Geonovum begint testbed hergebruik geodata

Testbed Geonovum

Geonovum organiseert in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu een testbed. In dit testbed wil Geonovum onderzoeken hoe geo-informatie geïntegreerd kan worden in het web. Bedrijven kunnen tot medio oktober inschrijven op deze aanbesteding, waarvoor in totaal honderdduizend euro beschikbaar is. Het uiteindelijke doel is om hergebruik van open data een impuls te geven.

Geonovum is een overheidsstichting die tot doel heeft geografische informatie van de publieke sector toegankelijk en toepasbaar te maken. De stichting ijvert er bijvoorbeeld voor dat geo-informatie wordt hergebruikt. De publieke sector produceert een aanzienlijke hoeveelheid geo-informatie die als 'open data' wordt vrijgegeven. Veel data lenen zich voor hergebruik door anderen, die niet per definitie gespecialiseerd zijn in het verwerken van geo-informatie. Maar dit hergebruik is nog geen schering en inslag.

Om geo-informatie voor een grotere groep mensen bruikbaar te maken, ziet Geonovum het web als een belangrijk distributiekanaal. Om dit te verkennen organiseert Geonovum een testbed waarin vier onderzoeksaspecten centraal staan:

- Moderne manieren om geo-informatie te publiceren;

- Een praktisch platform voor publicatie van geo-informatie;

- Doorzoekbare geo-informatie, gebruik makend van het ecosysteem van het web en linked data;

- Geo-informatie op het web, gebruikmakend van de huidige infrastructuur.

 Geonovum nodigt zowel de web- als de geogemeenschap uit om in dit testbed een bijdrage te leveren aan toegankelijke en bruikbare geo-informatie. Per onderzoeksvraag is een budget van 25.000 euro beschikbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-10T11:30:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.