Ziekenhuizen trekken stekker uit SSC Care4ICT

Succes Chipsoft ondermijnt bestaansrecht SAP-center

Dit artikel delen:
Stekker

Het SAP-shared service center Care4ict uit Uitgeest houdt eind van dit jaar op te bestaan. Het ssc bediende drie ziekenhuizen: Rode Kruis Ziekenhuis uit Beverwijk, Waterlandziekenhuis uit Purmerend en Ziekenhuis Amstelland uit Amstelveen. Nu de eerste twee instellingen van SAP overstappen naar Chipsoft, valt het bestaansrecht van het ssc weg. Simac neemt de ict-activiteiten van het Amstelland Ziekenhuis over. Voor 22 medewerkers staat hun baan op de tocht.

Care4ict werd een jaar of tien geleden opgericht om ict-diensten, en dan met name het SAP-ziekenhuisinformatiesysteem (zis) 'Siemens i.s.h.med', te verlenen aan het Rode Kruis Ziekenhuis, het Waterlandziekenhuis en Ziekenhuis Amstelland. In de periode erna bleek de toekomstbestendigheid van het SAP-systeem onduidelijk; steeds minder ziekenhuizen in Nederland gebruiken het. Dit jaar zijn de zis-activiteiten van Siemens overigens overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Cerner.

Het Rode Kruis Ziekenhuis uit Beverwijk trok als eerste zijn conclusie en stapte in november 2011 voor een groot deel over op Chipsoft. Ook het Waterlandziekenhuis koos voor Chipsoft en neemt naar verwachting deze maand het nieuwe ziekenhuisinformatiesysteem in gebruik. Nu twee van de drie partners uit Care4ict zijn gestapt, is besloten de stekker eruit te trekken. Nummer drie, ziekenhuis Amstelland, zegt vooralsnog het SAP-zis te blijven gebruiken en heeft automatiseerder Simac aangetrokken om de ict verder te ondersteunen.

Banenverlies?

Voor het personeel van Care4ict was in eerste instantie niets geregeld. Zij dreigden hun baan vanaf volgend jaar te verliezen. De 22 medewerkers sloten zich daarop massaal bij vakbond FNV Bondgenoten aan. 'Dat was wel een aparte ervaring', vertelt bestuurder Bob Bolte. 'In het geval van een bedrijfsbeëindiging vindt er altijd overleg plaats met de werkgever; in dit geval meldden we ons bij de ziekenhuizen. Dat was in het begin wel een worsteling maar uiteindelijk is er toch een akkoord gekomen. Voor medewerkers die niet bij de ziekenhuizen of bij Simac terecht kunnen, is er een afvloeiingsregeling met een kantonrechtersformule opgesteld.'

Nadat het Rode Kruis Ziekenhuis in 2011 afhaakte, nam het twee medewerkers over. De overgebleven partijen Waterlandziekenhuis en Ziekenhuis Amstelland hebben een aantal ict-vacatures open staan waarop medewerkers van Care4ict kunnen solliciteren. Daarnaast kunnen zij bij automatiseerder Simac praten over een eventueel dienstverband.

Daar is niet massaal op gereageerd, weet Bolte, want de werknemers wonen vooral in Noord-Holland en ze worden geacht wel regelmatig bij Simac in Veldhoven te verschijnen. Dat vinden de meesten te ver. Een ander punt van zorg is het verschil in beloning. Verder is er wel afgesproken dat werknemers die overgaan nog zeker een jaar 'ziekenhuiswerk' mogen doen, alvorens ze op andere Simac-klussen worden ingezet.

Rode Kruis Ziekenhuis

Opvallend is dat de betrokken partijen allemaal huiverig zijn om te reageren. Care4ict blijkt bovendien telefonisch al grotendeels onbereikbaar te zijn. Noch manager Guido Dibbets noch directeur Stacha Groeneveld (tevens financieel manager Waterlandziekenhuis) neemt bovendien de moeite om contact op te nemen. Automatiseerder Simac geeft ook niet thuis. Volgens een woordvoerster wordt 'een overname van Care4ict niet herkend in de organisatie.'

De enige partij die wel reageert, is ex-deelnemer Rode Kruis Ziekenhuis. Een woordvoerster meldt dat het Ezis van Chipsoft gebruikt voor de basisdossiers, DBCs en verrichtingen, met een koppeling naar SAP. Dat wordt alleen nog wordt gebruikt voor de financiële afhandeling (denk aan de facturaties, declaraties, accounting en control) en logistiek (inkoop en magazijn). Vanuit Ezis wordt het datawarehouse gevoed.

Om alles in goede banen te leiden is een functioneel beheer-afdeling voor Ezis opgericht. Het ziekenhuis blijft doorontwikkelen met Chipsoft. Het afgelopen jaar is het Verpleegkundig dossier ingevoerd, momenteel is de inrichting van de Zorgportalen gaande en volgend jaar wordt Medicatie in Chipsoft opgenomen. De instelling heeft het Waterlandziekenhuis geholpen met de migratie van SAP naar Ezis door middel van de verstrekking van de conversiescripts.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-06T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.