Ricoh stapt weer naar rechter om printers politie

Dit artikel delen:

De nationale politie krijgt voorlopig nog geen nieuwe printers en multifunctionals. Leverancier Ricoh heeft opnieuw bezwaren tegen de gang van zaken in de aanbesteding, nadat concurrent Canon wederom de hernieuwde aanbesteding heeft gewonnen. Vandaag dient er een kort geding voor de rechtbank in Den Haag om deze voorlopige gunning tegen te houden. Ricoh wist een eerdere gunning aan Canon via de rechter ongedaan te maken, waarna de nationale politie hzijn huiswerk weer opnieuw moest doen.

Ricoh wil nog geen inhoudelijke toelichting geven zolang de zaak nog onder de rechter is. De nationale politie komt later met een reactie, zegt een woordvoerster.

Bij de vorige aanbesteding had Ricoh bij de rechter aangevoerd dat Canon in de winnende offerte geen marktconforme, reële prijzen zou hebben gehanteerd. De rechtbank ging daar niet in mee, maar stelde wel vast dat de politie geen duidelijke criteria voor de beoordeling van de marktconformiteit van de inschrijvingen had opgesteld. Dat is onverenigbaar met het transparantiebeginsel in het aanbestedingsrecht. De rechter verbood de gunning aan Canon en oordeelde dat, mocht de politie de opdracht opnieuw in de markt willen zetten, zij een heraanbesteding moest uitschrijven.

Niet duidelijk

In september 2013 verbood de rechter na protest van Ricoh een gunning van de nationale politie aan Canon voor het leveren van printers en multifunctionals. De politie had in het bestek geen duidelijke criteria voor de beoordeling van de marktconformiteit van de inschrijvingen opgesteld. Dat is onverenigbaar met het transparantiebeginsel in het aanbestedingsrecht.

De politie moest een nieuwe, aangepaste aanbesteding uitschrijven. In maart 2014 kwam die op de markt. Het gaat om een vijfjarig contract met een geraamde waarde van 17,5 miljoen euro. De aanbesteding werd recent opnieuw door Canon gewonnen, maar Ricoh bestrijdt dus wederom de rechtsgeldigheid van de procedure.

Het huidige printerpark bij de politie wordt door Ricoh onderhouden. De politie gebruikt naast apparatuur van Ricoh nog talloze andere printers, waaronder veel HP-netwerkprinters. Het contract met Ricoh werd met het oog op de eerdere mislukte aanbesteding verlengd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ricoh levert printers aan politie en procedeert als concurrenten ook offertes doen bij aanbestedingen.
Ricoh verliest op het punt "concurrentie doet geen reeele prijzen", maar wint op "geen duidelijke criteria voor beoordeling marktconformiteit van inschrijvingen".
Politie doet nieuwe aanbesteding en Canon wint die weer, maar Ricoh vecht dit weer aan op rechtsgeldigheid en blijft printerpark onderhouden .. door al die mislukte aanbestedingen..

Ik wil niet opruien maar hier gaat ons belastinggeld dus heen.Ok, ik geef toe, ik wil wel opruien. Heerlijk :-P

Is wel duidelijk dat er bij Ricoh zeer scherpe en uitermate commerciële mensen werkzaam zijn. Mooi trucje om een contractuele verlenging te forceren op je onderhoudscontract, bij een klant die al met 1 been buiten staat. Of je het leuk vindt of niet, zakelijk gezien is het handig.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-13T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.