Slimmestad-bedrijf Munisense krijgt steun

Dit artikel delen:
smart city IoT

Rinke Zonneveld (directeur InnovationQuarter) met Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde provincie Zuid-Holland) die de investering van InnovationQuarter in Munisense heeft bekrachtigd door de overhandiging van een plaquette aan George Boersma en Hans Mulder (oprichters en directie Munisense). Fotografie: Daniel Verkijk

InnovationQuarter investeert in ‘smart city’-dienstverlener Munisense. Met deze kapitaalverstrekking verwacht het Leidse bedrijf de groeiambities, zowel in Nederland als internationaal, te versnellen. Ook maakt de nieuwe financiering de doorontwikkeling van de intelligente sensorennetwerken en het daarbij behorende cloudplatform mogelijk, met nieuwe toepassingen voor ‘slimme steden’. InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland.

Munisense levert een platform voor het online en actueel monitoren van omgevingsparameters, zoals geluid, water en licht, voor bedrijven en overheden. Oplossingen die volgens het bedrijf direct inzicht geven in geluids- en trillingbelasting, waterniveaus, energiegebruik, verlichting, luchtkwaliteit, veiligheid en verkeerstromen.

Het in 2008 opgerichte bedrijf positioneert zich als ict-dienstverlener voor het inrichten van slimme steden. Volgens Munisense wordt er steeds meer technologie ingezet om het leven van de inwoners in steden leefbaarder, duurzamer, goedkoper en efficiënter te maken. De oplossingen die het bedrijf aanbiedt, zijn bedoeld voor het meten op afstand en de ontsluiting van de meetdata via internet.

De meetdata worden opgeslagen via de Insightnow-clouddienst. Die maakt gebruik van technologie die is gebaseerd op internationale standaarden voor draadloos meten en integreert zowel internet of things (IoT), draadloze sensortechnologie als machine to machine (m2m)-technologie. Dit vereenvoudigt de integratie met andere systemen, maar maakt vooral online meten betaalbaar.

Meten

Zowel in België als in Nederland gebruiken diverse gemeenten en omgevingsdiensten de oplossingen van Munisense. Voorbeelden zijn de Belgische stad Leuven waar met Munisense continue de geluidsterkte wordt gemeten in de cafés die ’s nachts geopend zijn en uitbaters makkelijker kunnen zien of de geluidsnormen niet worden overschreden, en Amsterdam waar de Munisense-toepassing alle vaarbewegingen in de grachten registreert. Deze informatie zet TNO samen met Waternet om, voor gebruik in een navigatiesysteem voor op het water, waardoor opstoppingen inzichtelijk worden en de drukte op het water over de seizoenen in beeld kan worden gebracht.

Investeerder

InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. Het investeringsfonds, dat momenteel beschikt over 58 miljoen euro, biedt jonge technologiebedrijven en mkb'ers met groeiplannen in de regio durfkapitaal om innovaties naar de markt te brengen. InnovationQuarter is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Leiden, Delft, Dordrecht en Westland, de Technische Universiteit Delft, Universiteit Leiden en de medische centra Leids Universitair Medisch Centrum en Erasmus Medisch Centrum.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-08T10:26:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.