Sofinummer in 2006 vervangen door Burgerservicenummer

Dit artikel delen:

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel Burgerservicenummer. Het kabinet wil deze opvolger van het sofinummer per 1 januari 2006 invoeren.

Het is een uniek persoonsnummer waarmee iedere Nederlander zich bij overheidsorganen kan identificeren. Via het nummer hoeven gegevens nog maar eenmalig te worden verstrekt en verloopt de overheidsdienstverlening eenvoudiger. Ook kan fraude beter worden aangepakt.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is dus het vervangen van een uniek persoonsnummer in een uniek persoonsnummer !!!!

Als ze slim zijn laten ze het Sofinummer bestaan en noemen ze het alleen anders. De invoering en omzetten van alle gegevens kost wel weer een paar miljoen, en dat in deze tijd. Het is toch weer een duidelijk bewijs dat politici niet de slimsten zijn en zeker niet kosten bewust.

Alsof de scholen inmiddels nog niet druk genoeg zijn met het invoeren van de wet op het persoonsgebonden nummer!!!

Volgens mij was met de invoering van het sofi-nummer het de bedoeling dat de overheidsdienstverlening soepeler en eenvoudiger ging verlopen. Ze hebben dat toen al niet voor elkaar gekregen.

Al die jaren, als die kosten, al die ..., etc.. Er wordt weer een hoop geld tegen aan gegooid. Laten ze de kosten aan die ministeries door berekenen die met het sofi-nummer de mist in zijn gegaan. Gezien de huidige bezuinigingen een zinloze actie.

Ja, maar waarschijnlijk 1 nummer voor alle overhedi en semi-overheids instellingen.
Makkelijk voor het koppelen van bestanden (big brother)

Dat noemen wij bezuiniging.

sofienummer,dat is toch ook goed. waarom willen dat gaan vervangen. de overheid kan aan je sofienummers zien wie je bent, ze blijven aan het veranderen in Den Haag. Wat zal de volgende verandering zijn van Den Haag en de bevolking moet het maar eens mee zijn. watwillen zij daar mee bereiken. het moet maar geld kosten en de bevolking mag het weer opbrengen.

Heel apart. Blijkbaar is er al zoveel fraude gepleegd met het sofinummer dat we dit unieke nummer moeten gaan inruilen voor een nieuw uniek nummer. Lekker bezig.

Geweldig idee! Het BSN zal wel nóg unieker zijn dan het sofinummer. Dan moet het ook nog minstens 9 posities lang worden, dan kunnen we tenminste ook nog alle programmatuur aanpassen.

Hoe komen ze weer op dit idee hebben ze weer geld nodig, want hoe zit het dan met de i-dee kaart die vervallt zeker want daar staat je sofi-nummer op.
Wie weet het antwoord?

Misschien is hiermee de weg open voor een uniek patienten nummer, de barriere voor ontsluiting van het patienten dossier.

ze hebben in den haag schijnbaar niets zinvoller te doen dan onzin te bedenken en uitvoeren, pure verkwisting van geld.

Omstreeks 1986 is de wet GBA ingetreden. Wet Gemeetelijke Administratie. Hieraan heb ik indertijd meegewerkt aan de omzetting van persoonskaart naar de (elektronische) persoonslijst. Toen al werd iedere medeburger voorzien van zijn/haar sofi-nummer en A-nummer (uniek voor iedere medeburger). De GBA heeft veel goeds gebracht. Veel elektronisch berichten verkeer kon plaatsvinden tussen allerlei diensten en instellingen, i.p.v. handmatige arbeid en post uitwisseling. Het goede is tevens dat iedere inwoner van Nederland dus al twee unieke nummers heeft, het sofi-nummer en A-nummer. Laat de politiek nu niet weer een nieuw nummer verzinnen. De huidige nummers zijn geschikt, alleen dienen andere (overheids-)instellingen nog gebruik te gaan maken van deze bestaande nummers. Overheid: a.u.b. niet weer miljoenen belastinggeld besteden aan zinloze plannen.

Ik dacht dat daar het sofinummer al voor was? Dat is toch ook een nummer waar al mijn gegevens onderstaan.
Wat zal ik daar nu weer voor gaan moeten betalen. Weer iets anders te onthouden en te doen. Wat een geld verspilling. Ik dacht dat wij Nederderland niet genoeg geld hadden voor nuttige dingen, maar wel blijkbaar voor domme dingen.

3107542379, dit is mijn Zweeds "sofinummer". Ontvangen in 1975 en nog steeds even uniek. Dit nummer is in Zweden opvraagbaar bij politie, ziekenhuizen, tandartsen, doktoren, sociale diensten, gemeenten, en wat voor overheden en andere "heden" nog meer. Het nummer vindt je ook overal op terug, je rijbewijs, paspoort, verzekeringspapieren etc. etc.

Het nummer is nog gemakkelijk te onthouden ook, de eerste 6 posities zijn je geboortedatum, de laatste 4 het volgnummer. Het laatse cijfer geeft bij even aan dat het vrouwlijk is en bij oneven manlijk.

Ik heb het hele nummergedoe in Nederland nooit begrepen. Men is blijkbaar te eigenwijs om eens in omringende landen te kijken hoe ze het daar oplossen. Volgens mij is het Zweedse "personnummer" ook een van de oudsten, het wordt al vanaf de 30-er jaren gebruikt......... . En nog even uniek!

Wat een goed idee om een uniek nummer te vervangen door een ander uniek nummer... De volgende stap is dat je nieuwe unieke nummer tevens je bankrekeningnummer wordt... En nog een paar jaar later krijgt iedereen een chip geimplanteerd die te pas en te onpas kan worden uitgelezen... BIG BROTHER: binnenkort in dit theater!

Alweer zo'n verspilling van belastingeuro's. Maar ja als de burger geen geld meer heeft te besteden aan onze consumtie-economie dan is er nog altijd de overheid die een handje wil helpen, ongeacht waar men het geld aan moet uitgeven, zolang het maar veel geld is, welk de overheid door allerlei belastinghevingen toch wel weer uit de burger perst. Trouwens als ambtenaar moet je natuurlijk ook aan je CV denken of is het toch eerder eigen werkgelegenheid creatie.

Jammer daarbij is dat de overheid niet instaat blijkt te zijn om geld uit te geven, waar echte problemen zijn. Want hoe vertel je ouderen die jaren gewerkt hebben en allerlei belastingen hebben betaald dat hun pensioen niet toereikend zal zijn om in hun dagelijkse behoeften te kunnen voorzien (die door de overheid steeds duurder worden gemaakt), en ouderen zich daarom nog in de schulden moeten steken. Nee dan kunnen we maar beter zorgen dat het geld op is, voordat er nog echte goede dingen meegedaan moeten worden.

Hallo,

Nothing personal....maar wat een oude hollands geblaat weer. Waarom zoeken mensen niet eerst even uit wat dit BSN allemaal betekend en het waarom.

Om jullie te helpen: http://www.programmabsn.nl/bsn/vraag-antwoord/....

...dan wordt het weer allemaal een stuk duidelijker.

Zijn alle scholen bijna klaar met de invoering van het sofinummer voor de uitwisseling met BRON, hoe gaat dit straks dan verder? Hier is niet over nagedacht. Moeten we het sofinummer straks weer gaan vervangen door het burgerservicenummer?

>Dit is dus het vervangen van een uniek persoonsnummer in een uniek persoonsnummer !!!!

Kosten € ???000.000

What a waste.

BSN vervangt Sofinummer???? Dacht het niet. Misschien wat informatie nodig hier (je kúnt het natuurlijk ook zelf op zoeken via internet voor je wat roept: maar bij dezen dan:)

Het BSN wórdt het sofinummer, maar dan met een wettelijke grondslag. M.a.w. het nummer dat nu door de belastingdienst gebruikt wordt heet straks gewoon het BSN en kan door heel de overheid gebruikt worden. Het is straks ook het onderwijsnummer en het zorgidentificatienummer. Allemaal 1 nummer en wel het nummer dat iedereen nu al heeft.

Overigens is het nummer alleen te gebruiken om gegevens op te roepen na identificatie. Het is in zich verder informatieloos. Identificatie gebeurt nog steeds via een geldig identiteitsbewijs. Pas wanneer de identificatie gedaan is ( een handeling die je nu ook zelf doet als je iets nodig hebt) en je identiteit vast staat, dan kan het gebruikt worden om gegevens uit verschillende registraties te halen, zodra die gekoppeld zijn.

Dit betekent dus dat je niet honderd keer je gegevens hoeft te geven maar dat dat voor je gedaan wordt. Makkelijk hè? Uiteraard wordt bij wet bepaald (en wordt het steeds gecontroleerd) welke gegevens in welke situaties opgevraagd mogen worden en door wie, zodat medewerkers niet zo maar gegevens kunnen opvragen die niet relevant zijn voor de dienst die je afneemt.
Ook veel foutieve info wordt zo uit registraties gefilterd zodat bijvoorbeeld dode mensen geen post meer krijgen. Of, dat mensen die ergens GEEN recht op hebben het ook niet krijgen. Er komt dus minder fraude voor. Lijkt me inderdaad een mooie bezuiniging.

Dus geen nieuw nummer. Misschien toch slimmer dan gedacht hè....... En wat betreft privacy: alleen mensen die wat te verbergen hebben, hebben hier moeite mee. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat als een persoon een maas in de wet vindt om fraude te plegen, dat dit dan zijn verdienste was. Nou sorry hoor, maar niet van mijn belastinggeld a.u.b!

Ps: nee ik werk níet bij de Overheid.

Stel dat we de gewoonte zouden hebben om onszelf eerst even te laten informeren voordat we wat beginnen te roepen, dan zou het aantal reacties hier gereduceerd worden tot minder dan 10 % ... (Niet alleen hier overigens). Bedankt Jaap, voor de informatieve URL.

Volgens mij zijn ze in Den Haag niet zo dom als sommige van de bovenstaande reacties doen geloven. Volgens mij blijft namelijk het nummer hetzelfde alleen krijgt het beestje een ander naampje. Het enige domme hieraan is de communicatie hieromtrent nog niet is gestart. Mijns inziens zijn de voordelen van het nummer ook groter dan enkel het begrotingstekort doen toenemen. Maar ik ga op een ICT-site deze voordelen niet overbodig toelichten. Deze staan overigens op talloze andere sites al breed uitgemeten.

wat de overheid doet is verglijkbaar met de WOII ik heb er geen goed woord voor over. Ronduit belachelijk

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-29T15:06:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.