Overheid start eind 2015 met pilot Idensys

Dit artikel delen:

Eind 2014 stelde het kabinet dat media 2015 de pilots van de eID, inmiddels omgedoopt tot Idensys, gestart moesten worden. Dit met het doel om ervaring op te doen met de e-dienstverlening. Nu hebben drie gemeentes, leveranciers en instellingen zich aangemeld om deel te nemen aan verschillende pilots, die gaan echter pas eind 2015/begin 2016 van start.

Begin 2015 werd besloten om de besluitvorming over de ontwikkelingen van het eID-stelsel, omgedoopt tot Idensys, uit te stellen. Dit platform borduurt voort op het ontwerp van eHerkenning, het DigiD voor bedrijven. Met dit uitstel worden voorlopig geen onomkeerbare beslissingen genomen over de nieuwe standaard voor e-dienstverlening. Het kabinet wil eerst in de vorm van pilots meer ervaring opdoen over de online identificatiemiddelen. De planning was om in de tweede helft van 2015 met deze pilots te starten.

Start pilot

Ondertussen is bekend dat de pilots pas eind 2015/begin 2016 starten. Diverse leveranciers van inlogmiddelen en aanbieders van digitale diensten (Belastingdienst, BKR, SVB, UMCG, UWV en een aantal verzekeringsmaatschappijen) hebben zich aangemeld voor de pilots. Ook drie gemeentes (Hoorn, Rotterdam en Molenwaard) nemen deel aan de pilots.

De leveranciers die zich hebben opgegeven doorlopen eerst een toelatingsprocedure voor ze mogen toetreden tot Idensys als erkend leveranciers. De dienstaanbieders bepalen welke diensten online toegankelijk worden via Idensys. In 2016 worden de pilots geëvalueerd. Het is op dit moment echter niet bekend hoelang de pilots gaan draaien alvorens de evaluatie plaatsvindt. Met deze evaluatie kan de Tweede Kamer besluiten om Idensys breder uit te rollen.

Publieke middelen

Naast de pilots voor Idensys, start de overheid ook met pilots voor burgers. Deze pilot maakt het mogelijk om met een pecimen van een rijbewijs en/of identiteitskaart in te loggen bij publieke dienstverleners, waaronder de gemeente. Ook deze pilots worden in 2016 geëvalueerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooi initiatief!
Ben benieuwd hoe deze oplossing aansluiting vindt op de huidige inrichting van IdM/AM (Identity & Access Management)bij verschillende instellingen, gemeenten etc. De koppeling kan nu beperkt zijn tot wat simpele zaken maar ik ben benieuwd wat later het effect van deze is op de huidige inrichting van Idm/AM bij bijvoorbeeld ministeries etc.

Verder......er was een tijd geleden een artikel op deze site :

'Overheid bouwt alternatief voor Dropbox'

Ook een leuk initiatief. Maar .......hoe staat het daarmee? Mooie initiatieven zonder duidelijke resultaten??

Inderdaad een vooruitstrevende zet! Ook iWelcome, momenteel de grootste makelaar in het e-herkenning stelsel, doet mee met de pilot. Idensys bouwt voort op e-Herkenning; afhankelijk van de toepassing kun je met eID.nl gebruikers laten inloggen via bijvoorbeeld DigiD, eHerkenning, sociale media, PKI-Overheid, IRMA, eIDAS, of Idensys. Een grote uitbreiding van de mogelijkheden ten opzichte van e-Herkenning. Wij gaan voor een geslaagde pilot; ik ben er enthousiast over (en benieuwd naar de snelheid van acceptatie)!

@Paul
Opvallend dat iWelcome niet in dit artikel naast andere namen benoemd is terwijl ze een speler zijn (gebaseerd op wat jij zegt)
Het viel me weer op in een ander artikel over PostNL waarin iWelcome alweer overgeslagen was.
Onbekendheid van het bedrijf? Slechte of zwakke marketing? De omvang van bedrijf?

Ben benieuwd waarom je denkt iWelcome overgeslagen wordt.

Hoop van harte dat de pilot mislukt. Nederland is al teveel een politiestaat en dit soort onzin maakt het alleen maar erger.

Oh u gelooft me niet?
De FIOD die uw computer wil hacken als u 'verdacht' bent. Politie die kentekengegevens langer bewaart dan wettelijk toegestaan. Bewaren van data dat tegen Europese wetgeving in gaat. Een AIVD waarvan de toezichthouders aangeven dat ze te vaak buiten hun boekje gaan.

Aan de pilots doen belanghebbende bedrijven mee en over het algemeen niet deskundige ambtenaren van genoemde organisaties. De fout die steeds weer gemaakt wordt is dat kritische deskundigen, vakkundig buiten de deur worden gehouden. Kijk naar alle dramatisch mislukte projecten,Fyra,UWV, Boord Computer Taxi (BCT) NZ lijn, enz. enz. Bij al deze projecten hebben deskundigen staan schreeuwen wat er fout zou gaan en ging. Maar alle monden zijn deskundig gesnoerd en dat is triest. Laat inschrijven voor de opdracht en betaal achteraf na goedkeuring.

Het zoveelste overheids-ICT-fiasco dat zich aandient. Zelfs na een parlementaire enquete leert men nog niets.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-15T11:00:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.