Eenhoorn wil wethouder informatievoorziening

Dit artikel delen:
Digicommissaris

Digicommissaris Bas Eenhoorn

Digicommissaris Bas Eenhoorn roept gemeenten op vaart te maken met de digitalisering. Eenhoorn pleit er daarbij voor dat gemeenten een wethouder 'informatievoorziening' aanstellen.

Bas Eenhoorn is sinds een klein jaar nationaal commissaris digitale overheid. Het is daarbij zijn taak om ervoor te zorgen dat burgers en bedrijven in 2017 volledig digitaal contact kunnen hebben met de overheid in al zijn verschijningsvormen. Volgens Eenhoorn kunnen overheden enkel met elkaar samenwerken wanneer standaarden zijn afgesproken over de digitale werkprocessen en bijbehorende informatiesystemen.

Volgens de digicommissaris zijn gemeenten al goed op weg, maar er moet versnelling komen. Eenhoorn is van mening dat digitalisering niet meer enkel een taak van een subafdeling informatie en automatisering is. Informatiebeleid is net als bijvoorbeeld financiën een essentieel onderdeel van het gemeentebestuur. Daarom zou elk college een wethouder voor informatievoorziening moeten krijgen. Eenhoorn pleit er daarbij ook voor dat in het volgende kabinet een minister voor informatievoorziening wordt aangesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op zich goed dat dit wordt belegd in een dergelijke rol. Als dan meteen rekening wordt gehouden met aspecten zoals cultuur (de mens) en procesbeheer komen we ergens. Nu zit er vaak een gat tussen uitvoering (vaak mens & technologie) en sturing, waarbij m.n. procesbeheer te wensen over laat.

Door dualisering van het gemeentebestuur denk ik niet dat een wethouder digitalisering veel gewicht in de schaal zal gaan leggen, zeker niet als deze ook nog eens zonder portefeuille zit want de ICT moet misschien wel alles kunnen maar mag ook niks kosten. Nu lijkt - je moet wat als digicommissaris - middel weer eens tot doel verheven waardoor rendement van digitalisering telkens negatief op de balans uitslaat voor de burger:

"Dit betekent dat de gemeente WOB-verzoeken die per fax of e-mail worden ingediend, niet meer in behandeling neemt."

Regelen in Besluit Informatiebeheer dat de wethouder verantwoordelijk is.

Een goede start voor ook een afdeling Informatievoorziening. Waarin ICT, Informatie, Communicatie en Media zijn gebundeld.

To a man with a hammer in his hand the whole world looks like a nail.

ICT is geen doel maar middel. De politiek moet zich bezig houden met doelen. Eenhoorn heeft duidelijk een hamer in zijn hand.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-01T10:57:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.