'Beeld van grootschalige ICT-fraude klopt niet'

Voorzitter Nederland ICT: 'Zembla-uitzending over Ordina is lasterlijk'

Dit artikel delen:
Bart Hogendoorn, voorzitter Nederland ICT, Computable Awards 2014

Er is geen sprake van structurele fraude in de ict-branche. Het beeld dat door actualiteitenrubriek Zembla geschetst wordt van Ordina en de sector is lasterlijk. Dat zei Bart Hogendoorn, voorzitter van de branchevereniging Nederland ICT, tijdens de uitreiking van de Computable Awards 2014 op donderdag 6 november 2014 in SugarCity in Halfweg. Hij deed wel een nadrukkelijke oproep aan ict-bedrijven om integer te zijn in de relatie met klanten, voornamelijk bij aanbestedingen en samenwerkingen met de overheid.

Hogendoorn gaf tijdens het gala een toelichting op een eerdere oproep van de branchevereniging tot meer integriteit van leden. Hij nam de tijd om 'de andere kant' te schetsen van het beeld dat van de sector is ontstaan.

'Er gebeuren in onze branche weleens dingen die niet heel erg handig zijn, waar wij last van kunnen hebben. Dat kan zijn dat je een mailtje stuurt naar iemand bij de overheid of een klant met de vraag 'mag ik iets zien?' of de melding 'ik heb al iets gezien'. Of je stuurt naar je manager: 'Die aanbesteding komt wel goed, want ik heb een goede relatie met die partij.' Dat is niet zo slim. Bovendien is het niet integer.' (...) 'Ik doe een oproep aan jullie allemaal: Denk goed na hoe je met klanten en met de overheid omgaat.'

Hogendoorn tegen de zaal met afgevaardigden uit de Nederlandse ict-branche: 'Als ik jullie laatste duizend e-mails zou lichten, dan zit daar altijd wel iets tussen waarvan je kan zeggen: 'Is dat wel zo slim geweest?' Meestal gaat het nergens over en zijn het enthousiaste mensen die laten weten met wie ze gesproken hebben. Maar op het moment dat die mails worden gelicht (zoals in het geval van Zembla, red.) wordt een heel ander verhaal gecreëerd.'

Kritiek op Zembla

Over de uitzending van actualiteitenrubriek Zembla, over belangenverstrengeling rond aanbestedingen van Ordina, zei Hogendoorn: 'Ik vond de uitzending van Zembla buitengewoon pretentieus en gewoon laster naar Ordina. Daar hebben we als branche veel last van gehad.'

De voorzitter van de branchevereniging: 'Waar ze naar toe wilden bij Zembla is dat de ict-sector een soort bouwindustrie is met gezamenlijke prijsafspraken, met enorme fraudes, met huizen in het buitenland (bouwfraude, red.).' Hogendoorn, die al dertig jaar in de ict-branche werkt, zegt zich niet in dat beeld te herkennen. Volgens hem gaat het, als fraude al kan worden aangetoond, om incidenten en is er geen sprake van grootschalige misstanden in de ict-sector.

Bart Hogendoorn, voorzitter Nederland ICT, tijdens Computable Awards 2014

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit soort reacties noemen ze 'damage control', of zoals je wilt, FUD.

Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend...

Volgens mij spreekt Bart zichzelf tegen. Hij zegt zich niet te herkennen in het beeld dat Zembla van de ICT industrie schetst. Maar tijdens het congres geeft hij aan dat als hij van alle aanwezigen de laatste duizend mailtjes licht, er altijd wel mailtjes tussen zitten die het daglicht niet kunnen verdragen. Volgens mij heeft Bart een cultuurprobleem te pakken. Dit zal overigens in elke bedrijfstak het geval zijn.

Aan de andere kant zijn we allemaal mensen, zowel aan de leveranciers als de klant kant. Goede relaties zijn zeer belangrijk binnen de zakenwereld. Zonder zou er nauwelijks iets gebeuren. En proberen relaties zodanig te managen (met openbare aanbestedingen, gedragsregels, etc....) is kul. Als dat zou werken, zou je met een spreadsheet openbare aanbestedingen kunnen automatiseren. Bovendien zit er een groot verschil tussen de papieren en fysieke werkelijkheid.

Ethiek kun je in mijn optiek niet formaliseren. Iedereen weet dat cultuurveranderingen alleen maar echt plaats hebben, als het je eigenbelang niet schaadt. Ik voorzie voorlopig geen oplossingen voor dit probleem.

Hmmmm juist ja. Daar gaan we weer. Je kunt stelen tot je een gouden vinger hebt maar omdat het allemaal legaal is is het geen fraude, is het geen diefstal. (Belastingsdienst, mooier kunnen we het niet maken)

Onder de categorie stel ik dit geheel namelijk maar even want anders hebben we wat mij betreft een oeverloze discussie, waar ik niet aan het begin van wil staan.

Waar gaat het nu eigenlijk om?
Twee werelden. De wereld van IT en de wereld van Non IT. Hebben we het over IT en de wereld van de ambtenaar en overheid, dan hebben wij het over een grote ongelijkwaardige wereld. Immers, je bent een hele grote IT speler, bent daardoor als één van de 'lucky few' die kan bieden op enorme overheidstrajecten en projecten, en je bezit kennis, waarvan je weet dat die kennis NIET bestaat bij de overheid.

De overheid is een pretentieus orgaan die natuurlijk niet te koop zal lopen met deze enorme achterstand en gaat gewoon in het proces mee. Vanaf dit moment, worden kaarten geschud en...... gaat het grote harken beginnen.

De IT commissie legt bloot dat.....
De toeleverancier nooit het achterste van de tong laat zien, als er al zaken naar voren/boven komen. Beter een citroentje te slikken dan een grote pot geld voor je neus langs te zien rollen. De politiek en ambtenarij heeft altijd gelijk, kan nooit ergens echt op worden aangesproken, en zal natuurlijk nooit eigen nest bevuilen. Als er al iets duidelijk is geworden bij de ICT commissie is dit het wel.

Waar het om gaat, uiteindelijk....
Hier kom 'ie weer, ja komt u straks maar weer met uw opmerkingen....
De leverancier, dat is inmiddels al jaren bewezen, levert in het overgrote deel, ik riep altijd 75%, het blijkt zelfs erger, niet conform specificatie, binnen afgesproken tijd, volgen opgezette sepcs, dit alles en/of natuurlijk.

Chantabele verhoudingen
Je komt dan op een moment dat je een soort chantabele verhoudingen komt. Een wurggreep zogezegd. De overheid kan in een groot traject niet van een leverancier af vanwegen contractuele bepalingen, juridisch, en of anderszins. De leverancier weet dit dondersgoed en heeft deze positie dan ook met verve uitgenut de voorbije twee decennia.

Conclusie mijnerzijds....
Als je als leverancier weet dat je een bepaalde machtspositie hebt tegenover je klant, in dit geval de overheid, je weet hoe je het spelletje moet spelen om het hoogst haalbare financiële rendement te halen, en de klant vrijwel niet anders kan dan mee te lopen aan de leiband van de leverancier.... heb je het wat mij betreft over twee dingen.

Een leverancier die niet bij machte blijkt op een gezonde manier klantrelatie en bescherming te bezigen maar gefoucust bezig is op het grote binnenhalen. (Daar mag je iets van vinden me dunkt, ik zou liever zien dat een leverancier eindelijk de klant eens goed gaat managen en goede en actuele IT kennis overbrengt op de klant....)

Een volkomen inerte, impotente en incompetente afnemer die zich laat benadelen door een IT leverancier en, getuige verklaringen en uitspraken bij de ICT commissie, domweg niet het besef heeft hoe impotent en incompetent men wel niet is. Uiteraard weet men dat men vrij weinig op iets aangesproken kan worden.

Sec
Als u dit scenario even af zet tegen de grote dagelijkse realiteit van het bedrijfsleven, die weet dan dat die grote caps, imtechs, ibms, of ordina's natuurlijk niet te vergeten, een kort leven zouden zijn beschoren als zij met exact dezelfde verve en kustvertoon, hun klanten zouden bedienen. Dan zouden zij op kortst mogelijke termijn elkaar voor de rechter treffen.

Als Bart Hogendoorn zich in bovenstaande niet zal herkennen, althans, dat dit beeld gewone dagelijkse realiteit is, dan bewijst dit mijn punt dat Nederland ICT gewoon een commercieel vriendenclubje is. Niet een club dat zich bezighoudt met het verbeteren van het product ICT met standaard afspraken en prijzen. Want als we naar een dergelijke kant van IT kijken, weten we meteen al dat datonmogelijk zal zijn.

En heb je het hier met mij dan over fraude.... zeg ik.... kom je wat mij betreft heel erg dicht in de buurt. Want als je namelijk weet dat je een kennisniveau bezit en nut die op bovenstaande wijze structureel uit.... tja...

Wat een bullshit. Iedereen die hierbij betrokken is/was, wist verdomd goed waar men mee bezig was. En vooral blijven ontkennen...

Fraude is op dit moment helemaal niet belangrijk. Het is de legitieme gang van zaken met de overheid die funest uitpakt. Aanbestedingen zijn zo complex voor de aanbesteders dat het lerend vermogen dat ontstaat bij voortdurende marktoriëntatie (de ene keer op een relatief kleine ontwikkeling, de andere keer op 'overall game-changers' voor de hele sector) compleet is ondergesneeuwd. Er kan ook geen eigen cultuur meer ontstaan binnen een organisatie (die wordt iedere vier jaar naar binnen en naar buiten gedragen). Hierdoor is het selectieproces intern op de juweeltjes en het tafelzilver volkomen zoekgeraakt. Er moet zoveel mogelijk worden aangepast en uit-gefaseerd anders kan de nieuwe partij allerlei zaken natuurlijk niet goed waarborgen.

Ik twijfel niet over de intenties van Hoogendoorn, maar moest meteen denken aan de volgende uitspraak op 1:11 in http://www.youtube.com/watch?v=1_NtV6Rptd4
Ander topic weliswaar...

Was het niet Keizer Nero die zei 'Ik was mijn handen in onschuld' ?

Bart, ik heb samengewerkt met een paar bedrijven waar jij manager bent geweest. En we hadden wel degelijk regelmatig last van fraude en van wat daarop lijkt. Regelmatig moest je een nederlaag accepteren omdat een ander de opdracht had gewonnen zonder dat die een beter/goedkoper bod had neergelegd.
Heb genoeg mensen met "overenthousiast" gedrag meegemaakt die de ene maand nog een zoveelste bonus kregen en de volgende maand mochten vertrekken. De grens tussen wat wel of niet mag, is binnen bedrijven vaak nogal vaag. Sommige contactpersonen van opdrachtgevers doen daar net zo hard aan mee, ook van particuliere opdrachtgevers. Als er bij een ICT-tender tientallen partijen betrokken zijn, er meerdere contactpersonen van de opdrachtgever betrokken zijn, en het aanbestedingsbeleid knelt, ga je er dan blind vanuit dat iedereen eerlijk is?
Bij de hele grote opdrachten is het weer anders. Er zijn meestal maar een paar spelers die kunnen leveren. Je kijkt elkaar in de ogen. Wil je dan de prijsvechter zijn met alle risico’s voor jezelf en de opdrachtgever?

En nee Bart, het is niet zo erg als in de bouw waar concurrenten uitgekocht werden en nu heel openlijk met illegale onderbetaalde beunhazen gewerkt wordt die letterlijk dood mogen vallen. Maar ook in onze sector zijn er uitwassen. We kunnen beter bekijken hoe we daarmee het beste kunnen omgaan. Problemen ontkennen en journalisten van laster beschuldigen, dat lijkt me geen goede damage control.

"Waar ze naar toe wilden bij Zembla is dat de ict-sector een soort bouwindustrie is met gezamenlijke prijsafspraken, met enorme fraudes, met huizen in het buitenland (bouwfraude, red.)."

Op dit punt moet ik hem gelijk geven. In de IT is er onder IT-reuzen een enorme race to the bottom wat betreft tarieven de afgelopen jaren. Je kan zeggen wat je wilt, maar op dat punt is i.i.g. geen kartelvorming.

Niemand zat hierop te wachten deze avond. Onnodige toespraak. Om vervolgens Ordina ook nog eens een award toe te kennen voor beste dienstverlener van het jaar.

Precies die volgorde, Bart : "dat is niet zo slim, bovendien" :-) "is het niet zo integer".
Daarna een oproep om na te denken, niet om integer te zijn.

Ik was erbij en vond het optreden van meneer Bart Hogendoorn te gek voor woorden. Ik heb mijn ergernis zelfs van me afgeschreven in een column: De grote Ordina-PR-show. Die column is hier te lezen als reactie van itk_01018 of op https://dayone.me/100lzmU

"er geen sprake van grootschalige misstanden in de ict-sector"
Hoe verklaart hij dan milliarden die in het zand gezet worden bij het rijk, ben ik toch benieuwd.

@Gerwin: vermakelijke column!

De grote Ordina-PR-show

Vanochtend stond ik gewond en gehavend voor de spiegel. Gewond, omdat de stijve kraag van mijn smokingblouse gisteravond steeds over de huid in mijn nek had geschuurd en daar ruwe, rode schaafplekken had achtergelaten. Gehavend, omdat ik er gisteravond tijdens het gala voor de uitreiking van de Computable Awards 2014 getuige van was geweest hoe de groten in de Nederlandse ICT elkaar onbeschaamd en openlijk de bal toespeelden, met Ordina, de ICT-dienstverlener die onlangs door Zembla werd ontmaskerd als stelselmatig fraudeur in overheidsaanbestedingen, voorop.

De avond werd gepresenteerd door Art Rooijakkers. En ik moet zeggen: dat deed ie leuk. Hij was eigenlijk het enige lichtpuntje van de hele avond.

Hij haalde als eerste Bart Hogendoorn op het podium, directeur van HP Nederland en voorzitter van ICT-branchevereniging Nederland ICT. Meneer Hogendoorn had een boodschap voor ons, over de fraude in de ICT-wereld, en dan met name over Ordina. Want wat Zembla allemaal over Ordina had beweerd was allemaal helemaal niet waar man! Nee joh, wat Ordina had gedaan was ‘onhandig’, meer niet. Meneer Hogendoorn hield ons voor: “Als ik 1.000 e-mails van u licht, dan zit er daar vast wel één tussen waarvan u nu denkt: Mmm, dat was achteraf misschien toch niet zo slim.”

Mijn bek viel open. Hier stond het gezicht van de Nederlandse ICT-branche ongegeneerd van de gelegenheid gebruik te maken om het straatje van één van haar leden schoon te vegen. De verbazing daarover was van bijna ieders gezicht af te lezen, met uitzondering natuurlijk van die van de ‘Ordinisten' en andere aanwezigen die net als Ordina de boel systematisch hadden belazerd.

Waarom stond meneer Bart Hogendoorn daar nou in vredesnaam op het podium de grote Ordina-PR-show te geven, in plaats van Ordina en alle overige aanwezige bedrijven nadrukkelijk te wijzen op het belang van eerlijk en integer handelen?!

Je zou zeggen dat je daar nooit achterkomt, maar in dit geval was het een eitje. Gewoon even Googelen op ‘Bart Hogendoorn Nederland ICT’. Dan kom je al snel een nieuwsbericht tegen op de website van Computable over de aanstelling van meneer Bart Hogendoorn als voorzitter van de branchevereniging Nederland ICT per 1 juli 2013. Even verderop in datzelfde bericht lees je dan vervolgens wie tegelijk met meneer Bart Hogendoorn als nieuwe vice-voorzitter van de branchevereniging werd aangesteld. Inderdaad: de CEO van Ordina, Stepán Breedveld.

Helemaal potsierlijk werd het toen Ordina ook nog eens een Computable Award won in de categorie beste ICT-dienstverlener van het jaar. De dames en heren aan de Ordina-tafel, die de uitzending van Zembla waarschijnlijk allemaal nagelbijtend hebben gekeken en vurig hoopten dat niet één van hun ‘onhandige’ mails in de uitzending zou verschijnen, sprongen juichend op van hun stoel toen de naam van hun bedrijf als winnaar werd genoemd, daarmee het verbaasde geroezemoes van de rest van de zaal overstemmend.
Hoe had Ordina het in hemelsnaam voor elkaar gekregen om deze avond als podium te kunnen gebruiken in een poging haar bevlekte blazoen weer op te poetsen?

Het lijkt erop dat Computable geen weerstand heeft kunnen bieden tegen de macht en zich heeft gehoereerd aan grote concerns zoals HP en Ordina en hun PR-speeltje dat Nederland ICT heet. En dat is erg. Tot gisteravond beschouwde ik, en met mij de rest van de branche, de Computable Award zo ongeveer als de Oscar in de ICT. Nu is deze award voor mij verworden tot een speeltje van de groten. Matchfixing, FIFA-esk gedrag, Blatter, zomaar enkele woorden die in mij opkomen.

Binnen de Nederlandse ICT-sector is kennelijk sprake van zo’n enorme normvervaging, dat ze dat wat ze elkaar, de overheid en daarmee alle hardwerkende, belastingbetalende mensen in dit land flikken niet eens proberen te verbergen. “Hé, ik ga alles en iedereen even gigantisch naaien, maar als dat uitkomt, dan moet jij me dekken. Goed?” Klinkt inderdaad als HP meneer Bart Hogendoorn.

Zo’n 45 jaar geleden, in 1969, schreef Mario Puzo het boek De Peetvader. Puzo begint dat boek met het volgende citaat van Honoré de Balzac: “Achter elk groot fortuin schuilt een misdaad.” Spijtig genoeg doet dat citaat anno 2014 kennelijk nog steeds opgeld.
Gerwin Berentschot is directeur van Maxys Software B.V., een creërend softwarebedrijf waar iedereen nog echt kan programmeren. Hij schrijft in dit soort incidentele columns op persoonlijke titel gevoelens van onrecht en ergernis van zich af.

Meer: https://dayone.me/100lzmU

@itk_01018
Dank.

Computable mag zich afvragen of het wel verstandig is om zo dicht tegen het 'old boys' netwerk aan te schurken nu een paar van hen daadwerkelijk schurken blijken te zijn. Al was het maar om de journalistieke onafhankelijkheid te waarborgen.

Nederland ICT is al dik door de mand gevallen als spreekbuis van de gevestigde orde en dient derhalve door niemand meer serieus genomen te worden.

Wat ontstellend krom is, praat je echt niet even recht. Een andere doorn in het oog voor menig ex-medewerker van een grote bank, verzekeraar of softwarehouse is het vervangen zijn/worden door onshore medewerkers van buiten Europa met minder goede kwalificaties dan zijzelf. Mensen die in principe niet welkom zijn in de EU omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden. De graaiers echter, zien kans om hun dure personeel te vervangen door 3e wereld werkers die geen bal weten van enige vorm van structured programming, maar dat mag de pret kennelijk niet drukken. Wat mij betreft wordt deze misdaad nog uitgebreid toegelicht en worden er ook schuldigen aangewezen die Nederland kennisland, structureel ondermijnen.

Nu gun ik ieder zijn feestje en wie daarbij wie een veer in de reet steekt zal me om het even zijn want spreekwoord zegt het al: Goede wijn behoeft geen krans. En een predicaat integer bestaat niet zoals we al weten na de 'Noblesse Oblige' uitspraken van Wim Kok.

Je er niet in herkennen is op halfslachtige manier toegeven dat je geen idee hebt wat er allemaal gebeurt. Kan me nog een 'mail incident' herinneren met LIBOR rente, ook een duur incident. Natuurlijk is het goed mogelijk dat Zembla op zoek was naar een scoop maar de heer Hogendoorn vergeet welke rol de journalistiek in ons democratische stelsel heeft.

Stellen dat de sector van aantijgingen schade ondervindt is maar ten dele waar want een kritische houding ten opzichte van mooie verhalen die marketing presenteert is helemaal niet zo slecht. Bartje bidt misschien niet voor bruine bonen maar zijn verhaaltje is een scheet in een netje, een warme maar onwelriekende lucht dus.

Betreffende fraude, in essentie niets anders dan een vorm van bedrog kunnen we stellen dat dit op grote schaal wordt toegepast. Niet alleen in de ICT sector want marketing is dus de firma 'list en bedrog' die slechte wijn met een nietszeggende predicaat probeert te verkopen.

Tsjonge, kom ik er zojuist ook nog eens achter dat één van de juryleden van de Computable Award 2014, meneer Fred Brons, voor Ordina werkt! De geloofwaardigheid van deze award is nu helemaal naar z'n grootje.

Wat ik verwarrend vind is dat ik zelden reacties tegenkom over de aanbestedingsmethodiek Best Value. Als je deze methodiek correct toepast, dan is de kans op het slagen van het project zoveel groter. Alleen het respect voor de kennis van de leverancier en de daaruit voortvloeiende samenwerking levert al zoveel meerwaarde opdat er nooit meer sprake is van zoveel schade. Ben benieuwd wie hier iets tegenin heeft te brengen. Ik ga overigens graag met die persoon in discussie.

28-8-2015
Al het commentaar over Ordina voorbij zien komende wil ik het verontwaardigde volk het volgende meegeven:
INTEGER, hoe integer was jij in je leven? maakte je wel eens een goede deal? was die goed voor jou maar dan minder voor de ander? hield jij je wel altijd aan je afspraken? betaalde je niet liever minder voor een product of dienst en was dan dan wel zo correct? kocht je nooit een product dat door verarmde kinderen arbeid was gemaakt? was je na een kerkdienst je vroomheid in het dagelijks leven weer niet snel vergeten?
ZAKENWERELD, weet je hoe dat gaat in het Verre Oosten, Afrika, Midden Oosten en ook veel dichterbij.? Er zijn vele rijken bedrijven en personen maar dan kon alleen maar als er andere daardoor zo veel armer zijn geworden. De meeste bedrijven vechten dagelijks om te overleven wie op het pluche zit kan makkelijk praten maar leeft meestal in een andere wereld.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-07T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.