Rijk deelt ruimtelijke plannen via webbrowser

Dit artikel delen:

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat gebruik maken van webbrowsers om de ruimtelijke plannen van de rijksoverheid te controleren, delen, waarmerken en publiceren. Het ministerie heeft een overeenkomst gesloten met Tercera, leverancier van webbased diensten voor de leefomgeving. Dat bedrijf verzorgt ook de hosting van de besloten omgeving waarbinnen ruimtelijke plannen worden voorbereid.

Binnen de Rijksoverheid is het ministerie van Infrastructuur en Milieu eindverantwoordelijk voor het opstellen van ruimtelijke plannen, zoals structuurvisies en inpassingsplannen. Het werkt daarbij nauw samen met ander departementen waaronder Economische Zaken en Defensie in het bijzonder.

Het ministerie zocht naar een laagdrempelige manier om ruimtelijke plannen te beoordelen en te delen met betrokkenen. Aansluitend moesten ruimtelijke plannen eenvoudig gewaarmerkt en gepubliceerd kunnen worden.

Beveiliging

Het ministerie stelt hoge beveiligingseisen aan de opslag van gegevens over de ruimtelijke plannen die in voorbereiding zijn. Het concept van webbased werken van Tercera voldoet aan alle eisen die het ministerie stelt. De leverancier noemt als pluspunten van de gekozen oplossing de lage beheerkosten en snelle implementatie doordat geen lokale installaties nodig zijn.

Tercera biedt webbased diensten voor het raadplegen, analyseren, opstellen, waarmerken en publiceren van ruimtelijke plannen. Tercera adviseert over de toepassing van digitale ruimtelijke ordening en is mede-opsteller van vijf IMRO-praktijkrichtlijnen. Het was de eerste leverancier van RO-software die door Geonovum werd gecertificeerd. Het bedrijf verleent diensten aan alle provincies en aan tal van gemeenten en vastgoedbeheerders. Ze beheert de grootste verzameling van (historische) digitale ruimtelijke plannen in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De vraag is in hoeverre deze oplossing compliant is aan de voor het Rijk verplichte normen zoals de NEN 15489, NEN-ISO 23081, en daarmee samenhangend op het terrein van functionaliteiten de NEN 2082 of de NEN-ISO 16175. Zie hiervoor de bijlage 1 bij artikel 1 van de Archiefregeling (http://wetten.overheid.nl/BWBR0027041/)

Let op de Archiefwet 1995 is dwingend recht en eigenlijk te beschouwem als een informatiewet. En hoewel daar in de meeste gevallen niet naar wordt gehandeld is deze wet van toepassing op vrijwel alle overheidsinformatie.

Ruimtelijke plannen zijn op grond van de Archiefwet opgestelde en in de Staatscourant gepubliceerde selectielijsten permanent te bewaren wat tot gevolg heeft dat de Archiefregeling van toepassing is en dus ook die NEN-normen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-05T10:57:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.