembla over de betrokkenheid van Ordina bij mogelijke frauduleuze handelingen in een aantal ict-aanbestedingen.

Concreet doet ACM al onderzoek naar de gang van zaken bij een ict-project van het ministerie van Veiligheid & Justitie. Op deze manier wil V&J een onafhankelijk oordeel krijgen over de vraag of er sprake is geweest van schending van het mededingingsrecht.

ACM zegt in een persbericht graag informatie van burgers, bedrijven of overheden te ontvangen over misstanden rond ict-aanbestedingen. Ook werknemers, directeuren, ambtenaren of zzp'ers kunnen zich tot ACM wenden.

Voor mensen die zelf mogelijk betrokken zijn bij een kartel bestaat de mogelijkheid om clementie aan te vragen. Daardoor kan iemand of zijn bedrijf immuniteit verkrijgen en kan een eventuele boete lager uitvallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kandidaten wordt een bijstandsuitkering tot aan de pensioengerechtigde leeftijd aangeboden (want ze komen toch nergens meer aan de bak) en bemiddeling bij het vinden van een goedkope caravan om in te wonen.

Quote: Voor mensen die zelf mogelijk betrokken zijn bij een kartel bestaat de mogelijkheid om clementie aan te vragen. Daardoor kan iemand of zijn bedrijf immuniteit verkrijgen en kan een eventuele boete lager uitvallen.

Nu valt me echt niets meer in.
Welke dik betaalde sjaggeraar gaat aangifte doen van zijn eigen wanpresteren met het vooruitzicht op een boete.

Will the real I.T. Gotlieb please stand up?

Me dunkt dat ik een vorige reflectie hier in computable al een aardige schets heb gegeven van de praktijk. Ik ben niet eens een klokkenluider. Of is het nou klokkeluider.

Hoewel iedereen die regelmatig voor de overheid heeft gewerkt met voorbeelden kan komen, zal niemand dat doen. Inmiddels weten we (zoals Johan en P Ribeiro al aangeven) wat er met klokkenluiders gebeurt.
En dus zal de ACM rapporteren dat het allemaal reuze meevalt, en zal niemand serieus kijken naar de werkelijke oorzaak van het ICT falen bij de overheid, namelijk de IT managers die de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. En zo gaat de overheid door met een geheel eigen invulling van het begrip CIO: corrupt, incompetent en overbetaald.

Goed initiatief! Graag ook even de misstanden in de zorg, zakelijke dienstverlening en willekeurig welke andere branche meenemen svp.
Kijk, we weten natuurlijk allang dat aan de top het niet meer telt of je iets kunt, maar dat het erom gaat dat je iets bent. En de meesten die iets zijn, doen alles om dat te blijven. Zo werkt het nu eenmaal. Dus de enkeling die het aandurft een boekje open te doen hangt jarenlange juridische vervolging boven het hoofd.
Bovendien verander je de gang van zaken niet door er een paar klokkenluiders op los te laten. Je verandert het door aan de basis te werken aan zaken als fatsoen en moraal, gebaseerd op normen en waarden in de samenleving die zijn gericht op respectvol omgaan met elkaar. En daar hebben we een heel lange adem voor nodig.

Niets nieuws onder de zon. Europese Aanbestedingen zijn iets voor perfecte mensen in een ideale wereld met hoogstaande ethische normen, bedacht door kamergeleerden. Get real. Zo'n ideale wereld bestaat niet. We zullen het moeten doen met de wereld die we hebben en de mensen die daarin werken. En daarop voldoende toezicht houden om te voorkomen dat het de spuigaten uitloopt. Juist daar gaat het mis. Kijk maar naar de accountants, de banken, de verzekeraars, de notarissen, de ICT, de bouw, de apothekers, de zorgsector, de woningcorporaties, etc., etc., etc. Vrije jongens nemen de ruimte als die er is. Dat deden ze altijd al en dat zullen ze altijd blijven doen.

Prima actie. De branche moet weer schoon worden.

Natuurlijk moeten klokkenluiders oppassen, maar ze kunnen zich ook anoniem melden via bijvoorbeeld de webpagina https://www.acm.nl/nl/contact/tips-en-meldingen/tip-ons/ of via Meld Misdaad Anoniem tel. 0800 7000.
Er is geen excuus om te klagen, maar verder niks doen.

Ah ja, meld misdaad anoniem. In dit tapgeile land kun je dan beter je verhaal laten oplezen door een dakloze die het in een andere plaats in z'n eigen woorden vertelt (tegen stem herkenning of patroonherkenning in het taalgebruik), en dan maar hopen dat je niet herleidbaar bent uit de genoemde voorbeelden (hmmm, klinkt als een projectmanager en hij heeft kennis van project X, Y en Z in de jaren A, B en C. Wie kan dat geweest zijn?).

Dat "anoniem" is er vooral voor agenten die iets melden om illegaal verkregen informatie wit te wassen ("ik kreeg een anonieme tip" i.p.v. "ik heb daar eerst ingebroken zonder verdenking om rond te loeren").

@Johan, als je al getapt wordt omdat er bijvoorbeeld regelmatig wietteelt op je zolder geconstateerd is, ja dan wordt er meegeluisterd en anders niet. (M.b.t. internet ligt het anders.)

En verder onderschat de ICT'er niet. Een projectmanager heeft ook hersens. Als die niet via reconstructie achterhaald wil worden, dan lukt dat ook niet. En een ICT'er die geen beveiligde verbinding kan opzetten, die kan beter een ander vak kiezen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-10-06T11:56:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.