Gerard Smits is nieuwe baas Waterschapshuis

Gerard Smits

Gerard Smits is per 1 januari 2015 de nieuwe secretaris-directeur van de Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis. Smits is de opvolger van de afgelopen 1 oktober vertrokken Joris van Enst. Zijn belangrijkste taken worden de uitvoering van het eerder vastgestelde reorganisatieplan en het terugwinnen van het vertrouwen van de waterschappen in Het Waterschapshuis als kennis- en regie-organisatie. Smits heeft onder meer bij Atos en Raet gewerkt en is eigenaar van een eigen adviesbureau in verandermanagement.

De benoeming van Gerard Smits vond plaats in een extra vergadering van het algemeen bestuur. In een korte verklaring meldt dit bestuur er op te vertrouwen dat Het Waterschapshuis met hem 'de juiste secretaris-directeur heeft gevonden om de dienstverlening aan de waterschappen te optimaliseren.' Tot 1 januari is Evelien van der Kuil (Twynstra Gudde) nog werkzaam als interim secretaris-directeur bij Het Waterschapshuis.

Gerard Smits heeft de afgelopen jaren in diverse (directie-)functies gewerkt bij een aantal (grote) ict-bedrijven en is gespecialiseerd in het leiding geven aan veranderingsprocessen. Hij werkte onder andere voor Atos en Raet maar ook voor een bedrijf als cementfabrikant Enci. De laatste paar jaar werkte hij vanuit zijn eigen bedrijf i4Management voor interim- en verandermanagement-klussen. Recent rondde Smits een opdracht bij het CBS af voor het schrijven van een ict-toekomstvisie.

Herstel

In een eerste reactie zegt Smits het vertrouwen van de waterschappen in de toegevoegde waarde van Het Waterschapshuis weer terug te willen winnen. 'We zullen gezamenlijk bouwen aan een sterke kennis- en regie-organisatie met een sterke klantgerichtheid en een variabele dienstverlening. Ik geloof er heilig in dat Het Waterschapshuis nog steeds een goed instituut is voor de waterschappen. Samen sta je sterker dan alleen.'

Smits heeft zelf gesolliciteerd op de post van secretaris-directeur. 'Ik heb de ontwikkelingen bij de waterschappen goed gevolgd. Vanuit het oogpunt van veranderprocessen ligt er een uitdagende klus. Hierbij komt mijn ervaring vanuit het bedrijfsleven goed van pas.'

Van Enst

Hij volgt als nieuwe secretaris-directeur van Het Waterschapshuis Joris van Enst op, die op 1 oktober 2014 is vertrokken. Van Enst (1955) heeft zes jaar leiding gegeven aan de regie- en ict-uitvoeringsorganisatie van de waterschappen. Hij kwam na de gesprekken met het dagelijks bestuur van Het Waterschapshuis tot de conclusie dat de reorganisatie van de uitvoeringsorganisatie beter door een nieuwe directeur kan worden geleid.

Eind vorig jaar is bepaald dat Het Waterschapshuis in afgeslankte vorm doorgaat en uit twee onderdelen zal komen te bestaan: één voor de collectieve taken en één voor de facultatieve projecten. Deze laatste tak ondersteunt waterschappen die individueel of op regionale schaal een project willen starten.

Onder het bewind van Van Enst beleefde Het Waterschapshuis roerige tijden. Naar aanleiding van het mislukken van de bouw van de gezamenlijke belastingapplicatie Tax-i (schadepost 17,2 miljoen euro) stelde een aantal waterschappen het bestaan van het ict-centrum ter discussie. Ook vonden een paar waterschappen dat Van Enst moest opstappen. Uiteindelijk kwamen de waterschappen tot het besluit een nieuw Waterschapshuis in afgeslankte vorm door te laten starten. Alleen Waterschap Hunze en Aa's trok zich terug uit het ict-samenwerkingsverband.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-28T09:46:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.